για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

εκδήλωση-συζήτηση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου

Πραγματοποιήθηκε χθες, απόγευμα Πέμπτης 16 Νοέμβρη, η εκδήλωση-συζήτηση της Οργάνωσης Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ) για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Όπως αναφέρθηκε και από τους ομιλητές, ήταν η μόνη πολιτική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που έγινε φέτος στην Καρδίτσα, εκτός βέβαια από αυτές που γίνονται στα σχολεία, όταν παλιότερες εποχές είχαμε εκδηλώσεις και από φορείς (Δήμος κλπ) και από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Επίσης, και τα πολιτικά καλέσματα για την συγκέντρωση και πορεία της 17 Νοέμβρη ήταν φέτος λιγότερα από παλιότερες χρονιές. Είναι κι αυτά δείγματα της οπισθοχώρησης του κινήματος και της προσπάθειας πολλών να ξεμπερδέψουν μ’ αυτή την «ανορθογραφία» της εξέγερσης. 
Κόντρα λοιπόν σ’ αυτή την «παραγραφή» του Πολυτεχνείου και στην προσπάθεια μετατροπής του σε μια ανούσια γιορτούλα, η εκδήλωση-συζήτηση προσπάθησε να αναδείξει τα πολιτικά επίδικα και του τότε αλλά – κυρίως – του σήμερα.
Η εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη αναφορά στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ακολούθησε η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Α.Φυτσιλή. Στη συνέχεια έγινε από τον Στ.Καπνιά μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου «Η εξέγερση αναζητά τη συνέχειά της» με ιστορικές αναφορές στην περίοδο πριν και μετά το Πολυτεχνείο.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν το λόγο πήρε ο Σάκης Καραμαγκιόλας που, τριτοετής φοιτητής τότε στο Μαθηματικό της Αθήνας, συμμετείχε από τα μέσα στην εξέγερση του Νοέμβρη. Μια βιωματική κατάθεση για το κλίμα της εποχής, τον παλμό των ημερών, την «αποκοτιά» των φοιτητών που με το «αδέλφια μας, φαντάροι» παρατάχθηκαν απέναντι στο τανκ, τα σχεδιαστήρια της Αρχιτεκτονικής που μετατράπηκαν σε κρεββάτια πρώτων βοηθειών, την εισβολή του τανκ, το μαζικό οκλαδόν που τους εξανάγκασαν  οι φαντάροι, τη φυγή και το τρεχαλητό στη Στουρνάρη μέσα από έναν «διάδρομο» αστυνομικών που συλλαμβάναν αδιάκριτα και ξυλοκοπούσαν στα τυφλά, την αγωνία και τις αναζητήσεις για τους συμφοιτητές και τους συντρόφους που σκόρπισαν μετά την εισβολή…
Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Παρασκευή, 6 μμ στη κεντρική πλατεία, στην συγκέντρωση και πορεία για το Πολυτεχνείο.

1 σχόλιο:

  1. Μου άρεσε πολύ η ανάρτησή σου! Οι γνώσεις σου ήταν εντυπωσιακές. Ανυπομονώ για περισσότερα από εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή