για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

με επιτυχία η εκδήλωση για τους Καρδιτσιώτες πρωτεργάτες του μ-λ κινήματος

Με επιτυχία – παρά το «ανεπίκαιρο» του θέματος – πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Πέμπτης 13/11, στο Παυσίλυπο, η εκδήλωση της Οργάνωσης Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ) με θέμα «Καρδιτσιώτες πρωτεργάτες του μ-λ κινήματος» που έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια από την έκδοση του α’ τεύχους του περιοδικού «Αναγέννηση» (Οκτώβρης του 1964).
Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου video που με μορφή χρονολόγιου θύμιζε συνοπτικά τα βασικά γεγονότα της εποχής.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της ζωής και της δράσης μερικών από τους Καρδιτσιώτες αγωνιστές, αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που στα χρόνια εκείνα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση των μ-λ οργανώσεων, κυρίως στις χώρες της πολιτικής προσφυγιάς, όπως ο Άγγελος Καρακαντάς από τον Μεσενικόλα, ο Γιάννης Θεολόγης από το Ρούσο, ο Θόδωρος Τσιτσιπάς από την Αγία Τριάδα, ο Αποστόλης Δημακόπουλος από τη Μητρόπολη, ο Γιώργος Κοτρώτσιος από τη Δαφνοσπηλιά, ο Νίκος Μαγόπουλος από την Αχλαδιά, ο Πέτρος Μπολτσής από τη Μούχα κ.ά.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, σκοπός δεν είναι η πολιτική «ιδιοποίηση» αυτών των αγωνιστών από το ΚΚΕ(μ-λ), μιας και ο καθένας είχε την δική του πολιτική διαδρομή, αλλά μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκατοντάδες και χιλιάδες κομμουνιστές που στα χρόνια εκείνα, στην πολιτική προσφυγιά αλλά και στις φυλακές και στις εξορίες, αντιστάθηκαν στη πραξικοπηματική επέμβαση στο ΚΚΕ, διαφώνησαν με τη ρεβιζιονιστική-δεξιά στροφή, υπερασπίστηκαν την επαναστατική-κομμουνιστική γραμμή και έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στη τότε συγκρότηση του μ-λ ρεύματος. Δεν θέλουμε να «κάνουμε» ιστορία, τόνισαν οι ομιλητές, μιας και κάτι τέτοιο δεν είναι έργο δικό μας αλλά των ιστορικών. Αλλά και δεν θέλουμε να υπάρχουν στην ιστορία «λευκές σελίδες» για όσους αγωνιστές στα χρόνια εκείνα διώχτηκαν, διαγράφηκαν, εκτοπίστηκαν,  επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη ρεβιζιονιστική γραμμή και το «ένα είναι το κόμμα». Γι αυτό και οι αναφορές στους Καρδιτσιώτες αγωνιστές στηρίχτηκαν σε πρωτότυπες πηγές, σε αφηγήσεις, μαρτυρίες, γραπτά και απομνημονεύματα αυτών των ίδιων όπως περιλαμβάνονται σε βιβλία που οι ίδιοι έγραψαν και τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.
Ακολούθησε πολιτική εισήγηση για το τι σηματοδότησε η έκδοση της «Αναγέννησης», για τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα γύρω από τα οποία συγκροτήθηκε τότε το μ-λ ρεύμα, για τις δύο γραμμές που τότε αντιπαρατίθεντο στα πλαίσια όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, για τα όρια αυτής της προσπάθειας, τις σημερινές αναγκαιότητες κλπ Τέλος ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.
(*) σε επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιάσουμε τα βιογραφικά και τη δράση των αγωνιστών στους οποίους ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου