για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

μας γυρίζουν στον μεσαίωνα με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

του Σωκράτη Βασιλάκου
Νέο χτύπημα για τους μη προνομιούχους καταστηματάρχες και κατά προέκταση για όλα τα λαϊκά στρώματα, ήρθε την περασμένη Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013, οπότε άρχισε η εφαρμογή του νόμου με τον τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με τον οποίο ουσιαστικά καταργείται, η κυριακάτικη αργία. Ο νόμος αυτός σαφώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και στόχο έχουν να γυρίσουν το εργασιακό ρολόι στο δέκατο ένατο αιώνα, για να μην πούμε στο μεσαίωνα.
Μερικά σημεία του νόμου:
- Όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου.
- Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ.
Κανένας βέβαια δεν είναι τόσο κουτός να πιστέψει ότι αυτή η ρύθμιση θα παραμείνει έτσι, για τα μεγάλα καταστήματα αφού βασικά αυτά επιδιώκουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Οι μικροκαταστηματάρχες, δηλαδή οι κάτω των 250 τ.μ. ποτέ δεν ζήτησαν τέτοια μέτρο, αφού είναι αντίθετο με τα συμφέροντά τους, άλλωστε το απέδειξαν με το κλείσιμο των καταστημάτων τους την περασμένη Κυριακή ύστερα από γενικευμένη απόφαση των σωματείων τους. Έτσι σκοπός της Ε.Ε. – Κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, είναι το πισωγύρισμα στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να δουλεύουμε όλες τις μέρες τις εβδομάδας και το ωράριο να αυξηθεί αν είναι δυνατόν στις 16 ώρες!!!

Είναι φανερό ότι για τους μικρούς καταστηματάρχες είναι εξοντωτικό ένα πρόγραμμα εργασίας 365 μέρες το χρόνο και γι΄αυτό δεν άνοιξαν τα καταστήματά τους την περασμένη Κυριακή, ενώ για τους μεγάλους δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα αφού δουλεύουν άλλοι γι΄αυτούς, οι είλωτες …
ΟΧΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Εμείς ως καταναλωτές έχουμε τη δύναμη να καταργήσουμε στην πράξη το αντεργατικό και αντιλαϊκό αυτό μέτρο με το να μην πατήσουμε το πόδι μας σε κανένα κατάστημα, που ανοίγει τις Κυριακές. Εφόσον λοιπόν δεν θα εισπράττουν ούτε ένα ευρώ, θα αναγκαστούν να μην ανοίγουν την ημέρα αυτή και έτσι στην πράξη θα καταργηθεί το μέτρο.
Φτάνουν έξη μέρες την εβδομάδα να κάνουμε τα ψώνια μας, είναι υπεραρκετές. Την Κυριακή όλοι οι άνθρωποι και κυρίως οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ξεκούραση, από ψυχαγωγία από επικοινωνία. Γυρίζουμε λοιπόν τις πλάτες στην εργάσιμη Κυριακή και αγωνιζόμαστε για την κατάργηση αυτού του εκτρωματικού νόμου.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας, με τέτοια ένταση και σε τέτοια έκταση, είναι τεχνητή, κατασκεύασμα των οικονομικά ισχυρών, για να λυμαίνονται τους οικονομικά αδύνατους.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το παιχνίδι της κρίσης το διαχειρίζονται άριστα τα κυβερνητικά επιτελεία προπαγάνδας, σε βάρους του λαού.

Ας συνειδητοποιήσουμε τέλος ότι, όσο δεν αντιδρούμε τόσο το αντιλαϊκό μαχαίρι θα προχωράει προς το κόκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου