για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

άλλο ένα «εργατικό ατύχημα», άλλος ένας νεκρός εργάτης θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

Ανακοίνωση-καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ)
Η Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε σε ιδιωτική επιχείρηση εκκοκκιστηρίων βάμβακος του νομού μας.
Άλλος ένας νεκρός εργάτης ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο από «εργατικά ατυχήματα».
Άλλος ένας εργάτης πλήρωσε με τη ζωή του την κυβερνητική και εργοδοτική αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζόμενων, τα ελλιπή ή και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την νομοθεσία «λάστιχο» και την παντελή έλλειψη ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και τις κρατικές υπηρεσίες.
Άλλος ένας εργάτης γίνεται θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
Το ΚΚΕ(μ-λ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και στους συνάδελφους του νεκρού εργάτη.
Η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι, συλλογικά και οργανωμένα, μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία τους,  οφείλουν να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.
Παλεύοντας για δουλειά, εισόδημα, δικαιώματα. Ενάντια στο σύστημα που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ(μ-λ)

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Η εργατική τάξη θρηνεί άλλο ένα θύμα. Άλλος ένας εργαζόμενος παλεύοντας για το μεροκάματο, βρήκε φρικτό θάνατο την Πέμπτη 25 Ιούλη, σε εργασίες συντήρησης στα εκκοκκιστήρια Παλαιολόγου (στην εθνική οδό Καρδίτσας – Τρικάλων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, μηχάνημα διαμέλισε τον εργαζόμενο και δεν έγινε αντιληπτό για αρκετή ώρα, παρά μόνο όταν έγινε αισθητή η απουσία του. Είναι ολοφάνερο ότι δούλευε χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας ή προστασίας (συνοδεία, βοηθός κλπ) γι αυτό και δεν έγινε αντιληπτό το ‘’ατύχημα’’. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εκκοκκιστήριο πωλήθηκε και οι καινούργιοι ιδιοκτήτες εξαφανίστηκαν όταν έμαθαν για το γεγονός.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και ιδιαίτερα οι συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων φέρνουν ακέραια την ευθύνη για τις δολοφονίες ουσιαστικά στους χώρους δουλειάς, (που αυξάνονται παρά την μείωση των εργαζομένων λόγω απολύσεων),  διότι με την κατάργηση των επιθεωρήσεων  εργασίας έλυσαν τα χέρια των εργοδοτών που στο όνομα του κέρδους δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα.
Η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ απαιτεί να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός μας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Όμως και η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει οργανωμένα μέσα από τα σωματεία της για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να αντιπαλέψει την εργοδοτική βία και τρομοκρατία που απαιτεί να θυσιάζουμε τη ζωή μας για ένα κομμάτι ψωμί. Να παλέψει μαζί με όλους τους καταπιεζόμενους (αγρότες, μικροεπαγγελματίες, νεολαία) για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που μας θεωρεί αναλώσιμους για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Κανείς μόνος του στην κρίση – όλοι για έναν και ένας για όλους !
Γραμματεία ΠΑΜΕ Καρδίτσας

Ανακοίνωση του Δίκτυου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Η ζωή των εργαζομένων αποτελεί για το κεφάλαιο αναλώσιμο αγαθό. Ο τραγικός θάνατος του 51χρονου συμπατριώτη μας Χ.Π από τα Καλογριανά, στο εκκοκκιστήριο βάμβακος (πρώην Παλαιολόγου) στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Τρικάλων, μας δείχνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο που οδηγούν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας. Πολιτικές που καταργούν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας και στην ουσία, το δικαίωμα στην εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, μετατρέποντας αυτό το δικαίωμα σε σύγχρονη δουλεία!
Δεδομένου ότι ο θάνατος προήλθε από μηχάνημα εντός του εκκοκκιστηρίου, ερωτηματικά προκύπτουν για τον τρόπο και τις αιτίες που σκοτώθηκε ο εργάτης:
-είναι αποτέλεσμα των συνθηκών εργασίας;
- είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων;
- ήταν ασφαλισμένος ο Χ.Π. μέχρι την μέρα του δυστυχήματος;
Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός στην περιοχή μας τονίζουμε ότι οι ευθύνες των κομμάτων του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για αυτή την απάνθρωπη κατάσταση είναι τεράστιες. Ανέχτηκαν και διευκόλυναν την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, αρνήθηκαν να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την εφαρμογή των κανόνων για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Είναι συνυπεύθυνοι για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών.
Δηλώνουμε εξοργισμένοι και καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Τους καλούμε να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα μέτρα ασφαλείας και εργασιακά δικαιώματα. Να αγωνιστούν για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια.. Να οργανωθούν ώστε να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική που βλέπει τους ανθρώπους σαν στραγάλια και νούμερα, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που εφαρμόζει αυτή την πολιτική.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

Γραφείο Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου