για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

να ακουστεί δυνατά η φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς: Όχι στη φτωχοποίηση – Όχι στο ξεκλήρισμα!

Χωρίς σοδιά και χωρίς εισόδημα είναι φέτος χιλιάδες αγροτικές οικογένειες στην Καρδίτσα. Και από την άλλη, φορτωμένες με χρέη σε τράπεζες, σε γεωπόνους και σε εμπόρους, που υπολόγιζαν να τα ξεπληρώσουν με τη σοδιά τους… Μιλάμε για σχεδόν πλήρη καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και κατακόρυφη βύθιση του αγροτικού εισοδήματος.
Για το βαμβάκι που για την Καρδίτσα είναι η βασική καλλιέργεια και η κύρια πηγή εισοδήματος, τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου/ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος δείχνουν μέση παραγωγή στα 128 κιλά το στρέμμα όταν πέρυσι η μέση παραγωγή ήταν 379
κιλά ανά στρέμμα.
Δηλαδή έχουμε μείωση παραγωγής πάνω από 65% ή περίπου στο 1/3 της περσινής! Και αυτό ισχύει μόνο για όσους «τυχερούς» κατάφεραν και μάζεψαν κάποια κιλά, γιατί υπάρχουν και χιλιάδες στέμματα, χιλιάδες οικογένειες που η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και δεν πήραν ούτε κιλό!
Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (ΦΕΚ Β’6367/6-11-2023) δεν καλύπτουν την 
πραγματική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες. Έτσι, για την Καρδίτσα και για χωράφια με 100% καταστροφή της παραγωγής, ανακοινώθηκε οριζόντια αποζημίωση για 340 κιλά το στρέμμα, όταν η περσινή μέση παραγωγή είναι στα 379 κιλά ανά στρέμμα και όταν πολλοί αγρότες έχουν παραγωγές που ξεπερνάν τα 400 και τα 450 κιλά το στρέμμα. Αλλά και για αυτά τα 340 κιλά ανά στρέμμα, η αποζημίωση υπολογίζεται μόνο με 0,53 ευρώ το κιλό και όχι με την τρέχουσα τιμή του βαμβακιού που σήμερα είναι περίπου στα 0,61 ευρώ το κιλό.
Από την άλλη, σαν να μην έφτανε η ζημιά στην παραγωγή, έχουμε «ψαλίδι» και στις επιδοτήσεις. Οι αγρότες, είδαν φέτος στους λογαριασμούς τους  λιγότερα χρήματα από πέρυσι! Για τη «βασική ενίσχυση», η προκαταβολή που πληρώθηκαν είναι περίπου 21,5% λιγότερη από πέρυσι! Όπως παραδέχτηκε στη Βουλή και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ.Κελέτσης, από 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ το 2022, φέτος είναι μειωμένη στα 829 εκατ. Και εκτός από τη «βασική», κίνδυνος για «ψαλίδι» υπάρχει και για την «συνδεδεμένη ενίσχυση» (73-75 €/στρέμμα) αφού κανένας σχεδόν βαμβακοπαραγωγός δε καλύπτει το πλαφόν που βάζει η ΚΑΠ (304 κιλά ελάχιστη παραγωγή) για να δικαιούσαι «συνδεδεμένη ενίσχυση». Και από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για  να δοθεί η «συνδεδεμένη ενίσχυση» χωρίς «κόφτες» και χωρίς μειώσεις, στο 100% και για όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες, με βάση όσα ίσχυσαν πέρυσι.
Φτωχοποίηση και ξεκλήρισμα, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Και σ’ αυτή την αντιαγροτική πολιτική έναν δρόμο έχουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες: Να παλέψουν για την ανατροπή της. Για αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς. Για εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής. Τρεις σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες, είναι ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς: Όχι στη φτωχοποίηση – Όχι στο ξεκλήρισμα! Θέλουμε πίσω τη ζωή μας! Από τα κάτω, με πραγματικούς/ζωντανούς αγροτικούς συλλόγους, συλλογικά και οργανωμένα, να βγει στο δρόμο η οργή και η αγανάκτηση του αγροτόκοσμου. Για προκοπή, για ζωή και μέλλον στο τόπο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου