για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ

Θύμιζε κάτι από τα παλιά η μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 31/1 στη Καρδίτσα. Δεκάδες τρακτέρ από το μπλόκο στον Ε65 κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και «ξεσήκωσαν» με τις κόρνες και τις σειρήνες τους το εμπορικό κέντρο της πόλης. Πορεία με τρακτέρ είχε γίνει και τον Δεκέμβρη του 2022, αλλά η φετινή ήταν πολύ μεγαλύτερη με πολλά περισσότερα τρακτέρ και πολλούς αγρότες. Θύμιζε κάτι από τα μεγάλα παναγροτικά-πανκαρδιτσιώτικα συλλαλητήρια που γίνονταν παλιά στη πόλη και που έχουμε χρόνια να δούμε.   
Εκπρόσωποι «φορέων» και πλήθος κόσμου «υποδέχτηκαν» τους αγρότες στη πλατεία, χωρίς όμως να έχει βγει από πριν κάποιο κάλεσμα για συγκέντρωση και κινητοποίηση συμπαράστασης. Και αυτό είναι το μεγάλο έλλειμα, οτι δηλαδή μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει γίνει ένα παναγροτικό-πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στη Καρδίτσα. Και αντί για συντονισμό και κοινό μέτωπο των αγροτών με φοιτητές-μαθητές-εκπαιδευτικούς που και αυτοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε ξεχωριστούς σχεδιασμούς και ξεχωριστές κινητοποιήσεις. Και αντί, δίπλα σε αγρότες και νεολαία, να μπουν στο μέτωπο του αγώνα και οι εργαζόμενοι, έχουμε τη ΓΣΕΕ που προκηρύσσει απεργία για τις… 17 Απρίλη (!), δυόμιση μήνες μετά (!), αλλά και το ΕΚΑ και Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να καλούν σε απεργία για τις… 28 Φλεβάρη (!) «που κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη»!.
Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων δείχνει καταρχήν την όξυνση των προβλημάτων. Οι χιλιάδες  αγροτοκτηνοτρόφοι και στην Καρδίτσα όπως και σ’ όλη την Ελλάδα, δεν βγήκαν στους δρόμους «εθιμικά» όπως πολλοί τους κατηγορούν, αλλά λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής που χτυπά το εισόδημά τους και υποθηκεύει το μέλλον τους. Και επίσης, όπως δείχνουν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ, από την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, δεν θίγονται μόνο οι φτωχοί και μεσαίοι αλλά θίγονται και τα πιο πάνω στρώματα, ακόμα και οι αγρότες-επιχειρηματίες της ΕΕ που έχουν μέσο κλήρο πολλαπλάσιο από ότι στη χώρα μας.
Τα μέτρα-«ψίχουλα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάτω από τον πίεση των κινητοποιήσεων, έχουν στόχο να εκτονώσουν την οργή των αγροτών και να «ξεφουσκώσουν» τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Από την άλλη όμως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν νίκες, έστω μικρές, έστω δευτερεύουσες. Και εξαρτάται από τη συνέχεια, από το δυνάμωμα, τον συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να υπάρξουν μεγαλύτερες νίκες.      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου