για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α.): αυταπάτες ή απλά ανοησίες;

του Νίκου Φιλίππου
Τώρα και στην Καρδίτσα, όπως μας ενημερώνει ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας, «οι πολίτες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν δημιουργικά και παραγωγικά αυτή τη δύσκολη εποχή», «χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος»! Επικαλούμενοι το παγκόσμιο του εγχειρήματος, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η σωτηρία του λαού σ' αυτή τη «δύσκολη εποχή» (τι όρος κι αυτός!) δεν είναι άλλος, παρά η Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών (ΑΛ.Μ.Α.) που προσφέρεται για κάθε πολίτη, αλλά και για  κάθε επιχείρηση! Θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε καθόλου με την ανακοίνωση και να τους ευχηθούμε «καλό κατευόδιο- η Παναγιά μαζί σας», αν δεν εμπεριείχε και δεν διαμόρφωνε λαθεμένες και επικίνδυνες λογικές και προσανατολισμούς. Για το σύστημα που ζούμε, για την επίθεση που δεχόμαστε, για το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε ώστε να διεκδικήσουμε τη ζωή και το μέλλον μας. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λαός δεν παίρνει την τύχη στα χέρια του συγκροτώντας τα όργανα πάλης του στην κατεύθυνση σύγκρουσης με ΑΥΤΟ το σύστημα, αλλά φτιάχνοντας μια άλλου τύπου κοινωνική διαχείριση  εντός του συστήματος, χωρίς να τίθεται ζήτημα ανατροπής του. Φτιάχνοντας κολεχτίβες- σοσιαλιστικές νησίδες που θα λειτουργούν στα πλαίσια και υπό τη σκέπη του συστήματος, χωρίς ο ένας να ενοχλεί τον άλλον. Και πολύ περισσότερο, χωρίς ο ένας να αμφισβητεί τον άλλον. Έτσι, μ’  ένα απλό ΑΛ.Μ.Α., χωρίς αγώνες, απεργίες, διεκδικήσεις, συγκρούσεις, ανατροπές και άλλα τέτοια «ξεπερασμένα», καταργούμε το ευρώ, αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση, εξαλείφουμε την ανεργία κοκ
Σκόπιμα μπερδεύεται  ο  στόχος με το μέσο.  Η αλληλεγγύη είναι ένα μέσο για να ενισχύεται η πάλη που συγκροτείται πάντα σε πολιτική βάση και δεν αποτελεί στόχο πάλης για το κίνημα. Για τους συντάκτες της ανακοίνωσης προτείνεται σαν πιο προωθημένος απ' τους πολιτικούς στόχους πάλης και μάλιστα απ' αυτούς που θεωρούνται πιο εφικτοί. Με δυο λόγια η υποταγή και ο «ρεαλισμός του εφικτού» παρουσιάζεται «επαναστατικότερος της επανάστασης». Κοντά στην ουτοπία της κολεχτίβας βρίσκεται και η αυταπάτη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για τη σωτηρία και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού απ' τα δεινά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Και μάλιστα χωρίς πολύ κόπο, θυσίες και...επαναστάσεις. Αρκεί μια τέτοιου τύπου οργάνωση της παραγωγής και ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και ο καπιταλισμός τι θα κάνει; θα μαραζώσει και θα παραδοθεί!... 
Η προσπέραση της πολιτικής  σύγκρουσης με το σύστημα, πέρα από ανοησία, είναι ουσιαστικά υποταγή στην κυριαρχία του, καλυμμένη κάτω απ' το πέπλο μιας «φυγής προς τα εμπρός» και της «άμεσης λύσης» που δήθεν θα στερήσει από  το σύστημα την κυριαρχία του μέσα από τις εναλλακτικές μορφές διαχείρισης, ζωής κλπ. Αυτή η λογική της «αναζήτησης  του κόλπου» που θα υποκαταστήσει την αναγκαιότητα συγκρότησης επαναστατικού κινήματος και που θα «παρακάμψει» την πολιτική σύγκρουση με το σύστημα και τους μηχανισμούς του, δεν εκφράζεται μόνο στη συζήτηση περί  Αλληλεγγύης, αλλά  είναι μια γενικότερη γάγγραινα στην αριστερά «μας». Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο στη λογική της «αριστεράς της  ήττας» και σε όλες τις εκφάνσεις της.   Αφού λοιπόν δε μπορούμε να ανατρέψουμε την κυριαρχία του, τουλάχιστον ας πορευτούμε «όπως μπορούμε» με αποτέλεσμα αυτή η κυριαρχία να παγιώνεται και να μην αμφισβητείται.  Δεσπόζουσα θέση στην επιχειρηματολογία τους η Αργεντινή «που σώθηκε»! (ο Τσίπρας το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι),  η Μαριναλέντα που πορεύεται αυτοδιαχειριζόμενη (ενώ ολόγυρά της η  Ισπανία και ο λαός της ρημάζεται) και  φυσικά (κατ' αυτούς) το Ε.Α.Μ.! Μόνο που ξεχνούν ότι το Ε.Α.Μ. λειτούργησε με λογική ανάληψης της ευθύνης απέναντι  στο λαό. Στήριξε και οργάνωσε τον αγώνα του λαού ενάντια στην πείνα, αγώνα που  έδωσε ο λαός μέσα απ' τις γραμμές του Ε.Α.Μ. με το όπλο στο χέρι και με ξεκάθαρο στόχο τη λαοκρατία. Τώρα  τι σχέση με αυτή τη λογική μπορεί να έχει σήμερα η κάθε φαεινή «αυτοδιαχείρισης της φτώχειας», ας σκεφθεί ο καθένας.                                                                                                                                                    

 Δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας:
Το ΑΛ.Μ.Α. (Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών) παρουσιάζεται στον κόσμο της Καρδίτσας, την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 8.00 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ – Επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου 34, στον πρώτο όροφο). 
Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική δράση της ΟικόΣφαιρας και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας, που αναζητούν τρόπους ώστε να περάσουν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέσα απ ΄ αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας.
Ειδικότερα, απευθύνεται :
 •  Σε όλους αυτούς που δεν διευκολύνονται να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες αλλά έχουν τη διάθεση να προσφέρουν κάποια εργασία (παροχή υπηρεσιών) ή κάποια δικά τους αγαθά
 •  Σε όλους αυτούς που δεν «παραιτούνται» και έχουν θέληση να αντιμετωπίσουν με άλλη ματιά τη νέα πραγματικότητα
Το ΑΛ.Μ.Α. ξεκινάει την Τρίτη τα πρώτα του βήματα που ελπίζουμε στην πορεία να γίνουν ΑΛΜΑΤΑ.
Η συμμετοχή σας θεωρείται πολύτιμη.
Η φιλοσοφία μας
Είμαστε όλοι κύτταρα μέσα στο σώμα της ανθρωπότητας και πιο συγκεκριμένα στη χώρα και στην πόλη που ζούμε. Οι σκέψεις, οι λέξεις, η συμπεριφορά και οι πράξεις μας, έχουν άμεση  και έμμεση επίδραση σε όλους. Γι΄ αυτό, μέσα στις απαράδεκτες οικονομικές συνθήκες που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις επιλέγουμε να αντιδράσουμε διαφορετικά.
Αντιμετωπίζουμε κατάματα τα νέα δεδομένα και πάμε σε δράση. Συντονιζόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινό όραμα και ανταλλάσουμε προϊόντα, ταλέντα, ικανότητες, παροχές και γνώσεις. Μέσα από το ΑΛ.Μ.Α. ανοίγουμε το δρόμο για τη μετάβασή μας σε μια άλλη στάση ζωής που να έχει ενότητα, εντιμότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν παραιτούμαστε από το να διεκδικούμε από το κράτος τα αυτονόητα και ούτε δίνουμε συγχωροχάρτι στους εκάστοτε κυβερνώντες για το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν τη χώρα. Έτσι, διεκδικώντας και αγωνιζόμενοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και προχωράμε. Με καρδιά ζωντανή, δυνατή θέληση και ανοιχτή φαντασία επενδύουμε την ενέργειά μας στο να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο μας.
Πληροφορίες – Εγγραφές

Για περισσότερες πληροφορίες ή και για εγγραφές στο νέο αυτό Δίκτυο μπορείτε να αντλήσετε υλικό από το site της ΟικόΣφαιρας : www.oikosfaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου