για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

βαμβακοπαραγωγοί: Η ελπίδα και οι νίκες βρίσκονται στους αγώνες!

ΟΠΕΚΕΠΕ: τιμές βαμβακιού 2023

Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, τίποτα δεν καλυτερεύει για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Στα παλιά προβλήματα, καινούργια έρχονται και προστίθενται. Οι αντιαγροτικές πολιτικές που έφεραν φτωχοποίηση, εγκατάλειψη καλλιεργειών και  ξεκλήρισμα, συνεχίζονται και δυναμώνουν.
ΟΠΕΚΕΠΕ: τιμές βαμβακιού 2022

Οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος πουλάνε περίπου 10-13 λεπτά το κιλό φθηνότερα από πέρυσι.
Από την άλλη έχουμε κατακόρυφη αύξηση στο κόστος παραγωγής: το λίπασμα από 24-28 € που είχε πέρυσι, φέτος ξεπέρασε τα 45-50 € το σακί, η συλλογή από 20-22 € πέρυσι, φέτος ανέβηκε στα 30-32 € το στρέμμα, το πετρέλαιο από 1,30 € ξεπέρασε τα 2 € το λίτρο ενώ το ρεύμα στη καλλιεργητική περίοδο έφτασε στα 0,21 €/Kwh από 0,07 €/Kwh πέρυσι κλπ.
Για την Καρδίτσα, ένα νομό κατά βάση αγροτικό, με μικρό μέσο κλήρο και με κύρια καλλιέργεια το βαμβάκι (είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή βαμβακιού με περισσότερα από 155 εκατομμύρια κιλά), μιλάμε για τεράστια απώλεια εισοδήματος. Δεν έχουν φτωχοί και πλούσιοι, φτωχομεσαίοι και μεγαλοαγρότες την ίδια χασούρα. Για τα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει θέμα επιβίωσης. Και για να ανακοπεί η φτωχοποίηση και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς απαιτείται σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική. Η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών να μην εκτονωθεί στις κάλπες αλλά να βρει αγωνιστική διέξοδο. Δεν βοηθάνε «συμβολικές» κινητοποιήσεις αλλά απαιτείται μαζικό αγροτικό κίνημα σε κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού. Δεν βοηθάνε αγροτικοί σύλλογοι-σφραγίδες που λειτουργούν σαν κομματικά παραμάγαζα αλλά απαιτείται να συγκροτηθούν «από τα κάτω» πραγματικά όργανα πάλης των αγροτών. Δεν βοηθάνε «κατεβατά» αιτημάτων που είναι σαν προεκλογικά κομματικά προγράμματα αλλά αιτήματα και διεκδικήσεις αιχμής που να ανακουφίζουν, να δίνουν λύση και να συσπειρώνουν τη πλειοψηφία.
Για αναπλήρωση εισοδήματος.
Για τιμές-εισόδημα που να καλύπτουν το κόστος ζωής των φτωχών και μεσαίων αγροτών.
Μπορεί νάναι δύσκολη η κατάσταση, με αποσυγκροτημένο το αγροτικό κίνημα, με ανύπαρκτους συλλόγους, με ομοσπονδίες διαλυμένες και χωρίς συνδικαλιστική συγκρότηση, με τους συσχετισμούς να είναι αρνητικοί και σε βάρος των αγροτών. Τα προβλήματα όμως είναι εδώ. Και έχουμε σίγουρο ότι αυτά τα προβλήματα θα ξαναβγάλουν τους αγρότες στο δρόμο. Στους αγώνες είναι η ελπίδα, εκεί μπορούν να κερδηθούν νίκες. Και σ’ αυτό οφείλει να συμβάλει κάθε δύναμη, κάθε αγωνιστής αγρότης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου