για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

η ΕΑΣ Καρδίτσας σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με απολύσεις

Μετά από μια πολύχρονη πορεία συρρίκνωσης και απαξίωσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, με απόφαση της ΓΣ, οδηγήθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Μια «φυσιολογική» και «προδιαγεγραμμένη» εξέλιξη για μια ΕΑΣ που, εδώ και χρόνια, ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη και σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο.
Στην επιχείρηση, σήμερα, απασχολούνται περίπου 20 μόνιμοι εργαζόμενοι που κατά καιρούς φτάνουν τους 60 με εποχιακές προσλήψεις (ΟΣΔΕ, ΦΠΑ, οινοποιείο κλπ). Είναι αυτοί που ήδη «πληρώνουν τα σπασμένα» τόσο από τις γενικότερες κυβερνητικές επιλογές όσο και από τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΑΣ. Ήδη, με πρόφαση διάφορα προγράμματα «εξυγίανσης», έγιναν περικοπές 20-25% στους μισθούς τους. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει κανονική πληρωμή της μισθοδοσίας (λαβαίνουν «έναντι») με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες οφειλόμενα από δεδουλευμένα ή αποζημιώσεις (μέχρι και 100.000 ευρώ σε έναν εργαζόμενο !). Από 1/1/2013 εργάζονται ανασφάλιστοι αφού το ΙΚΑ, λόγω οφειλών, μπλόκαρε τους κωδικούς της ΕΑΣ για την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων (ΑΠΔ). Από κοντά, οι συνεχείς επιθέσεις, αναφορές και ποινές της διοίκησης με αποκορύφωμα τις υποχρεωτικές άδειες (εκδικητικού χαρακτήρα;) που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους μέλη του ΔΣ του σωματείου. Τώρα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με την απόφαση για εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων.

Η ΕΑΣ Καρδίτσας, πλήρως απαξιωμένη στα μάτια των αγροτών, έχει από χρόνια συρρικνώσει στο ελάχιστο τις δραστηριότητές της, δεν ασκεί σχεδόν καμιά παρεμβατική δραστηριότητα και από οργανισμός εξυπηρέτησης και υποστήριξης των αγροτών έχει μετατραπεί σε ιμάντα μεταβίβασης της αντιαγροτικής πολιτικής και σε χαρατσοεισπράχτορα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ που ενώ βάσει νόμου έπρεπε να γίνονται δωρεάν η «φιλοαγροτική» ΕΑΣ (ΠΑΣΕΓΕΣ) χαρατσώνει αυθαίρετα τους αγρότες με 30 ευρώ τη δήλωση!  Από την άλλη είναι ένας από τους μεγαλύτερους μπαταχτσήδες της περιοχής καθυστερώντας επί μήνες να ξεχρεώσει όσους αγρότες παραδίδουν το προϊόν τους σ’ αυτή (σταφυλοπαραγωγοί). 
Η σημερινή εξέλιξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η πλειοψηφία των συνεταιρισμών έχει οδηγηθεί στην χρεοκοπία, στην απαξίωση και στο κλείσιμο. Κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα όλα τα ωραία (και αποπροσανατολιστικά) που λέγονταν χρόνια τώρα περί «συνεταιριστικού κινήματος», «παρεμβατισμού», «ιδέας του συνεταιρίζεσθαι» κλπ
Δεν είναι ζήτημα μόνο «κακής διαχείρισης», όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από πολύ νωρίς απώλεσαν τον αρχικό τους ρόλο και από «αμυντικά» οικονομικά όργανα των αγροτών απέναντι στην εκμετάλλευση του κεφάλαιου, των εμπόρων και των μεσαζόντων γρήγορα μετατράπηκαν στο μόνο που θα μπορούσαν στα πλαίσια αυτού του συστήματος: σε «καπιταλιστικά μαγαζιά» που λειτουργούσαν με τους κλασσικούς κεφαλαιοκρατικούς όρους. Ο όποιος παρεμβατικός τους ρόλος, κυρίως στην αγορά και εμπορία αγροτικών προϊόντων, εξαντλούνταν στην ωραιοποίηση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και στην εξυπηρέτηση κυβερνητικών σχεδιασμών, άλλοτε του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε της ΝΔ. 
Ο νόμος 4015/2011, με τον οποίο οι ΕΑΣ μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς δεν ήρθε τόσο να «εκσυγχρονίσει» το θεσμικό πλαίσιο όσο να επιταχύνει διοικητικά τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κυρίως της αγροτικής παραγωγής μέσω των ομάδων παραγωγών, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της ΚΑΠ. Δεν είναι ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση αντιμάχονται τους συνεταιρισμούς – ίσα-ίσα στις χώρες της ΕΕ υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεταιριστικών μεγαθήριων (πχ η ΝΟΥΝΟΥ είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός γαλακτοκομικών στον κόσμο) – αλλά θέλουν συνεταιρισμούς κεφαλαιουχικές εταιρείες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Και φυσικά σε δεύτερο ρόλο σε σχέση με το ιδιωτικό κεφάλαιο. 
Βέβαια, η εκκαθάριση-διάλυση της Ένωσης Καρδίτσας δεν γίνεται ούτε για αυτούς τους λόγους. Δεν εντάσσεται δηλαδή σ’ ένα γενικότερο σχέδιο ανάταξης της οργάνωσης αλλά με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης κάποια τοπικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ελέγχουν την τωρινή διοίκησή της και θεωρούν την ΕΑΣ τσιφλίκι τους, θέλουν να το παίξουν επιχειρηματίες λεηλατώντας τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ.
Η πλειοψηφία των αγροτών απέχει και αδιαφορεί. Νοιώθουν θεατές σ’ ένα έργο ξένο, που δεν τους αφορά. Άλλωστε εδώ και χρόνια αντιμετώπιζαν με αδιαφορία, ακόμα και «εχθρικά» την Ένωση. Σαν «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης την ένοιωθαν παρά σαν στήριγμά τους. Σήμερα φαίνεται περισσότερο από παλιότερα ότι η αντίσταση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η αντίσταση στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς γίνεται πρώτα και κύρια με τα διεκδικητικά όργανα των αγροτών (αγροτικοί σύλλογοι) και όχι με τα οικονομικά (συνεταιρισμοί, παραγωγικοί ή μη) όπως σκόπιμα μπερδεύουν πολλοί και της αριστεράς «μας».
Τέλος, είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε αν η Ένωση Καρδίτσας θα έχει την ίδια κατάληξη με της ΕΑΣ Λάρισας όπου 140 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.  Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την «αμαρτωλή» ΕΑΣ. Η υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις, για να τους πληρωθούν τα δεδουλευμένα, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους, περνά μέσα από την εναντίωση στις μεθοδεύσεις εκκαθάρισης-διάλυσης της Ένωσης. Και στον αγώνα αυτόν έχουν τη συμπαράσταση τόσο των αγροτών όσο και του συνόλου των εργαζόμενων.
αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου