για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

μαύρα σύννεφα για τους εργαζόμενους στην ΕΑΣ Καρδίτσας

Περικοπές μισθών 20-25%, οφειλόμενες αποζημιώσεις και απλήρωτα δεδουλευμένα μέχρι και 3 χρόνων, αναγκαστικές άδειες-«τιμωρίες» σε μέλη του ΔΣ, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις καταγγέλλουν οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι της ΕΑΣ Καρδίτσας με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη «Νέα Ένωση». Αβέβαιο παρουσιάζεται και το μέλλον τους αφού δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και επικρέμονται απολύσεις. Οι κινητοποιήσεις τους πρέπει να βρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εργαζόμενων και αγροτών. Οι τελευταίοι που φταίνε για την «αμαρτωλή» ΕΑΣ είναι οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

 Ανοιχτό κάλεσμα προς τους Αντιπροσώπους της Γ.Σ. της ΕΑΣΚ

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων και εν όψει της επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της ΕΑΣΚ, αύριο Σάββατο 29/6, επανέρχεται, απευθυνόμενο προς τους Αντιπροσώπους, καταγγέλλοντας τα παρακάτω (αφού μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμία απάντηση) :

·         Καταγγέλλουμε τη σκανδαλώδη μίσθωση των παραγωγικών ακινήτων της Ένωσης στο νέο σχήμα με την επωνυμία «η Νέα Ένωση». Αλήθεια, με τι όρους γίνεται η μίσθωση; Τι ακριβώς μισθώνεται; Για πόσα χρόνια; Ποιο είναι το τίμημα της μίσθωσης (ενοίκιο); Πως και ποιος «διασφαλίζει» όλες τις θέσεις εργασίας του προσωπικού, με την ενοικίαση των περιουσιακών στοιχείων από την ΕΑΣΚ στη «νέα ένωση»; Θεωρούν οι της «Νέας Ένωσης» (αλλά και της «παλιάς» – αυτό αφήνουν να εννοηθεί) ότι τα περιουσιακά στοιχεία και οι εργαζόμενοι «πάνε πακέτο» (δημοσίευμα 26/6, Απόφαση Γ.Σ. της «νέας ένωσης»);
·         Γιατί, η Διοίκηση, προχώρησε το τελευταίο 6-μηνο σε νέες δήθεν «επενδύσεις» (αγορά εμφιαλωτηρίου, ανακαινίσεις – ή, μάλλον καλύτερα, κατεδαφίσεις κτιρίων-, ξεπούλημα μηχανών κλπ) αφού η ίδια μεθόδευσε «μυστικά» ! (όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Β. Γιαννάκος, τόσο στη Γ.Σ. του Σωματείου μας, όσο και στη σύσκεψη που συγκαλέσαμε με φορείς στο Ε.Κ.Κ. στις 20/6) την όλη εξέλιξη με τη δημιουργία του «νέου συνεταιρισμού – 3/3/13 – και τη διάλυση, ουσιαστικά, της ΕΑΣΚ, αφού την οδηγεί σε «εθελούσια-κλειστή» εκκαθάριση, με ανάκληση της απόφασης της Γ.Σ. της 7/3/12, που μετέτρεπε την Ένωση σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό;
·         Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν ψάχνουν για σκοινί. Ας κοιτάξουν στον καθρέφτη τους για να βρουν τα «παρασκηνιακά οικονομικά συμφέροντα που καραδοκούν να αρπάξουν τα εργοστάσια» (βλ. σχετική αναφορά στον «απολογισμό» που δημοσιεύτηκε στις 19/6). Γιατί δεν δίνει στοιχεία για τη «συντεχνία των υπαλλήλων της Ένωσης» που θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μεγάλα προνόμια και παχυλούς μισθούς …»; Μήπως στα «προνόμια» περιλαμβάνονται οι αυστηρές ποινές, οι συνεχείς αναφορές και επιθέσεις στους εργαζόμενους, με αποκορύφωμα τις «υποχρεωτικές άδειες» που μοιράζει εδώ και μια βδομάδα στους εκπροσώπους του σωματείου μας (ήδη πέντε –5- μέλη της διοίκησης του σωματείου είναι σε αναγκαστική άδεια). Και για ποιους παχυλούς μισθούς μιλάνε, όταν, ήδη έχουν περικοπεί όλοι οι μισθοί κατά 20-25% (με τον ανώτερο – ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, πτυχίο κλπ – να φτάνει τα 1680 € καθαρά και τους υπόλοιπους να κυμαίνονται από 770 ως 1490 €, με μ.ο. τα 1220 €); Και σε τελευταία ανάλυση, αναρωτιέμαστε σαν εργαζόμενοι (αλλά και οι ήδη συνταξιούχοι), μήπως έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις και διεκδικούμε – το αυτονόητο – τα δεδουλευμένα μας (ή τις αποζημιώσεις) ενός, δύο ή και τριών χρόνων (από 10 ή 30 ή 50 μέχρι και 100 χιλ €); Μήπως υπάρχει και κάποιο όριο που εξαντλείται η υπομονή μας; Έτσι κι αλλιώς, συνηθίσαμε σαν εργαζόμενοι, χρόνια τώρα, ότι για όλα (ή σχεδόν…) φταίνε οι εργαζόμενοι… Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» στο μεγαλείο του… Και μιλώντας για «προνόμια» αξίζει να προσθέσουμε και το ότι δεν «φαινόμαστε» ούτε καν σαν εργαζόμενοι στο ΙΚΑ για το τελευταίο 6-μηνο, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφαλιστική μας κάλυψη (αλλά και των οικογενειών και των παιδιών μας).
Απευθυνόμαστε σε σας, τους αγρότες αντιπροσώπους – εκπροσώπους των συνεταιρισμών:
·         Έχετε το καθήκον και την υποχρέωση να διαφυλάξετε την περιουσία της ΕΑΣΚ (που είναι περιουσία όλων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, άρα όλων των συνεταιρισμένων αγροτών – σχεδόν 5 γενεών, από το 1928.
·         Δεν πρέπει να επιτρέψετε στα όποια «όψιμα παραμάγαζα» να λυμαίνονται και να λεηλατούν ότι απέμεινε … (αφού στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων και της εμπορίας γεωργικών εφοδίων κλπ προστέθηκαν και τα «παλιοσίδερα» του σπορελαιουργίου, του α’ εκκοκκιστηρίου, του βιολογικού καθαρισμού…)
·         Από κοινού με τους εργαζόμενους αντισταθείτε στην «κατηφόρα» που σπρώχνουν την Ένωση. Μπορούμε με πρωτοβουλίες, με προτάσεις και κοινές δράσεις να επιδιώξουμε τις καλύτερες λύσεις για την πορεία της Ένωσης.
Τέλος, (το «κερασάκι στην τούρτα»), μετά το σημερινό (χθεσινό) δημοσίευμα, με το οποίο γνωστοποιείται η συγχώνευση 14 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών (που ήταν μέλη της ΕΑΣΚ, μέχρι την απόφαση αυτή) με τον νεοσύστατο αγροτικό συνεταιρισμό «η Νέα Ένωση», αναδείχνεται ένα επιπρόσθετο ζήτημα. Νομιμοποιούνται οι κκ αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών αυτών (οι πρόεδροι των οποίων γνωστοποιούν τη συγχώνευση) α) να διοικούν την ΕΑΣΚ (8 από τους 11 σημερινούς συμβούλους) μιας και οι συνεταιρισμοί τους, απ’ τα πράγματα πια, δεν είναι μέλη της ΕΑΣΚ και β) να συμμετέχουν στη Γ.Σ της ΕΑΣΚ σαν αντιπρόσωποι αυτών των συνεταιρισμών; Και εδώ δεν πρόκειται για καμιά «βελούδινη μετάβαση στο καινούργιο», παρά για καθαρά σκόπιμη-μεθοδευμένη ενέργεια με ιδιοτελή συμφέροντα !
Όλα τα παραπάνω, υποβάλλονται στην κρίση σας, τα όποια συμπεράσματα, πάλι, δικά σας. Σας ζητούμε να κρίνετε και να αποφασίσετε για το σωστό και το δίκιο. Τίποτα παραπάνω.

Καρδίτσα 27/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου