για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

πάσχουμε από υποψήφιους ή από αριστερά;

Ένα σχόλιο με αφορμή τη συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης «Καρ.Πο.Σ.» για την ανάδειξη υποψήφιου Δήμαρχου
Διανύουμε χειμώνα. Κινηματικό χειμώνα. Μέρες κινηματικής ύφεσης και κινηματικής υποχώρησης. Οι αγώνες και τα κινήματα της προηγούμενης περιόδου, παρότι δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα και σημαντικά πολιτικά αδιέξοδα στο σύστημα και στα κόμματά του, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν, να εμποδίσουν ή να περιορίσουν την ένταση και το εύρος της επίθεσης που δεχόμαστε.  Το σύστημα καταγάγει νίκες, έστω «πύρρειες», και οι εργαζόμενοι συσσωρεύουν ήττες.  Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι αγώνες αποτελούν το μέγα ζητούμενο, η αριστερά «μας» φτιάχνει… ψηφοδέλτια! Ευρωπαϊκά ή/και τοπικά-«αυτοδιοικητικά». Μαθημένη είναι άλλωστε, χρόνια τώρα, να παρακάμπτει το επίδικο, να «δραπετεύει» από τις αναγκαιότητες της περιόδου, να αναζητεί διαφυγή στις κάλπες. Μια εκλογολάγνα αριστερά που θεωρεί τις εκλογές, κάθε εκλογές, ως το ανώτατο στάδιο της ταξικής πάλης.
Ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών ξαναφούντωσε η θεσμολαγνεία αυτής της αριστεράς. «Ο αγώνας που δίνουμε είναι πρωτίστως αγώνας επιβίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης». Με νέο - «αντιμνημονιακό» - περιτύλιγμα ξανασερβίρονται παλιές και χρεοκοπημένες  απόψεις περί «αυτοδιοίκησης», «συμμετοχής», «ΟΤΑ-κύτταρα της δημοκρατίας» που μέσα από τους οποίους μπορεί να προκύψουν μέχρι και «νησίδες του σοσιαλισμού» (στο καπιταλιστικό σύστημα!). Απόψεις που εξωραΐζουν τη πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν έναν κόσμο, τον αδρανοποιούν και σε τελική ανάλυση ισχυροποιούν το σύστημα και το βοηθούν να εντείνει την επίθεσή του στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού. Απόψεις που συγκαλύπτουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι κοινότητες, παρότι ξεκίνησαν σαν ένας λαϊκός θεσμός, ενσωματώθηκαν από το σύστημα, τους επέβαλλε να λειτουργούν μέσα στα δικά του πλαίσια και τους μετέτρεψε σε εξαρτήματα της κεντρικής εξουσίας. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από τέτοιους ενσωματωμένους στο σύστημα μηχανισμούς. Έχει ανάγκη από μορφές οργάνωσης, που βγαίνουν μέσα από τη δική του κίνηση και δράση, που εκφράζουν και προωθούν τα δικά του συμφέροντα.

«Μα – θα μας ρωτήσουν – δεν χρειάζεται παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα;» Βεβαίως και χρειάζεται. Εστίες αγώνα, εστίες αντίστασης παντού. Στη γειτονιά, στο χωριό, στη πόλη. Όπου ζούμε, όπου δουλεύουμε, όπου σπουδάζουμε. Πρωτοβουλίες, επιτροπές, συλλογικότητες, σωματεία, σύλλογοι, συνδικάτα. Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης. 
Η παρέμβαση στα «τοπικά» δεν περνά μέσα από «αυτοδιοικητικά» εκλογικά σχήματα αλλά έξω, κόντρα και ενάντια στους υδροκέφαλους μηχανισμούς του Καλλικράτη. Κόντρα και ενάντια στην κεντρική εξουσία αλλά κόντρα και ενάντια και στους Καλλικρατικούς Δήμους που αποτελούν προέκταση - μακρύ χέρι του κράτους. Που ούτε «κύτταρο της δημοκρατίας» είναι, ούτε έχουν καμιά σχέση με τη λαϊκή αυτοδιοίκηση. Που αποψιλωμένοι από πόρους, εξουσίες, αρμοδιότητες χρησιμεύουν μόνο ως φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και ιμάντες μεταβίβασης των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Που έχουν τόση «αποκέντρωση» (για νεκροταφεία και σκουπίδια…) όση για να ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός της κεντρικής εξουσίας. Που αποτελούν «θερμοκήπια» μαύρης εργασίας και «εργαστήρια» εφαρμογής κάθε νέας αντεργατικής ρύθμισης και ελαστικής εργασιακής σχέσης. Που αποξενωμένοι από το δημότη και την «τοπική κοινωνία» χρησιμεύουν μόνο ως μηχανισμοί ενσωμάτωσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών αντιστάσεων.
Ναι λοιπόν στη συμμετοχή, στη συμπόρευση, στη κοινή δράση. Κόντρα στην αδράνεια, στην αδιαφορία, στην ατομικότητα. Αλλά και κόντρα στις «αυτοδιοικητικές» αυταπάτες, στους καιροσκοπισμούς στην ενσωμάτωση και στον εκλογικό κρετινισμό. 
 ΣΚ

Δημοσιεύουμε παρακάτω Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση της ΚΑΡ.ΠΟ.Σ. καθώς και σχέδιο απόφασης της Συνέλευσης
Πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο το πρωί της Κυριακής η γενική συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης ΚΑΡδίτσα ΠΟλις της Συλλογικότητας. Την συζήτηση άνοιξε η γραμματεία του Συντονιστικού όπου εξέθεσε τις προτάσεις που επεξεργάστηκε το συντονιστικό τόσο για το πλαίσιο όσο και για τη διαδικασία εκλογής και τα χαρακτηριστικά του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Κίνησης.
Τονίστηκε πως οι αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα παίρνονται από τη Γενική Συνέλευση στην οποία παίρνουν μέρος τόσο τα μέλη της κίνησης όσο και τα μέλη του ψηφοδελτίου και η οποία εκλέγει όλα τα όργανα που κρίνει αναγκαία. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων αποτέλεσε η άποψη πως ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου δεν είναι μονοπρόσωπο όργανο. Αποτελεί τον συλλογικό εκπρόσωπο της Δημοτικής Κίνησης. Η οποία λειτουργεί με τις αρχές της συλλογικότητας -όπως αποτυπώνεται και στο όνομα- και της άμεσης δημοκρατίας . Συνεπώς η ανάδειξη του επικεφαλής εστιάζει στα πολιτικά χαρακτηριστικά και αποστασιοποιείται από αρχηγικά μοντέλα που υπηρέτησαν και υπηρετούν το υπάρχον κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Αυτοί που θα εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που περιγράφουμε ως συλλογική ηγεσία ενεργών πολιτών μπορεί να είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στη συγκρότηση ενός πολιτικού ρεύματος ,ενός κοινωνικού και αυτοδιοικητικού κινήματος και που θα δεσμευτούν στην υλοποίηση ενός προγράμματος υπέρ των λαϊκών τάξεων σε τοπικό επίπεδο. Αυτοί που θα συμβάλλουν σε τοπικό επίπεδο στη δημιουργία ενός μετώπου ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ με στόχο τον τερματισμό της λαίλαπας των μνημονίων. Η εκλογική διαδικασία λοιπόν αποτελεί μια πολιτική μάχη η οποία θα κρίνει αν θα απονομιμοποιηθεί και καταδικαστεί η Κυβέρνηση των μνημονίων από τη μιά και αν θα αφαιρεθεί η διοίκηση του Δήμου από τον – σε τοπικό επίπεδο- εκπρόσωπο της κυβέρνησης από την άλλη. Η συζήτηση συνεχίστηκε με ιδέες και προτάσεις για τη δράση και τον προγραμματικό λόγο της Κίνησης τις οποίες θα επεξεργαστεί για να τεθούν σε ψήφιση στην επόμενη Γενική Συνέλευση στην οποία και θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες.
Η διαδικασία εγγραφών η οποία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και την οποία θα εποπτεύει το συντονιστικό θα παγώσει πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας και οι τελικές νομιμοποιητικές αποφάσεις θα παρθούν από την ίδια τη γενική Συνέλευση . Χρονικός ορίζοντας παραμένει η 26η Ιανουαρίου με τη δυνατότητα αν χρειαστεί να πάει μια βδομάδα μετά στις 2 Φεβρουαρίου.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΡ.ΠΟ.Σ.
Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων, αφού μετά από τρία χρόνια εφαρμογής των έχει υποστεί μείωση πάνω από το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευσή της, ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με το καθεστώς επιτροπείας, προετοιμάζεται το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Προκύπτει λοιπόν αβίαστα το συμπέρασμα ότι, με βάση τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν δικαιωθεί όλοι όσοι εξέφρασαν τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις τους με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» που είχε και έχει ως αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και να μετατρέπεται σε μια κλινικά νεκρή αυτοδιοίκηση.
Η δημοτική μας κίνηση θεωρεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες, δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, πυλώνα του πολιτικού και διοικητικού μας συστήματος, που πρέπει να παίρνει μέρος στον αναγκαίο δημοκρατικό προγραμματισμό και οφείλει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στη λήψη των αποφάσεων της. Πρωταρχικός στόχος άρα για την Δημοτική μας κίνηση στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί ο αγώνας για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας αγώνας που θα στοχεύει στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άμεσα στην ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων που εκτός όλων των άλλων ευθύνονται για την εγκαθίδρυση του «Καλλικράτη». Ένας αγώνας που θα στοχεύει επίσης στην ανατροπή όλων όσων εκμεταλλεύτηκαν την θέση που κατείχαν (Δήμαρχοι και συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης) για να διευκολύνουν την εφαρμογή των πολιτικών αυτών. Να ανατρέψουμε αυτούς που αποδέχτηκαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την δραματική περικοπή των πόρων, το παρατηρητήριο και την κατάργηση της σχετικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Αυτούς που οδήγησαν την αυτοδιοίκηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, που στο όνομα της αξιοποίησης αποδέχονται το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, που χαρίζουν στους ιδιώτες βασικά κοινωνικά αγαθά (νερό) και ιδιωτικοποιούν δημοτικές υπηρεσίες.
Η δημοτική μας κίνηση συντεταγμένα και δημοκρατικά, με διαδικασίες ανοιχτές σε όλους τους πολίτες που αποδέχονται τις βασικές πολιτικές και προγραμματικές μας αρχές, θα ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου Δημάρχου και την στελέχωση του ψηφοδελτίου της δημοτικής μας παράταξης. Ενός ψηφοδελτίου νίκης των δυνάμεων που θα αντιπαλέψουν τις πολιτικές που οδηγούν τον κατ’ εξοχήν λαϊκό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στον αφανισμό.
Τονίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν έχει εκλογικίστικο χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η δημοτική μας κίνηση και η δημοτική αρχή, που θα προκύψει από την νίκη του ψηφοδελτίου μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουσή της, αλλά και ως ο βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Διότι, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ, είναι κάποιες από τις δομές που δεν πρέπει να λείψουν από τους πολίτες, που τις έχουν σήμερα ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, με την εφαρμογή των νέων μέτρων. Οφείλουμε να βρεθούμε δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, ιατρείων, φαρμακείων, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών και η εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία είναι μερικές μορφές αλληλεγγύης, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεση μας στις επιχειρούμενες πολιτικές, είτε άμεσης, είτε έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων, στις επαπειλούμενες απολύσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που εξελίσσεται στους ΟΤΑ με τις αναθέσεις της αποκομιδής και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Ο αγώνας που δίνουμε είναι πρωτίστως αγώνας επιβίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καρδίτσα 12 01 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου