για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας

ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ 
Με τον νόμο 4015/2011, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υπηρέτες του (οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ) επιχείρησαν να εκσυγχρονίσουν το νομικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, παίρνοντας υπόψη και τις αλλαγές που θα προκύψουν μετά το 2014 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στόχος είναι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης πρώτ” απ” όλα της παραγωγής σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις καπιταλιστικού τύπου (ή με άλλα λόγια, η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με ταχείς ρυθμούς) καθώς και η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα δεδομένα στη διεθνή καπιταλιστική αγορά που έχει ήδη εκτοπίσει τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν.

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούνται όσο το δυνατόν λιγότεροι και μεγαλύτεροι σε μέγεθος συνεταιρισμοί που θα λειτουργούν ως κεφαλαιουχικές εταιρείες (δηλαδή, ως Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις-Ανώνυμες Εταιρείες). Οι συνεταιρισμοί που δημιουργούνται σήμερα, είναι συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα! Και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ! Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στις (πρώην) Ενώσεις (που σήμερα, είναι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί) και την “πρότασή” τους για ξεπούλημα όλων των παραγωγικών-βιομηχανικών μονάδων, σε “ημέτερους”, με μορφή “νέων σχημάτων”!
Το ΚΚΕ δεν απέρριψε αυτόν τον νόμο για να υπερασπιστεί την υπάρχουσα κατάσταση των συνεταιρισμών, αφού δεν συσπειρώνουν τους μικροπαραγωγούς απέναντι στον έμπορο που λυμαίνεται την αγροτική παραγωγή, ούτε καν στοιχειωδώς αντιστέκεται στη ληστρική εκμετάλλευση, με την κοινή προμήθεια εφοδίων και την εγγύηση του συνεταιρισμού για καλλιεργητικά δάνεια των μικροπαραγωγών, που κάποτε στοιχειωδώς είχε (για άλλους λόγους). Κάλεσε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ το νόμο και να ΠΑΛΕΨΟΥΝ για αγροτική ανάπτυξη σε ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με εργάτες, υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους. Να σταματήσει ο λαός – μπροστά στα διλήμματα που του πετάει το σύστημα για να εγκλωβίσει τη ριζοσπαστικοποίησή του – να διαλέγει το μέσο, με το οποίο ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ!
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν “έκτακτα μέτρα” λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας (μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ), είναι ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ χρόνια τώρα, για να μπορέσει το κεφάλαιο να συνεχίσει απρόσκοπτα την αύξηση της κερδοφορίας του (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κ.ά. συμφωνίες). Αξιοποιείται η σημερινή δυσκολία του συστήματος για να περάσουν πια με ταχείς ρυθμούς όλες αυτές οι αντιλαϊκές – αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις, ώστε αφενός να προχωρήσει η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (δηλαδή να ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά προς όφελος κάποιων λίγων μεγαλοαγροτών – μεγαλοκτηνοτρόφων), αφετέρου να βρεθεί η τιμή της εργατικής δύναμης στον πάτο (να εξαθλιωθούν ακόμα μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων) για να μπορέσει να λειτουργήσει ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ της καπιταλιστικής αγοράς!
Στη λογική αυτή, το συνδικαλιστικό- συνεταιριστικό κίνημα έχει μετατραπεί, χρόνια τώρα, σε υπερασπιστή, υποστηρικτή των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, σε φορομπήχτη κατά των αγροτών και των εργαζομένων (φορολογία, χαράτσια, κουτσούρεμα επιδοτήσεων, περικοπές μισθών κλπ) και πλασιέ της πολιτικής διάλυσης της αγροτικής οικονομίας (πχ φωτοβολταϊκά κλπ).
Όποιος εκτιμά (ακόμα και με καλή πρόθεση), ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση προς όφελος των λαϊκών μαζών, χωρίς να θίξει στο ελάχιστο τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται η παραπάνω λογική (δηλαδή, τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής), είναι τουλάχιστον μακριά νυχτωμένος αλλά το κυριότερο, παίρνει στο λαιμό του το ίδιο το κίνημα.
Σήμερα χρειάζεται να οργανωθεί η αντεπίθεσή των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους μέσα από ταξικά προσανατολισμένα Σωματεία και Αγροτικούς Συλλόγους.
Η ΕΑΣ Καρδίτσας, εδώ και καιρό, έχει οδηγηθεί σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο και σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, στην απαξίωσή της στον αγροτικό κόσμο και τη χρεοκοπία. Για την κατάσταση αυτή έχουν σοβαρότατες ευθύνες και οι διοικήσεις της, που οδήγησαν, διαχρονικά, στο σημερινό αδιέξοδο, με ολοφάνερη πια, σήμερα, την προοπτική της εκκαθάρισης και το κλείσιμό της (ουσιαστικά με “στημένη εκκαθάριση” και “ξεπούλημα” των βιομηχανιών της – οινοποιείο, εκκοκκιστήριο κλπ). Η διαδικασία διάλυσής της θα συνοδεύεται και από μαζικές απολύσεις εργατοϋπαλλήλων (όπως έγινε ήδη στην ΕΑΣ Λάρισας – με 140 εργαζόμενους- και το ίδιο μεθοδεύεται και στην ΕΑΣ Καρδίτσας). Την ίδια στιγμή ξεσπούν ανταγωνισμοί μεταξύ των “νέων σχημάτων” για την εξασφάλιση μεγαλύτερης μερίδας μετόχων. Η λειτουργία τους ως επιχειρήσεις, ή επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε λυσσαλέο ανταγωνισμό με χαμένους πάντα τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια.
Για τον εκφυλισμό και την απαξίωση της πλειοψηφίας των συνεταιρισμών, για τους συνεταιρισμούς- σφραγίδες, την κακοδιοίκηση και υπερχρέωση, οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις και τους αγροτοσυνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε τοπικό επίπεδο (αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνδιοικούσαν την ΕΑΣΚ την τελευταία 20-ετία, με κολεγιές μεταξύ τους – σαν προπομποί των σημερινών …συγκυβερνήσεων).
Το ΚΚΕ ποτέ δεν υποστήριξε τη σημερινή κατάσταση στους συνεταιρισμούς και πάντα αντιπάλεψε την χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να γυρίσουν την πλάτη στους προπαγανδιστές της πολιτικής που τους ξεκληρίζει (άλλοτε με το καρότο, άλλοτε με το μαστίγιο).
-         Η σκόπιμα σχεδιασμένη εκκαθάριση-διάλυση δεν πρέπει να περάσει.
-         Να μην “παραδοθούν” – ξεπουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία, οι παραγωγικές μονάδες της Ένωσης σε λίγους “εκλεκτούς” – αυτά ανήκουν σε όλους τους αγρότες.
-         Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να καλυφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ, με όλες τις ασφαλιστικές καλύψεις.
Σήμερα είναι ώριμο και αναγκαίο να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε. και τους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες στην μεταποιητική βιομηχανία.
Τέτοια ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας-εξουσίας που προτείνει το ΚΚΕ.

Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου