για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

το κλείσιμο της ΕΡΤ και η στάση του ΚΚΕ (ένα σχόλιο με αφορμή μια ανακοίνωση)

Για το ζήτημα της ΕΡΤ το ΚΚΕ και κεντρικά και στην Καρδίτσα ακολουθεί μια πολιτική διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει. Τόσο κεντρικά όσο και τοπικά είναι εμφανής η προσπάθειά του να είναι «μέσα» στις κινητοποιήσεις που γίνονται και να μην περιοριστεί στις δικές του ξεχωριστές κομματικές συγκεντρώσεις όπως έκανε μέχρι τώρα. Παρατηρούμε δηλαδή μια μετατόπιση από την μέχρι σήμερα γραμμή του, κάποια δειλά βήματα διαφοροποίησης της «κομματικοκεντρικής» γραμμής που βαφτίζει «λαϊκή συμμαχία» την συμπόρευση των ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-κλπ Αυτή την αλλαγή την είδαμε όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά και στην σύσκεψη φορέων της ΕΟΑΣΚ (13/6) όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τους καθηγητές. Έτσι, από τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, τις ξεχωριστές πορείες και τα «κορδόνια» που παρέτασσε στη κεντρική πλατεία απέναντι σε άλλους απεργούς (μη τυχόν και σμίξει η τρίχα του ΠΑΜΕ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους!!!) έχουμε τώρα τη συμμετοχή του σε κοινές συσκέψεις φορέων και σε κοινές διαδηλώσεις. Το ίδιο και στην Αθήνα όπου συμμετείχε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έξω από την ΕΡΤ. Μιλάμε άραγε για αλλαγή γραμμής;
Εγκατέλειψε, έστω και καθυστερημένα, τη γραμμή του «αναχωρητισμού» από το κίνημα;  Κατανόησε ότι πολιτική συμμαχιών δεν γίνεται με τον καθρέφτη μας και ότι «λαϊκή συμμαχία» δεν γίνεται μόνο με τους ομοϊδεάτες μας; Αναγκαστική αναπροσαρμογή γραμμής μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του (όπως εκφράστηκαν πολύ καθαρά και στα εκλογικά αποτελέσματα στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας και στο Σύλλογο Δασκάλων) ή συνειδητοποίηση από μεριάς του των αναγκαιοτήτων και των καθηκόντων που θέτει η πολιτική κατάσταση;  Ότι και αν ισχύει, είναι ένα βήμα. «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω» όμως. Γιατί ενώ από τη μια συμμετείχε στη κοινή συγκέντρωση της Τετάρτης 13/6 που έγινε στη Δημοτική Αγορά για την ΕΡΤ από την άλλη δεν συμμετείχε στην πορεία που ακολούθησε. Το ίδιο και την Παρασκευή 14/6  που ενώ συμμετείχε στη σύσκεψη συνδικαλιστών, φορέων κλπ για την ΕΡΤ από την άλλη δεν συμμετείχε στις δράσεις που αποφασίστηκαν για το Σάββατο.  Θα έχουμε συνέχεια; Ίδωμεν. Το σίγουρο είναι ότι η επίθεση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους βάζει όλο και πιο πιεστική την ανάγκη για κοινή δράση, για μέτωπο αντίστασης-διεκδίκησης-ανατροπής. Σ’ αυτή την υπόθεση δεν περισσεύει κανένας. Και όλοι μας κρινόμαστε.
Σ.Κ.
Δημοσιεύουμε σχετική ανακοίνωση της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ για την ΕΡΤ:

σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ
Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε, όπως και θα έπρεπε, ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στους χιλιάδες απολυμένους της ΕΡΤ που ακουμπάει όμως και την καθημερινή βαρβαρότητα που ζουν τα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ -και φυσικά η ΚΟ Καρδίτσας του κόμματος- από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυο και υπερασπίστηκε έμπρακτα τόσο στους εργαζόμενους της ΕΡΤ για το δικαίωμα τους στην δουλειά, όσο και στις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση (πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μαύρισμα της οθόνης, παρεμβάσεις στον 902 κλπ).
Ταυτόχρονα -και στην Καρδίτσα- αυτές τις ημέρες γίνεται συζήτηση για την κατεύθυνση της πάλης αυτό που λέμε «όλοι μαζί». Προκύπτουν κάποια ερωτήματα που ζητούν απάντηση:
1. Όλοι μαζί, ναι. Όλοι μαζί όμως, ποιοι;
Εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να είναι οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες.
Βεβαίως όταν λέμε όλοι μαζί δε μπορεί ο εργαζόμενος να εννοεί «μαζί» με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν να περάσει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο ρεφορμιστικός συνδικαλισμός και έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κίνημα.
Δεν εννοούμε «όλοι μαζί» με ηγεσίες πολιτικών κομμάτων όπως αυτές της συγκυβέρνησης ή και άλλα κόμματα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που λένε μεγάλα λόγια ή σε νέους σωτήρες που μπορεί να εμφανίζονται γιατί τέτοιοι δεν υπάρχουν.
2. Σε ποια κατεύθυνση όλοι μαζί;
Να παλεύουν, να δρουν από κοινού να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια λαϊκή συμμαχία που θα έχει προοπτική ρήξης με αυτό το σύστημα, στην κατεύθυνση να διεκδικήσει ο λαός τη δική του εξουσία.
3. Για ποια ΕΡΤ θα παλέψουμε όλοι μαζί;
Η λύση για την δημόσια τηλεόραση πρέπει να δοθεί από τον ίδιο το λαό, από το εργατικό λαϊκό κίνημα, από τη λαϊκή συμμαχία με όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Και από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία – γιατί γίνεται τεράστια προπαγάνδα και δημαγωγία και προσπάθεια αποπροσανατολισμού – αυτό που λέει το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα για δημόσιο φορέα. Για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ή και για άλλους οργανισμούς δεν εννοούμε επιστροφή στο παρελθόν, σε αυτό που ζήσαμε τόσο αρνητικά και που έφτασε η κατάσταση εδώ που έφτασε.
Δε σημαίνει ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης, για τη διάρθρωση του ίδιου του οργανισμού, για το πώς αξιοποιούνται οι εργαζόμενοι, πως συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία αλλά εννοούμε ένα δημόσιο φορέα υπό κρατικό έλεγχο όπου και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκούν έλεγχο από τα κάτω μέχρι τα πάνω, όπου θα μπορούν να καθορίζουν τις τύχες τους. Και αυτό είναι ζήτημα του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι ζήτημα πάλης όλων των υπόλοιπων εργαζομένων.
Άρα ως ΚΚΕ και ως ΚΟ Καρδίτσας, θεωρούμε ότι πρέπει ο λαός, οι εργαζόμενοι της πόλης και των χωριών μας, και με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, στα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση και που μας έχει φτάσει μέχρι εδώ που είμαστε, χειροτερεύοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού, έχοντας χιλιάδες απολυμένους.
Ταυτόχρονα καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες, να γυρίσουν την πλάτη, να μην επαναπαυθούν σε όσα του τάζουν διάφοροι νεοφώτιστοι σωτήρες που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη!!!
Η λύση δεν είναι οι «πλατείες» που κάποιοι θέλουν να αναβιώσουν, το «όλοι μαζί», «άμεση δημοκρατία» κλπ για να ψαρέψουν ψήφους, στις πλάτες των βασανισμένων και απελπισμένων λαϊκών στρωμάτων ώστε να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα στην κυβέρνηση.
Λύση είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για λαϊκή συμμαχία, ενότητα των εργαζομένων, λαϊκή πάλη μέχρι την τελική νίκη που θα είναι ο λαός πραγματικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων με την εργατική τάξη μπροστά.
ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου