για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τεράστιες οι ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ

του Απόστολου Καραγιάννη 
εκπρόσωπου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Χωρίς απόφαση για απεργία έληξε  το βράδυ της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Η ώρα της ψηφοφορίας για την τελική απόφαση σήμανε και τα αποκαλυπτήρια της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε την εισήγηση (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία», «Παρεμβάσεις»), που αφού οδήγησαν τον κλάδο σε αδιέξοδο με την πρότασή τους για απεργία διαρκείας μέσα στις πανελλαδικές, έφτασαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ να προτείνουν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων επειδή δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, και αυτό τελικά ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων.

Από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε φανερό ότι το διακύβευμα ήταν αν τελικά θα γίνει η απεργία με ανυπακοή στην επιστράτευση της κυβέρνησης ή όχι. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και συγκεκριμένα, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΣΚ, κατέβασαν πρόταση να υπερψηφιστεί από τους προέδρους των ΕΛΜΕ το διεκδικητικό πλαίσιο αλλά να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, καθώς δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή τους.
Μετά την ΠΑΣΚ, τη ΔΑΚΕ και τη Συνεργασία που κατέβασαν πρόταση για αναστολή της απεργίας, η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Αγγελική Φατούρου, έκανε την εξής -αποκαλυπτική για το ρόλο των Παρεμβάσεων – δήλωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των προέδρων των ΕΛΜΕ:
«Στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι 13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της  ΟΛΜΕ. Απ’αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μην γίνει και τίποτα, προτείνω την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές. Οι επιτηρητές να πάνε κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και οι υπόλοιποι που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να υπάρχουν απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα».
Δηλαδή οι Παρεμβάσεις έκαναν καθαρό ότι σε τίποτα δεν διαφέρουν από την ΠΑΣΚ, την ΔΑΚΕ και την Συνεργασία. Έκαναν ξανά καθαρό ότι εξαρχής πίστευαν ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία. Η τελική τοποθέτησή τους κάνει καθαρό ότι έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί επιδίωξαν να σύρουν τον κλάδο σε μια απεργία που οι ίδιοι δεν είχαν καν διάθεση να την υπερασπίσουν
Εν τέλει, επιβεβαιώθηκε εκείνο που το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισήμανε από την πρώτη στιγμή που οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Παρεμβάσεις» και «Συνεργασία» διαμόρφωσαν την εισήγηση για απεργίες μέσα στις εξετάσεις. Ότι, δηλαδή, για πολλά χρόνια, όπως και τώρα δεν προετοίμασαν τον κλάδο να δώσει τις αναγκαίες μάχες. Ειδικά τώρα που και πάλι κράτησαν αυτή τη στάση από την αρχή που έριξαν την πρόταση για απεργία, η μη προετοιμασία του κλάδου απέναντι και στην επιστράτευση που ήταν προδιαγεγραμμένη σημαίνει ότι οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην ηττοπάθεια. Αυτές οι ηγεσίες επιδόθηκαν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς συμμαχίες, χωρίς προοπτική, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αρπάξει την ευκαιρία να τσακίσει τους εκπαιδευτικούς, να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας με την επιστράτευση. Ότι αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να οργανώσουν αγώνες με αποτελέσματα, μπαίνουν σε έναν αγώνα για να βγουν γρήγορα γρήγορα , γιατί δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική, έχουν αποδεχτεί και συμβιβαστεί με την υπάρχουσα πραγματικότητα.
Οι ευθύνες για το ότι η πολιτική της κυβέρνησης μένει τελικά αναπάντητη από τον κλάδο βαραίνουν όλες τις παρατάξεις που διαμόρφωσαν την εισήγηση. Που προσπάθησαν να οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο και σπέρνει την ηττοπάθεια αντί να δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις να αντιπαλέψει αποτελεσματικά, συλλογικά, σε συμπόρευση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα τα μέτρα που πλήττουν βάναυσα όλους τους εργαζόμενους, που διαλύουν τη δημόσια Εκπαίδευση. Αντί να εξασφαλιστεί η συμμαχία με εργαζόμενους γονείς και μαθητές, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας περιορίστηκαν στο να αποζητούν απεργιακή στήριξη από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχουν αποδείξει ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές πόσο συμβιβασμένες είναι. Την Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση των προέδρων ξεκίνησε ζητώντας από τις δύο Εκτελεστικές Επιτροπές να αποφασίσουν απεργία στις 17 Μάη.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την ώρα της ψηφοφορίας, απευθύνθηκαν στη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ με την εξής δήλωση: «Υπάρχει ανάγκη να αποτυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση και η θέληση των 20.000 συναδέλφων που συμμετείχαν σε Γενικές Συνελεύσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την παρερμηνεύσει. Εμείς πήραμε καθαρή θέση και πήραμε και την ευθύνη της πρότασής μας. Η πρόταση μας μειοψήφησε στις γενικές συνελεύσεις και υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Είναι αυτονόητο πως η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που πρότειναν και διαχειρίζονται αυτή την εισήγηση και τη συγκεκριμένη πρόταση».
Καραγιάννης Αποστόλης
εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου