για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

παρέμβαση ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ

Παρέμβαση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση έγινε από την οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ) το απόγευμα της Παρασκευής στη κεντρική πλατεία της πόλης. Με πανό, μοίρασμα προκήρυξης και συζητήσεις με τον κόσμο καταγγέλθηκαν οι αντεργατικές διατάξεις που φέρνει το νομοσχέδιο και προπαγανδίστηκε η αναγκαιότητα μαζικού αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. «Μουδιασμένος» ο κόσμος, έπαιρνε μεν την προκήρυξη χωρίς όμως να εκδηλώνεται και χωρίς να ανοίγει συζητήσεις όπως σε παλιότερες παρεμβάσεις. Η καραντίνα είναι μια εξήγηση για αυτό το «μούδιασμα» όπως και το ότι αυτή η παρέμβαση ήταν η πρώτη που έγινε στην πόλη για το νέο  αντεργατικό έκτρωμα. Κυρίως όμως εξηγείται με την άσχημη κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τον διαλυτικό-υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, τους δυσμενείς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος του κόσμου της εργασίας… Με αυτά πρέπει να αναμετρηθούμε, αυτά πρέπει να ξεπεράσουμε για να ανοίξει μια άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους και το λαό.        

Μοιράστηκε η παρακάτω προκήρυξη:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 8ΩΡΟ-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα
Η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ανθρώπινες ζωές αλλά η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε στα λόγια τους τραγικούς αριθμούς των θυμάτων, ούτε ασχολείται με εκείνους που χάνονται καθημερινά, επειδή δεν υπάρχει η αναγκαία περίθαλψη, προσωπικό στα νοσοκομεία και θέσεις ΜΕΘ. Με τα εμβόλια και τα σελφ-τεστ ρίχνει τις ευθύνες στον λαό και κρύβει τις ευθύνες της για τον θάνατο 11.000 ανθρώπων, ποσοστό θανάτων πιο τραγικό από αυτό της Ινδίας. Βάζει τέρμα στην καραντίνα γιατί στο μυαλό της είναι πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός για να αβγατίσουν τα κέρδη των ξενοδόχων, πώς θα κινηθεί η οικονομία για να πλουτίσουνε κι άλλο οι πλούσιοι. Για τους εργαζόμενους ετοιμάζει επιστροφή στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν πριν 150 χρόνια.
Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση χτυπάει ευθέως το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό.
 Παράλληλα δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση, τις συντάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στο προχώρημα της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Φροντίζει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα θέλει να τους δέσει χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να καταργήσει το 5ήμερο-8ωρο, να επιβάλλει την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, για 7 μέρες τη βδομάδα. Να αυξήσει τις νόμιμες υπερωρίες σε 150  (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία). Να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, ένα δικαίωμα που χτύπησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ο οποίος υποκριτικά σήμερα υποτίθεται πως αντιδρά στο αντεργατικό τερατούργημα. Όπως άλλωστε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονταν στο τιμόνι της αντεργατικής επίθεσης –είτε  μαζί με τη ΝΔ είτε όχι -  τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τα σχέδια του συστήματος επιδιώκουν να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση.
Να ρημάξουν τον ελεύθερο χρόνο μας.
ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ελέγξει και να φιμώσει τα σωματεία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Η «εξ αποστάσεως συμμετοχή» στις γενικές συνελεύσεις σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία σε περίπτωση προκήρυξης απεργίας, αφορούν όλους τους εργαζόμενους αδιαφορώντας αν είναι μέλη του σωματείου. Έτσι, προϊστάμενοι και ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν να… συναποφασίζουν με τους υπαλλήλους τους για μια απεργία. Η υποχρέωση σε περίπτωση απεργίας να συνεχίζει η λειτουργία της επιχείρησης ή του οργανισμού τουλάχιστον κατά το 1/3 με προσωπικό ασφαλείας, θα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτή. Επιπλέον, θεωρείται παράνομη η περιφρούρηση της απεργίας, δηλαδή, η προπαγάνδα της και η εναντίωσή της στην απεργοσπασία. Η απεργία, αν περάσει το νομοσχέδιο, δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο πλάι της κυβερνητικής πολιτικής, ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα, κάνουν πλάτες στην αντεργατική επίθεση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από τους εργατοπατέρες. Είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια, να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν δυσφημίσει το συνδικαλισμό, έχουν διαλύσει τα συνδικάτα και τώρα βλέπουν στις νέες αντεργατικές εξελίξεις την ευκαιρία να στρογγυλοκαθίσουν πιο αναπαυτικά στο πλευρό της εξουσίας και στις πλάτες των εργαζομένων.
Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα και, όταν αυτό εκδηλώνεται, αναγκάζονται σε υποχωρήσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΒΡΟΥΤΣΗ!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου