για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Παλαμάς: κινητοποίηση αγροτών

Κινητοποίηση με τρακτέρ έξω από τον Παλαμά, στη γέφυρα «Σταυρός», εκεί που σμίγουν τα ποτάμια Σοφαδίτης και Ενιπέας, έγινε το πρωί της Κυριακή 29/10. Η κινητοποίηση καλέστηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ) και συμμετείχαν καμιά 30αριά τρακτέρ και κυρίως αγρότες και κάτοικοι από τον Παλαμά, το Βλοχό και τα γύρω πλημμυρισμένα χωριά. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά, από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων κ.ά., ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ).
Σε έναν κάμπο που τέτοια εποχή έβλεπες απέραντα βαμβακοχώραφα κατάφορτα με «λευκό χρυσό» και ένα αδιάκοπο πήγαινε-έλα από αγρότες, τρακτέρ, συλλεκτικές, δαγκάνες, νταλίκες και πλατφόρμες, τώρα βλέπεις πνιγμένα χωράφια, σάπιες και κατεστραμμένες σοδιές, μαντριά γκρεμισμένα, αγροτικά μηχανήματα θαμμένα στη λάσπη, λάστιχα, καρούλια και αγροτικά εργαλεία παρασυρμένα στο δρόμο και στα αναχώματα… 
Ακόμα και τώρα, δύο σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες, τα χωράφια ακόμα κρατάνε νερό, η λάσπη ακόμα δεν ξεράθηκε και οι συλλεκτικές και τα τρακτέρ ακόμα δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια, ούτε για τη συγκομιδή ούτε για τα φθινοπωρινά οργώματα. Η αγροτική παραγωγή έχει καταστραφεί σχεδόν στο σύνολό της και σε όσα, ελάχιστα, βαμβακοχώραφα μπόρεσαν και μάζεψαν, τα κιλά είναι ελάχιστα και το βαμβάκι κακής ποιότητας και υποβαθμισμένο. Γεωπόνοι και παραγωγοί εκτιμούν ότι στο βαμβάκι έχουμε μείωση παραγωγής πάνω από 80% σε σχέση με πέρυσι. Ίδια η εικόνα και στο καλαμπόκι και στις άλλες καλλιέργειες που μέσα στη λάσπη, σαπίζουν αμάζευτες στα χωράφια.
Η κυβέρνηση, από τη μια δεν λέει τίπιοτα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και από την άλλη εξαγγέλλει προκαταβολές που όμως ακόμα δεν μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών αλλά και ούτε καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος τους. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις πλημμύρες και υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των πλημμυροπαθών ακόμα δεν έχουν πάρει την αποζημίωση των 6.600 ευρώ για την οικοσκευή τους (αυτή την αποζημίωση που ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ Τριαντόπουλος μας έλεγε ότι θα μπει στους λογαριασμούς αυτόματα, «με ένα κλικ»…). Δύο μήνες μετά και δεκάδες πλημμυροπαθείς εξακολουθούν να κοιμούνται στρωματσάδα στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά αλλά και στα γεμάτα υγρασία σπίτια τους, αντιμέτωποι με την αδιαφορία κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου που ακόμα δεν τους έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινη στέγαση.
Ο χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα βαρύς για τους φτωχομεσαίους αγρότες που έμειναν χωρίς παραγωγή, χωρίς εισόδημα και χρεωμένοι στους γεωπόνους και στους εμπόρους. Η κινητοποίηση της Κυριακής πρέπει να έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Μαζί με τα άλλα κομμάτια του λαού που κι αυτά έχουν να παλέψουν με τη φτωχοποίηση και την αντιλαϊκή πολιτική. Για άμεσα μέτρα στήριξης, για αποκατάσταση των ζημιών, για αποζημιώσεις στο 100%. Για να ξελασπώσει η ζωή και το αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου