για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ενάντια στην ισοπέδωση των Αγράφων

Κοινή ανακοίνωση των:
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
Σύλλογος Κυνηγών Νομού Καρδίτσας
Οικόσφαιρα
Σπηλαιολογικός Όμιλος Καρδίτσας (ΣΟΚ)
Φυσιολατρικός Όμιλος Καρδίτσας (ΦΟΚ)
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντου
Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεράιδας
Ευαισθητοποιημένοι Πολίτες Καρδίτσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ραχούλας
«Η θέση μας είναι υπέρ των ήπιων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας(ΑΠΕ), με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα, αρκεί όμως να υπάρχουν σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες και κυρίως οι παρεμβάσεις – κατασκευές να μην αλλοιώνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον. Άρα υπέρ, υπό προϋποθέσεις και όρους: Μικρά αιολικά με μικρά μεγέθη ανεμογεννητριών, κυρίως σε περιοχές που δεν θίγεται το παρθένο τοπίο και η ομορφιά, όχι σε ψηλά βουνά, όχι σε προστατευόμενες περιοχές, όχι σε δασωμένες περιοχές και φυσικά με την συγκατάθεση των
τοπικών κοινωνιών. Να περάσουν αυτές οι δραστηριότητες στην αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και να φύγουν από τις ξένες πολυεθνικές – μεγαθήρια που λυμαίνονται τις κορυφές και τις ραχούλες της ορεινής υπαίθρου. Καλό θα είναι να επεκταθεί η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε βιοτεχνικό, σε κτηνοτροφικές μονάδες κλπ Πιστεύουμε, πως μπορούν στην Καρδίτσα να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν μικρά αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα, φιλικά προς το περιβάλλον, σε περιοχές που δεν θα βλάπτουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Αρκεί αυτό να το σχεδιάσουν οι τοπικές αρχές και φορείς με όρους όχι μεγιστοποίησης του κέρδους, αλλά επιμερισμού στόχων και κυρίως του εθνικού στόχου του 20-20-20. Δηλαδή 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, 20% εξοικονόμηση – μείωση της κατανάλωσης και 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020. Αυτός ο στόχος να επιμεριστεί σε κάθε χωριό, Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα για να νοιώσουμε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στα προβλήματα και στις απειλές της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Λέμε όχι στα συγκεκριμένα Αιολικά «Πάρκα», και δεν λέμε όχι γενικά στις ΑΠΕ, γιατί αφού ενημερωθήκαμε στα βασικά σημεία για την χωροθέτηση και τα χαρακτηριστικά των έργων, έχουμε πειστεί ότι τα έργα αυτά θα:
  1. καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το πανέμορφο φυσικό τοπίο και θα το υποβαθμίσουν καθιστώντας το άχρηστο για εκμετάλλευση ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων (πεζοπορία, ορειβασία, κλπ). Οι συγκεκριμένες περιοχές άρχισαν ήδη να δέχονται επισκέπτες, συλλόγους κλπ και είναι βασικό κομμάτι στην ανάδειξη των Αγράφων της Καρδίτσας σε πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Η περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών για προσέλκυση επισκεπτών πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής, ένας δύσκολος δρόμος που όμως εγγυάται την αποκεντρωμένη ανάπτυξη και ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών
  2. διαταράξουν με ανυπολόγιστες συνέπειες ένα ευρύτερο ξεχωριστό οικοσύστημα της περιοχής, που θεωρείται ένα από τα καθαρότερα καιανέγγιχτα της χώρας, κυρίως λόγω των συνοδών έργων (κατασκευή δρόμων, λαθραίο κυνήγι, εκατοντάδες τόνοι από μπετόν και σίδηρο στις κορυφές των βουνών)
  3. σπάσουν την συνέχεια των ορεινών όγκων με σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς της πανίδας και της ορνιθοπανίδας
  4. υποβαθμίσουν μέχρι αχρήστευσης την αξία της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας λόγω της αισθητικής υποβάθμισης και της ηχορρύπανσης
  5. μειώσουν δραματικά τα θηράματα σε μια περιοχή που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κυνηγούς από όλες τις περιοχές της χώρας
  6. έχουν επιπτώσεις στο μικροκλίμα που συνεπάγεται άνυδρους χειμώνες με πτώση του υδροφόρου ορίζοντα
  7. επηρεάζουν αρνητικά την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία
Δεν αναφερόμαστε εδώ στην μεγάλη συναισθηματική αξία που έχουν τα Άγραφα για μας, αλλά στην πραγματική ούτως ή άλλως αξία που έχουν τα Άγραφα με την πλούσια σε ποικιλία και πληθυσμό χλωρίδα και πανίδα, που αποτελούν πλούτο και διαχρονική κληρονομιά για όλους τους Έλληνες. Ας  φωτίσουμε, λοιπόν, τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, και ας αναδείξουμε τις κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από αυτά: Τα τρία Αιολικά «Πάρκα» για τα οποία ζητά την άδεια η συγκεκριμένη εταιρία επεκτείνονται στην περιοχή των Νοτιοδυτικών Θεσσαλικών Αγράφων, ανάμεσα στα χωριά Απιδιά, Μολόχα, Νεράιδα, Αμάραντο και Ραχούλα θα είναι μέγιστης ισχύος 111 MW και θα αποτελείται από 48 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η καθεμιά και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Το ύψος του πυλώνα θα είναι περίπου 100 μέτρα ή μεγαλύτερο. Οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται σ’ όλο το μήκος των κορυφογραμμών. Οι συνέπειες αυτής της καταστροφικής ’’πράσινης’’ επένδυσης θα είναι οι εξής:
  1. Θα διανοιχτεί ένα εκτεταμένο δίκτυο φαρδιών χαλικόδρομων μήκους πολλών χιλιομέτρων σε υψόμετρο από 800 έως 1600 μέτρα για την μεταφορά του εξοπλισμού και την διαρκή εξυπηρέτηση του έργου. Οι δρόμοι αυτοί θα σχεδιαστούν έτσι που να εξυπηρετούν την κίνηση νταλικών μήκους 50 μέτρων.
  2. Το πλάτος των δρόμων αυτών θα είναι 5-6 μέτρα και μαζί με τα ρείθρα συλλογής των νερών, τις αναβαθμίδες ή τους τοίχους αντιστήριξης και τις επιχωματώσεις κατάντη του δρόμου, θα φτάνει ή θα υπερβαίνει τα 10 μέτρα.
  3. Στις στροφές, να υπολογίσουμε μια διάμετρό 50-55 μέτρα απαραίτητη για να στρίψει η νταλίκα(η οποία θα είναι φορτωμένη με τον μισό ρότορα, που θα είναι 45 μέτρα), μια κλίση του δρόμου 6-8% και μια κλίση του βουνού 30%, τότε θα έχουμε ένα ύψος πρανών περίπου 10-15 μέτρα, όπου θα απαιτηθούν μπετόν αντιστήριξης, αλλά και πάλι δεν αποφεύγονται τα φαινόμενα κατολίσθησης πολύ συχνό στην περιοχή ακόμα και σε διανοίξεις δρόμων 3 μέτρων, λόγω του εδάφους. Το θέαμα θα είναι τρομερό και το αποτέλεσμα φυσικά καταστροφικό!
  4. Στο σημείο που θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες θα σκαφτεί σε μια έκταση 40Χ40 και βάθος 5 μέτρων για να γίνει η βάση, η οποία θα γεμίσει με τόνους από μπετόν και σίδηρο με ότι αυτό συνεπάγεται και για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από επικίνδυνα υλικά. Σε λίγα χρόνια τα νερά που πηγάζουν από αυτές τις περιοχές, που πίνουν τα χωριά μας, θα είναι επικίνδυνα.
  5. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται στην Καρδίτσα με ένα δίκτυο μεταφοράς που θα κατασκευαστεί γι αυτό το σκοπό και το οποίο θα είναι υπόγειο και εναέριο. Η κατασκευή ενός μεγάλου μήκους υπόγειου δικτύου θα «τραυματίσει» αναγκαστικά και ανεπανόρθωτα το βουνό, ενώ η κατασκευή του εναέριου δικτύου θα απαιτήσει την διάνοιξη πολλών ακόμα «προσωρινών» δρόμων για να προσεγγίζονται τα σημεία τοποθέτησης των πυλώνων
  6. Από τα 800 έως 1.600 μέτρα υψόμετρο εκεί που έχουμε τώρα μια πανέμορφη περιοχή, τους στενούς δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια, σ ένα πανέμορφο ελατόδασος, με τις πηγές, στη ζώνη της άγριας πανίδας, στον φυσικό χώρο της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, εκεί που ο κάθε επισκέπτης – λάτρης του βουνού θα πρέπει φεύγοντας να αφήνει το ελαχιστότατο δυνατό ίχνος, εκεί θα έχουμε τους φαρδείς νταλικόδρομους, τα πρωτοφανή σε όγκο μπετόν αντιστήριξης, τους χωμάτινους όγκους από το ξεκοίλιασμα του βουνού και την ηγεμονική και ασύμμετρη παρουσία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών. Μια ανεπανόρθωτη καταστροφή!
Τέλος, ας πούμε και για το υποσχόμενο οικονομικό όφελος. Αν τα ψίχουλα που υπόσχονται στους κατοίκους και στον Δήμο, (μας περνούν φαίνεται για ιθαγενείς, μοιράζοντας μας καθρεφτάκια), αποτελέσουν σοβαρό κίνητρο για να πούμε ναι, αυτό θα σημαίνει ότι θεωρούμε πλούτο μόνον το χρήμα ή οτιδήποτε έχουμε στην ατομική μας ιδιοκτησία. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος για όλους εμάς, από το ίδιο αυτό το βουνό, τα ιστορικά και ξακουστά μας Άγραφα. Κι αυτός ο πλούτος βέβαια ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Η τοπική κοινωνία έχει αντιρρήσεις και εκφράστηκε αρνητικά για τα συγκεκριμένα έργα στο τοπικό συμβούλιο Αμαράντου και στην Λαϊκή Συνέλευση Νεράιδας. Η διαχρονική κληρονομιά όλων μας. Και μόνον το γεγονός ότι συζητάμε αν πρέπει να καταστρέψουμε τα Άγραφα ή όχι, για μια ελάχιστη και οπωσδήποτε αμφίβολη συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, χαρακτηρίζει τους καιρούς που ζούμε, καταρρακώνει κάθε έννοια αειφορίας και προσπάθειας διατήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς πρωτύτερα να έχει διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όπου να ληφθούν υπ’ όψη όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Η φύση της υπόθεσης απαιτεί μόνον την αρνητική γνωμάτευση. Η τοποθέτηση «έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις και ανησυχίες για το περιβάλλον, αλλά γνωμοδοτώ θετικά», όποιος το πει , θα σημαίνει ότι στην πράξη διευκολύνει την καταστροφή. 
Το «Συντονιστικό για την προστασία των Αγράφων», όργανο έκφρασης φορέων και πολιτών της περιοχής, ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που έκαναν άλλα Δημοτικά Συμβούλια και μάλιστα ομόφωνα (Καρπενήσι, Καλαμπάκα, Σκύρος), και να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην ισοπέδωση των ιστορικών Αγράφων.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο:
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
Σύλλογος Κυνηγών Νομού Καρδίτσας
Οικόσφαιρα
Σπηλαιολογικός Όμιλος Καρδίτσας (ΣΟΚ)
Φυσιολατρικός Όμιλος Καρδίτσας (ΦΟΚ)
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαράντου
Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεράιδας
Ευαισθητοποιημένοι Πολίτες Καρδίτσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ραχούλας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου