για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας ή να την ανατρέψουμε;

Για την ανακοίνωση
της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας
«ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»

Μήνες τώρα, όχι μόνο μετά αλλά και πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πριονίζει το κλαδί που κάθεται. Με τις εκλογικές αυταπάτες και τη γραμμή του κυβερνητισμού εκτόνωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις ενός κόσμου, ξεφούσκωσε τα κινήματα, άδειασε τους δρόμους και τις πλατείες, ξανάστειλε τον κόσμο σπίτι του. Συνέβαλε τα μέγιστα και έχει την κύρια – όχι όμως και την αποκλειστική – ευθύνη για την κινηματική ύφεση και υποχώρηση. Όπως και πρόσφατα στην κινηματική αναλαμπή των καθηγητών που σε κοινή γραμμή με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συμμετείχε στο πραξικόπημα της ΟΛΜΕ και συνέβαλε στο ξεπούλημα των αγωνιστικών διαθέσεων των εκπαιδευτικών. Αυτή τη δεξιόστροφη μετατόπισή του και την ακόμα πιο συστημική προσαρμογή του την πληρώνει με την στασιμότητα και υποχώρηση των ποσοστών του που καταγράφονται πλέον και στα γκάλοπ. 
Βέβαια, «επιστροφή στη πηγή», στο κόσμο, στις πλατείες και στα κινήματα, διακηρύσσει ο Τσίπρας (για να ανακόψει τη φθορά), μόνο που αυτή η «επιστροφή» γίνεται με ακόμα δεξιότερα «μπαγκάζια». Όπως ο «χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης» που παρουσίασε στην προχθεσινή ομιλία του στη Δραπετσώνα. Μια ομιλία όπου ΔΝΤ, τρόικα, μνημόνια κλπ δεν αναφέρθηκαν ούτε καν σαν λέξεις! Ούτε και αυτό το αγαπημένο του «μερκελιστές» δεν ακούστηκε!  Και ας μην πούμε για καπιταλισμούς, ιμπεριαλισμούς και άλλα τέτοια… κομμουνιστικά! 

Όσο για τον «χάρτη» του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο θυμίζει… καταστατικό συλλόγου φιλόπτωχων κυριών παρά στόχους πάλης και διεκδίκησης του κινήματος. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αν συμφωνείς ή διαφωνείς με όσα εξήγγειλε ο Τσίπρας. Τόσο γενικά και τόσο ουδέτερα που είναι κανείς δεν θα διαφωνούσε, ακόμα και ο ίδιος ο… Σαμαράς. Άλλωστε πολλά από αυτά ήδη συμβαίνουν και ήδη είναι μια πραγματικότητα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Για παράδειγμα, ήδη οι «οικογένειες χωρίς εισόδημα» ούτε τα χαράτσια πληρώνουν, ούτε τα χρέη τους εξυπηρετούν, όχι γιατί το υπόσχεται ο Τσίπρας αλλά γιατί απλά αδυνατούν. Στη δε «μάχη» για την «ελάττωση» του ΦΠΑ ήδη διαπρέπουν οι Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης που την ανήγαγαν σε «μητέρα των μαχών» (!) με την τρόικα (η αποθέωση της υποτέλειας: να εκλιπαρείς ένα ιμπεριαλιστικό ΟΚ για μια απλή μείωση στο ΦΠΑ εστίασης!). Όσο για τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα ανταλλακτικά παζάρια κλπ κάθε δήμαρχος που σέβεται τον εαυτό του, δεξιός ή αριστερός, ήδη φρόντισε να στήσει και μια τέτοια «δομή». Τίποτα βέβαια δεν άλλαξε. Η φτωχοποίηση συνεχίζεται, τα βάρβαρα μέτρα καλά κρατούν, τρόικες και μνημόνια μακροημερεύουν, κλιμακώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους, βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να διαχειριστούμε τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού αλλά να την ανατρέψουμε. Και μαζί να σπάσουμε και τα δεσμά της εξάρτησης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι αυτή η συζήτηση δεν τον αφορά…       
Σ.Κ.
Ολόκληρη την ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας είναι η εξής:
ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Τα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για την ανακούφιση από τη φτώχεια
Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση αντίστοιχη ενός πολέμου. Η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία. Με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί και μετά θα ξεπληρώνουμε τους τόκους και τα ομόλογα που λήγουν. Οι 8 άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, για την ανακούφιση των νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες και τρίτους όπως παρουσιάστηκαν προχθές Δευτέρα 03/06 από τον Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα είναι οι εξής:
1. Η νέα σεισάχθεια
-Διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους ζουν κάτω από το όριο φτώχιας.
-Περικοπή δόσεων αποπληρωμής δανείων ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός και διαγραφή του υπόλοιπου της αρχικής δόσης σε ετήσια βάση (με εξαίρεση τα πολύ υψηλά εισοδήματα).
-Μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου.
-Απαγόρευση τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρείες.
2. Η ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος
-Καμιά φορολογική ή άλλη υποχρέωση (πχ χαράτσια), για οικογένειες χωρίς εισόδημα
-Πάγωμα εξυπηρέτησης των χρεών χωρίς επιβάρυνση, για οικογένειες χωρίς εισόδημα
-Ελάττωση συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής
-Άμεση Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ
-Άμεση αύξηση του αφορολόγητου ορίου
3. Η διασφάλιση στέγασης για όλους
-Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας
-Έναρξη προγράμματος με την ονομασία «Σπίτι για Όλους», στα πρότυπα παρεμβάσεων αντίστοιχου πετυχημένου προγράμματος της κυβέρνησης Λούλα στη Βραζιλία, που στέγασε εκατομμύρια πολιτών. Βασικές κατευθύνσεις προγράμματος:
-Καταγραφή και αξιοποίηση των αδιάθετων κατοικιών στην αγορά ακινήτων και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, ώστε να τα εντάξουν στο πρόγραμμα.
-Αξιοποίηση ακίνητων του δημοσίου (διαθέτει κατοικίες και διαμερίσματα).
-Επιδίωξη συνεργασίας με την εκκλησία για διάθεση ακινήτων της εκκλησίας στο πρόγραμμα.
4. Η διασφάλιση σίτισης για όλους
-Έναρξη προγράμματος «Τροφή για Όλους» με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών σε είδος. Υλοποίηση προγράμματος από δημόσιο φορέα συντονισμού σε συνεργασία με ΟΤΑ και εκκλησία της Ελλάδος. Συνεργασία με το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες, τις λαϊκές αγορές και παραγωγούς.
-Στήριξη και πολλαπλασιασμός των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων και των δικύων αλληλεγγύης.
5. Η στήριξη των παιδιών
-Ολόπλευρη οικονομική στήριξη τοκετού.
-Πλήρης δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη και συστηματικός ιατρικός προληπτικός έλεγχος.
-Κάλυψη όλων των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων. Ειδικό κουπόνι για ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς .
-Ενίσχυση σχολικών επιτροπών για κάλυψη αναγκών θέρμανσης.
-Πρόγραμμα σίτισης των παιδιών σε όλα τα σχολεία.
-Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας.
6. Η εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, θέρμανση)
-Άμεση σύνδεση ρεύματος-νερού-τηλεφώνου πρώτης κατοικίας, για τις οικογένειες χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο εισόδημα
-Απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής λογαριασμών, για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
-Μείωση τιμολογίου ενέργειας, νερού, τηλεπικοινωνιών, για πολίτες που διαβιούν κοντά στο όριο φτώχιας. 
7. Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
-Διασφάλιση Δωρεάν πρόσβασης σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους άνεργους και φτωχούς.
-Άμεση διασφάλιση Ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης σε νοσοκομειακή φροντίδα για όσους χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία και εξετάσεις και αδυνατούν πληρώσουν.
-Ελάττωση συμμετοχής ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη. Μηδενική συμμετοχή για ευπαθείς ομάδες (άποροι, ανασφάλιστοι, κλπ) και μείωση συμμετοχής για όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας
8. Η διασφάλιση της μετακίνησης για όλους
-Δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για ανέργους και άτομα με ελάχιστο εισόδημα.
-Μείωση της τιμής των διοδίων στον μέγιστο εφικτό βαθμό.
Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

04-06-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου