για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Συνέλευση ΕΛΜΕ Καρδίτσας: πίσω από τις αναγκαιότητες

Σήμερα Παρασκευή 24/1, 7 μμ, στο Εργατικό Κέντρο 
η ΕΛΜΕ καλεί σύσκεψη σωματείων, φορέων, συλλόγων κλπ 
για κοινό συλλαλητήριο στις 31/1 
Περίπου 80 καθηγητές παρευρέθηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Αποτελεί μια ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο. Το κλείσιμο χωρίς νίκη του απεργιακού αγώνα το Σεπτέμβρη βαραίνει στη συνείδηση των εκπαιδευτικών δημιουργώντας ένα κλίμα αναμονής, παράλυσης που φτάνει μέχρι την ανημποριά.
Παράλληλα όμως κορυφώνεται η αγωνία των καθηγητών για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση κύρια με την προώθηση της αυτοαξιολόγησης αλλά και με το «Νέο» Λύκειο. Χωρίς να ξεχνιέται και το κορυφαίο ζήτημα του κλάδου οι διαθεσιμότητες που πάνε για απολύσεις το Μάρτη.
Η κουβέντα στη ΓΣ περιστράφηκε γύρω από την αυτοαξιολόγηση, πως αντιμετωπίζουμε τα σχέδια του Υπουργείου, πως υλοποιείται η απόφαση της ΟΛΜΕ  για υπογραφή πρακτικού άρνησης της αυτοαξιολόγησης κλπ
Τελικά λόγω μη απαρτίας την απόφαση πήρε το ΔΣ που κατέληξε στο Πρόγραμμα Δράσης που πρότεινε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (αντίστοιχα ήταν και των άλλων παρατάξεων και της ΟΛΜΕ) ενώ δεν υπήρξε συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο καθώς η ΔΑΚΕ στήριζε την απόφαση της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ) που δεν είχε πολιτικό πλαίσιο ενώ το ΠΑΜΕ απλά ανακοινώσε όπως συνηθίζει ότι έχει δικό του πλαίσιο και δεν συμφωνεί αποφεύγοντας έτσι να μπει στη κουβέντα. Οπότε στη ΓΣ των πρόεδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα για το πλαίσιο η πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ θα ψηφίσει Λευκό.
Σήμερα Παρασκευή με κάλεσμα της ΕΛΜΕΚ γίνεται σύσκεψη σωματείων και συλλόγων του νομού για κοινό συλλαλητήριο στις 31/1.
Α.Φ.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

Κι ενώ συμπληρώνουμε τέσσερα χρόνια μνημόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά στήνει ένα σκηνικό απάτης, δημαγωγίας, αποπροσανατολισμού και συμπληρώνει αυτή την επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων, τρομοκρατίας και καταστολής.
Με τη στήριξη των ξένων και εγχώριων κηδεμόνων της, η κυβέρνηση προβάλει το «τέλος του μνημονίου» επικαλούμενη το «πρωτογενές πλεόνασμα». Κάτω από αυτή την καταιγιστική προπαγάνδα, επιχειρείται η απόκρυψη της εφιαλτικής πραγματικότητας για το λαό μας και φυσικά η συνέχιση της «πετυχημένης» αυτής πολιτικής με γρηγορότερους, μάλιστα, ρυθμούς.
Είναι αλήθεια έχει επιτευχθεί πλεόνασμα. Πλεόνασμα θανάτων αντί γεννήσεων στην Καρδίτσα, για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Πλεόνασμα εκατομμυρίων ανέργων, απλήρωτων εργαζομένων σε συνθήκες «γαλέρας», αντί των σταθερών εργασιακών όρων και μισθών για αξιοπρεπή διαβίωση. Πλεονάζουν φόροι, χαράτσια κατασχέσεις, περικοπές,  κλεισίματα νοσοκομείων και κοινωνικών δομών, απολύσεις και διαθεσιμότητες. Και, όπως υπόσχεται ο Μητσοτάκης, θα έχουμε και άλλες περίπου 12.000  απολύσεις φέτος και η κινητικότητα θα είναι μόνιμη κατάσταση στο δημόσιο, ενώ η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων τελειώνει … Μ’ άλλα λόγια, συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η επιβολή της σύγχρονης βαρβαρότητας, η φτώχεια, η καταπίεση και το ξεπούλημα της χώρας, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη μια ακήρυχτη αλλά κλιμακούμενη στάση πληρωμών στις πιο βασικές ανάγκες της ζωής του λαού.
Την ίδια στιγμή κατασκευάζουν «σενάρια τρομοκρατίας», για να εκφοβίσουν το λαό και να προβοκάρουν τη μαζική λαϊκή αντίσταση και πάλη ως «ακραία». Επιδίδονται σε κλιμακούμενα μέτρα περιστολής και καταπάτησης των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην άγρια καταστολή κάθε λαϊκής κινητοποίησης (πρόσφατα ενάντια στην Προεδρία της ΕΕ και στον Πυργετό Λάρισας), στη βιομηχανία διώξεων ενάντια σε εργάτες, εργαζόμενους, μαθητές και αγωνιστές, διαμορφώνοντας «καθεστώς» φασιστικοποίησης της δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
 Στην εκπαίδευση οι χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις, σηματοδοτούν τη συντριβή των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών και την γενικευμένη «ωρομισθικοποίησή» τους. Η προώθηση της (αυτο)αξιολόγησης έρχεται να επιβάλει το πρότυπο του εκπαιδευτικού, «υπάκουου δημόσιου υπάλληλου». Ταυτόχρονα κλιμακώνονται οι ταξικοί φραγμοί με το «νέο» αντιδραστικό σχολείο, που καταργεί τα ψήγματα της δωρεάν παιδείας, πετώντας  στο δρόμο και στις φτηνές καταρτίσεις μαζικά τη νεολαία και την προετοιμάζει για το ρόλο του σύγχρονου δούλου στα σκλαβοπάζαρα των ειδικών οικονομικών ζωνών και στα κάθε λογής «κοινωνικά προγράμματα» υπερεκμετάλλευσης και εμπέδωσης της εξαθλίωσης.
Και για να συμπληρωθεί το παζλ της παράλυσης και της υποταγής, σερβίρεται η αυταπάτη πως τα δικαιώματα μας στη ζωή θα τα βρούμε στις αποφάσεις των δικαστηρίων ή στις κάλπες των εκλογών.
Μ’ άλλα λόγια, μας θέλουν θεατές των εξελίξεων και όχι πρωταγωνιστές. Δεν είμαστε «διάδικοι» «ψηφοφόροι», «τηλεθεατές». Είμαστε εργαζόμενοι  και μπορούμε να γίνουμε δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας,  δύναμη ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.
Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, άμεσα αντιμετωπίζουμε δύο αλληλένδετα και βασικά στοιχεία της επίθεσης  του συστήματος, καθοριστικά για το μέλλον των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του Δημόσιου Σχολείου:
Ø       Την επικείμενη απόλυση περίπου 500 –ίσως και περισσότερων- μονίμων συναδέλφων μας, με την οποία ανατρέπεται η θεμελιώδης κατάκτησή μας στο δικαίωμα στη δουλειά και ανοίγει ο δρόμος για τις χιλιάδες απολύσεις που ήδη αναγγέλλονται από κυβέρνηση και τρόικα μέσα στο 2014!
Ø       Την προώθηση-υλοποίηση με κάθε τρόπο (δηλαδή με ή χωρίς σεμινάρια και λοιπές… φιοριτούρες) του θεσμικού πλαισίου της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης ώστε να γίνει καθεστηκυία, «πλήρως τεκμηριωμένη» και «αξιολογημένη» η καθημερινή πραγματικότητα από δω και μπρος, δηλαδή η κατηγοριοποίηση σχολείων, η παραγωγή «διαθεσίμων» και προς απόλυση εκπαιδευτικών, η ισόβια τρομοκρατία και πειθάρχησή μας, ο μισθός (ή μήπως το ωρομίσθιο;) της πείνας…

Αυτά τα δύο ζητήματα  αποτελούν τις αιχμές του αγώνα που πρέπει να δώσουμε σήμερα
Έναν αγώνα που θα δώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο που αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα για την ανατροπή διαθεσιμοτήτων – απολύσεων – αξιολόγησης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΕΕ –ΔΝΤ

ΣΤΟΧΟΙ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ
·         ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
·         ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ και οι ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΛΟΙ οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
·         ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
·         ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 
·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧOΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
·         ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
·         ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ, ΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!
Ø       Κατάργηση του νόμου για το Λύκειο. Όχι στην αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής. Όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στην ιδιωτικοποίηση και στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο. Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μέσω της «μαθητείας».
Ø       Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου! Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
·         ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ø       Να καταργηθεί το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
Ø       Παύση κάθε συνδικαλιστικής δίωξης. 
Ø       Κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

  1. Συγκροτούμε  επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο /σχολικό συγκρότημα. Για το σκοπό αυτό, ξεκινάμε επισκέψεις- συζητήσεις- συσκέψεις σε όλα τα σχολεία του νομού. Οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες του αγώνα προϋποθέτουν να τον πάρουν στα χέρια τους όλοι οι συνάδελφοι.
  2. Προχωράμε στη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 31//1/2014 το απόγευμα (ημέρα που θα γίνουν αντίστοιχες κινήσεις πανελλαδικά) με αιχμή τις διαθεσιμότητες – απολύσεις,. Για το σκοπό αυτό καλούμε σε σύσκεψη την Παρασκευή 24/1/2014 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο σωματεία από το δημόσιο τομέα (Σύλλογο δασκάλων – ΟΤΑ – Νοσοκομειακοί κ.ά.) τον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικού υπάλληλοι), αγρότες (ΕΟΑΣΚ), φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων κ.λπ. και φυσικά τους σχολικούς φύλακες που κινηθήκαμε μαζί ως τώρα και μαζί θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη αποφασίζεται κοινή ανακοίνωση που θα προπαγανδίσει στο λαό της Καρδίτσας το συλλαλητήριο και κοινή συνέντευξη τύπου.
  3. Οργανώνουμε παρέμβαση, την Πέμπτη 30/1 το πρωί, σε συντονισμό με το σωματείο εργαζομένων στα νοσοκομεία, στο νοσοκομείο Καρδίτσας,  για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους.
  4. Διοργανώνουμε ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ αρχές Φεβρουαρίου, μαζί με το Σύλλογο Δασκάλων, με θέμα τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση.
  5. Προχωράμε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7/2/2014. Η απεργιακή κινητοποίηση αυτή, θα συγκροτεί τον κλάδο για τα επόμενα κινηματικά του βήματα και έχει στόχο να κλείσουν πανελλαδικά όλα τα σχολεία,  για να εκφραστεί η αντίθεση των συναδέλφων στην (αυτό)αξιολόγηση καθώς επίσης και η δέσμευση ότι κανείς συνάδελφός μας δεν θα απολυθεί. Δεν απεργούμε μόνο για να ασκήσουμε πίεση στο ΣτΕ, που τη μέρα εκείνη εκδικάζει την υπόθεση της διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας. Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες για δικαστική λύση του ζητήματος.
  6. Καλούμε Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ την εβδομάδα 10/2 έως 14/2 και νέα Γ.Σ. προέδρων στις 15/2 για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις αρχές Μάρτη.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου