για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της Κ.Ο.Καρδίτσας του ΚΚΕ για την απομάκρυνση του ΤΕΙ Δασοπονίας

Παρά τις θριαμβολογίες και τις διαβεβαιώσεις των «τοπικών παραγόντων» δηλαδή βουλευτών, δημάρχων κλπ τελικά το υπουργείο παιδείας εφαρμόζοντας πιστά τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ απομακρύνει το ΤΕΙ Δασοπονίας και φυσικού περιβάλλοντος από την Καρδίτσα και το εγκαθιστά στο Καρπενήσι, αγνοώντας ότι εδώ υπάρχει κατάλληλη επιστημονική υποδομή. Με αυτό τον τρόπο και εξυπηρετώντας και μικροπολιτικά παιχνίδια ουσιαστικά δεν αναστατώνει μόνο την ζωή των σπουδαστών, αλλά το υποβαθμίζει κιόλας. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα. 

Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στον σχεδιασμό της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για προσαρμογή  της ανώτατης εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που υλοποιούνται μέσα από το σχέδιο «Αθηνά». Οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.
Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η αφορμή για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.
Δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.
Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές σαν πελάτες. Γι’ αυτό και δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.».
Σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται και η απόφαση της συγκυβέρνησης να μεταφερθεί το τμήμα δασοπονίας και ΔΦΠ στο Καρπενήσι.
Γιατί κάνει αυτό όμως στο συγκεκριμένο τμήμα; Η απάντηση είναι μια και σαφής και μάλιστα συνδέεται άμεσα και με την αγροτιά και το μέλλον της. Είναι σαφές πως το αντικείμενο του συγκεκριμένου τμήματος  έχει μεγάλη αξία και σήμερα, που το περιβάλλον καταστρέφεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που στόχο έχει μόνο το κέρδος.
Η  κυρίαρχη πολιτική, αυτόν το συγκεκριμένο τομέα, αυτήν την ειδικότητα,  την έχει βγάλει αχρείαστη.  Όχι γιατί δε  χρειάζεται, αλλά γιατί στο καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχουν επενδύσεις στον τομέα αυτό, επειδή η κερδοφορία εκεί είναι μικρή ή γιατί ο επενδυτής  εκτιμάει ότι αυτό το αντικείμενο δεν έχει καμία οικονομική  σημασία για τον ίδιο.
Είναι δυνατόν πχ να απαξιώνουν εντελώς την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον και να  στηρίζουν μια σχολή ή ένα τμήμα του ΤΕΙ που θα συνδέεται στενά  μ’ αυτά;
Είναι δυνατόν σε μια άναρχη και ανταγωνιστική καπιταλιστική οικονομία όπως είναι η ελληνική  να υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στον τομέα της παιδείας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;
Σ’ αυτά τα πλαίσια η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους σε ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να δώσουν μάχη για:
•    Να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών.
•    Να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους στην Καρδίτσα με την παραμονή του τμήματος στο νομό.
•    Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος.
•    Να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Σε μια τέτοια εκπαίδευση πρέπει να είναι ενταγμένη και η λειτουργία του ΤΕΙ Δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα.
ΚΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου