για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ΕΑΣ Καρδίτσας

Η απαξίωση και το οικονομικό αδιέξοδο της ΕΑΣ Καρδίτσας βαραίνει τις κυβερνήσεις του γνωστού δικομματισμού - που μας κυβερνάει ακόμα και σήμερα - αλλά και τους τοπικούς αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι στην Ένωση έχουν υποστεί περικοπές μισθών κατά 20-25%, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα έως και 3 χρόνων. Μέλη του ΔΣ των εργαζομένων έχουν γίνει αποδέκτες αναγκαστικών αδειών -«τιμωριών», ενώ οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις.  Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι οι τελευταίοι που φταίνε για την «αμαρτωλή» ΕΑΣ είναι οι εργαζόμενοι και λέμε τα εξής:

- Να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος!
- Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποπληρώμη των δεδουλευμένων μηνών και χρόνων στους εργαζόμενους της ΕΑΣΚ. Γνωρίζουμε ότι η Ένωση έχει έσοδα από τις εισφορές των αγροτών και κυρίως από την κερδοφόρα επιχείρηση του Οινοποιείου.
- Να επανέλθει άμεσα η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι από 01/01/2013 δεν καλύπτονται από το ΙΚΑ (αφού δεν αποδίδονται οι εισφορές από τον εργοδότη)!
- Να σταματήσει άμεσα η ενοικίαση και η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας (εγκαταστάσεις, μηχανήματα, δεξαμενές κτλ.) της ΕΑΣΚ.
- Να γίνει άμεσα διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος
- Να γίνει εκκαθάριση από κρατικό φορέα για πλήρη διαφάνεια με συμμετοχή των πιστωτών της ΕΑΣΚ (ΙΚΑ, ΔΟΥ).
- Να γίνει με διαφανεί διαδικασίες εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΚ
- Η σκανδαλώδης, με τον τρόπο που μεθοδεύεται, ίδρυση της λεγόμενης «Νέας Ένωσης», εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον όρο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους Συνεταιρισμούς κι αυτοί να έχουν πια τα εξής χαρακτηριστικά:
Να φροντίζουν για τη διατροφική επάρκεια του τόπου. (υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, ΠΟΠ, ΜΟΠ, οικολογικά)
Να αποτελέσουν λύση για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων.
Να παρεμβαίνουν σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής- επεξεργασίας- τυποποίησης- εμπορίας- εξαγωγής προϊόντων.
Να παρεμβαίνουν στο κόστος των αγροτικών προϊόντων.
Να διαμορφώσουν δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάδειξης των διοικήσεων τους με βάση την αξιοκρατία, την εντιμότητα, τον επαγγελματισμό και την αντιπροσωπευτικότατα των απόψεων της συνεταιριστικής ιδέας. Να καταχωρηθεί πλήρως ο ανεξάρτητος και αυτόνομος ρόλος τους, ώστε να πάψουν να είναι θερμοκήπια πελατειακών σχέσεων και κομματικών εξαρτήσεων και να είναι απαλλαγμένοι από την άσκηση κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ο οποίος πρέπει να ελέγχεται και να διοικείται άμεσα από τους συμμετέχοντες σε αυτόν.
Να σταματήσουν να λειτουργούν ως ιμάντες υλοποίησης κυβερνητικών επιλογών και να ασχολούνται μόνο με την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των μελών τους.
Να είναι παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Να είναι σύγχρονοι για να παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα μέλη τους. Επιμόρφωση, εκπαίδευση των αγροτών (ίντερνετ, νέες τεχνολογίες κλπ).
Χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις- βελτιώσεις των υποδομών.
Κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία και οικονομικές μονάδες ειδικού κοινωνικού σκοπού

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται η συλλογική αγωνιστική δράση, η συσπείρωση των αγροτών στο χώρο τους, γεωγραφικό και κλαδικό, που να βλέπουν τα προβλήματα και να αμφισβητούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να διαχειρίζονται τις τύχες τους μόνοι τους.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

28-06-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου