για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Βελήδες και Τσολάκογλοι

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ύψωση της επαναστατικής σημαίας στα Άγραφα, στις 10 Μάη του 1821, από τον οπλαρχηγό Κώστα Βελή, έγινε από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα την Κυριακή που μας πέρασε (ΕΔΩ).

Τι σχέση έχει ο Κώστας Βελής με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα; Μάλλον καμία! Προκειμένου όμως να στηθεί από το Δήμο ένα κάποιο “event”, καταφεύγουμε και σε κάποια (ανιστόρητα) δάνεια... Και μπορεί η επαναστατική δράση του Βελή να μην έχει και πολύ σχέση με την Καρδίτσα, έχει όμως ο θάνατός του.     
Ο  Κώστας Στεργιόπουλος-Βελής γεννήθηκε 
το 1770 στο Κεράσοβο (σημερινό Κερασοχώρι) της Ευρυτανίας  όπου σήμερα βρίσκεται και η προτομή του. Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από το 1819, με την έναρξη της επανάστασης και μετά από σύσκεψη επιφανών πατριωτών στη Λευκάδα, ορίζεται επαναστατικός αρχηγός της Ευρυτανίας και στις 10 Μάη του 1821, μετά από συγκέντρωση οπλαρχηγών στο σπίτι του, υψώνει στο χωριό του Κεράσοβο την σημαία της Επανάστασης και κυκλοφορεί προκήρυξη που καλεί το λαό να πάρει τ’ άρματα “έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα” (ΕΔΩ και ΕΔΩ). Συμμετείχε σε πολλές μάχες ώσπου τον Ιούλη του ’21 τον συνέλαβαν οι Τούρκοι στο χωριό Ρεντίνα της Καρδίτσας μετά από προδοσία του κοτζαμπάση-προεστού της Ρεντίνας Τσολάκογλου.
Ο κοτζαμπάσης Δ.Τσολάκογλου έχει καταγραφεί ως φιλότουρκος, εχθρός της επανάστασης και προδότης του αγώνα και ήταν πρόγονος (παππούς) του στρατιωτικού Γ.Τσολάκογλου ο οποίος το 1941 υπέγραψε τη παράδοση στους Γερμανούς και ήταν ο πρώτος κατοχικός  πρωθυπουργός που διορίστηκε από τους  καταχτητές (σόι πάει το βασίλειο…). 
Ο Κασομούλης (ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ) αναφέρεται στον Τσολάκογλου ως “αρχιπροεστού, εχθρού αδιάλλακτου όλων των καπεταναίων” (σελ.25), που “απεδείχθη ο Τσολάκογλους Αγράφων – συμπέθερος των προκρίτων Μαυρίλος – προδότης» (σελ.125). Ο Οικονόμου Λαρισσαίου τον αναφέρει ως “ο εφιάλτης, ο προδότης του Λεωνίδα, ο Τσολάκογλους ο Αγραφιώτης… ο λαβών και δευτέραν επωμίδα του προδότου Ιούδα” (Κορδάτος).  Ο Τ.Σταματόπουλος (Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, Κάλβος, 1979) γράφει: “με την προδοσιά του αρχικοτζάμπαση της Ρεντίνας Τσολάκογλου, ο Αλής κατάφερε να εξοντώσει και τον «πολυθρύλητο ήρωα» Κατσαντώνη” (τ.Α’σελ.65) και “ο Καραϊσκάκης στ’ Άγραφα, έκαψε τα σπίτια του κοτζαμπάση Τσολάκογλου, που τον μισούσε θανάσιμα γιατί επρόδωσε τον αρχικαπετάνιο του Κατσαντώνη” (τ.Α’ σελ.93). Αναφέρεται, τέλος και σχετικό δημοτικό τραγούδι: “Ποιος είν’ αράδα σήμερα να βγει στο καραούλι; / Χουλιάρας είναι σήμερα κι ο Νίκος Καψομούνης. / Νικόλα πρόσεξε καλά κι εσύ, ωρέ Χουλιάρα / Μας πρόδωσε ο Τσολάκογλου στον Άγο Μουχουρντάρη”.
Βελήδες και Τσολάκογλοι λοιπόν. Που και σήμερα, 200 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα Τσολάκογλοι που “προσκυνάν” τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές εκχωρώντας το λαό και τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή “τιμούν” και “γιορτάζουν” το ’21! Μέχρι ο λαός "κάμει το χρέος” του υψώνοντας τις σημαίες του σήμερα… Σημαίες που θα τις σηκώσουν Βελήδες και όχι αερόστατα.   
ΣΚ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου