για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

η νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αφού προηγήθηκε ένα προπαγανδιστικό μπαράζ για τους «κλέφτες» επαγγελματίες που δεν πληρώνουν φόρους σε βάρος των υπόλοιπων και ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ο Μητσοτάκης στην αρχή και στη συνέχεια Χατζηδάκης - Θεοχάρης ανακοίνωσαν τη νέα φοροεπιδρομή, στο όνομα της «φορολογικής δικαιοσύνης»(!!!).

Έτσι ένας επαγγελματίας -έχει δεν έχει δουλειά, έχει δεν έχει κέρδη- θα πληρώνει «κεφαλικό» φόρο με ένα άδικο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης που στοχεύει να εισπράξει το 2024 επιπλέον φόρους 600 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την αύξηση κατά 9,6% των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών από 01/01/2023, έρχεται σήμερα νέα φορομπηξία για να ρίξει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των

επαγγελματιών και ιδιαίτερα σε αυτούς με πραγματικά χαμηλό εισόδημα που δεν απασχολούν προσωπικό, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι.

Τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο ατομικές επιχειρήσεις και εξαιρούνται οι εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, γιατί -όπως έχει δηλώσει και ο Στουρνάρας- «οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι οι πιο επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή». Θα ισχύσουν για περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες (473.000 λέει η κυβέρνηση) από τους οποίους το 75% δεν απασχολεί προσωπικό (σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και ΚΕΠΕ για το 2022).

Ενώ τα μονοπώλια του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου μπορούν νόμιμα, μέσα από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ψηφίζουν τα αστικά πολιτικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) δεκαετίες τώρα (ενδοομιλικές συναλλαγές, αναβαλλόμενοι φόροι, επενδυτικές - αναπτυξιακές φοροαπαλλαγές κ.ά.) να αποκρύψουν τεράστια κέρδη και να πληρώσουν μηδενικούς φόρους - και αν τυχόν παρουσιάσουν κάποια κέρδη να φορολογηθούν οι μέτοχοί τους με ένα 5% (!!!) για τα μερίσματα που διανέμουν. Και ταυτόχρονα είναι αυτοί που χρηματοδοτούνται με δισ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης» για να κάνουν «επενδύσεις», με ελάχιστα έως καθόλου δικά τους κεφάλαια, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους για την οποία δεν πληρώνουν φόρους.

Η φοροεπιδρομή αυτή δεν έρχεται για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, όπως με ξεδιάντροπα ψέματα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει την επίθεση, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 οι δαπάνες για υγεία, πρόνοια, άνεργους, ΟΤΑ είναι μειωμένες κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η νέα φοροεπιδρομή έρχεται να καλύψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ προς την ΕΕ και τη Κομισιόν για τριπλασιασμό των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 0,7% στο 2,1% του ΑΕΠ, που επιβάλλει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή αντίθεση ανάμεσα στους αυτοπασχολούμενους επαγγελματίες, από τη μία πλευρά, και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, από τη άλλη, τους οποίους δήθεν συμπονάει γιατί αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια των φορολογικών βαρών. Με σκοπό να φορτώσει σε όλους μαζί τα βάρη της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής της, προς όφελος του κεφαλαίου και των επικυρίαρχων ιμπεριαλιστών, χωρίς να υπάρξουν αντιστάσεις και διεκδικήσεις.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, και ιδιαίτερα αυτοί που δεν απασχολούν προσωπικό, αποτελούν ένα κομμάτι του εργαζόμενου λαού που υπόκειται τις ίδιες επιπτώσεις από τις σαρωτικές επιθέσεις του συστήματος της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της εξάρτησης στους όρους της ζωής τους. Τα βάρβαρα μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές που επιβλήθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν δραματικά το εισόδημά τους, από τη μία, ενώ από την άλλη επιβλήθηκαν και σε αυτούς όλα τα νέα φορολογικά χαράτσια (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, κ.ά.) που οδήγησαν στο μαζικό κλείσιμο μαγαζιών και εγκατάλειψη του επαγγέλματος, ενώ φόρτωσαν την πμριοψηφία με δυσβάστακτα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Χρέη που τους έχουν πνίξει και από τα οποία αδυνατούν να βγουν.

Αντιμετωπίζουν και αυτοί την επέλαση της καπιταλιστικής ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, που δημιουργεί εκτεταμένες ζώνες φτώχειας σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου λαού, καθώς και το δικό τους εισόδημα μειώνεται ως αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Σήμερα, και ενώ κλιμακώνεται η επίθεση στην εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους στη ζωή και τα δικαιώματά τους, η επίθεση αυτή διευρύνεται σε όλα τα λαϊκά στρώματα αλλά και τα μεσαία. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης και έντασης των αδιεξόδων του συστήματος, η μεγαλοαστική τάξη κανένα "κοινωνικό συμβόλαιο" δεν μπορεί να διαμορφώσει με τα παρακάτω κοινωνικά στρώματα και ότι οι σχετικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και του Μητσοτάκη ήταν ψεύτικες. Εξάλλου, και η υποτιθέμενη "κριτική" των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβερνητική φοροεπιδρομή είναι αρκετά προσεκτική, ώστε να παραμένει μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της ΕΕ που όλα τα κόμματα του συστήματος υπηρετούν.

Για τους αυτοαπαχολούμενους επαγγελματίες δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πάλης για να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή. Χωρίς διαχωρισμούς νέων-παλιών, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι, και ιδιαίτερα αυτοί που δεν απασχολούν προσωπικό, χτυπιούνται από τη νέα φορομπηξία και τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου