για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

δάσκαλοι-καθηγητές: αν και χωρίς συνελεύσεις, η μάχη της απεργίας μπορεί να κερδηθεί !!!!

«Έγιναν» την προηγούμενη βδομάδα γενικές συνελεύσεις στα σωματεία εκπαιδευτικών της περιοχής (ΕΛΜΕ Καρδίτσας και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Τα εισαγωγικά στην αρχή είναι για το ότι τελικά και στις δυο περιπτώσεις, λόγω μη απαρτίας, οι συνελεύσεις έγιναν «ανοιχτά» ΔΣ.
Από την α/βάθμια αποφασίστηκε ψήφισμα για τους αγρότες ενώ στη β/θμια ΔΑΚΕ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ψήφισαν το πλαίσιο της ΟΛΜΕ που εισηγήθηκαν από κοινού ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ. Πραγματικά σίγουρη εγγύηση ότι ο κλάδος θα κινητοποιηθεί (!!). Το ξαναγράψαμε: πρώην και νυν κυβερνητικοί ενώ μαλώνουν για το πάπλωμα (διοίκηση), συμφωνούν και συνεχίζουν την  αδράνεια.
Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στις τοποθετήσεις τους άνοιξαν την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη λογική που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα που θέλει το ασφαλιστικό ως ζήτημα λογιστικό (εισροών-εκροών-ταμείων) και όχι ταξικής πάλης, θέτοντας την ανάγκη στη β/θμια να γίνουν αμέσως μετά την απεργία νέες γενικές συνελεύσεις.
Σύντομα μια διαπίστωση και μια ανάγκη.
Η διαπίστωση: Ο χώρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν από τους χώρους όπου οι εργαζόμενοι επένδυσαν πολλά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα είναι η αμηχανία μαζί με δόσεις απογοήτευσης που κυριαρχεί σήμερα. Αμηχανία που συντηρείται και από τις απόψεις για διεκδίκηση ρόλου στην ιεραρχία της εκπαιδευτικής αστικής διοίκησης. Βλέπε τη κυβερνητική φαρσοκωμωδία της εκλογής των διευθυντών σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης και την ένοχη σιωπή δυνάμεων από δεξιά και από… αριστερά. Έτσι ένας κλάδος με τεράστιες δυνάμεις και πραγματικές δυνατότητες, ένας κλάδος μεγάλης μαζικότητας που βρίσκεται σε καθημερινή ώσμωση με το λαό μέσω των παιδιών του, να νιώθει ανήμπορος να επιδράσει με τους αγώνες του στην ίδια του τη ζωή.
Η ανάγκη: Για να σπάσει αυτή η κατάσταση απαιτείται το δυναμικό (σχήματα και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί) που νοιάζεται για αυτό, να κινηθούν και να δράσουν από κοινού συγκροτώντας επιτροπές αγώνα  με αιχμές  το ασφαλιστικό και το κυβερνητικό «μονόλογο».
Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ διακινούν στα σχολεία την παρακάτω ανακοίνωση όπως  και την αφίσα καλώντας να «κλείσουν» όλα τα σχολεία στις 4/2 και οι απεργοί εκπαιδευτικοί να είναι στις 10 πμ στη Κεντρική πλατεία.

Ο στόχος τους καθαρός: Να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε
Να μην περάσει η νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα!
4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ !!!!

Τα δικαιώματα στην ασφάλιση – περίθαλψη αποτέλεσαν κατακτήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος του προηγούμενου αιώνα όταν η αγωνιστική – ταξική του κατεύθυνση ήταν ισχυρή. Τα δικαιώματα αυτά αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες που καθορίζουν τη ζωή ενός εργαζόμενου μαζί με το εισόδημα και τις εργασιακές σχέσεις. Οι κατακτήσεις αυτές έχουν μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο όχι, όπως ισχυρίζονται, επειδή το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει διαθέσιμα και τα ταμεία νοσούν.
Εχουν μπει στο στόχαστρο γιατί το κεφάλαιο και η ΕΕ (ως μια ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία) κρίνουν πια ότι έχουν το συσχετισμό να συντρίψουν αυτόν τον πυλώνα δικαιωμάτων – ταυτόχρονα μάλιστα με τη συντριβή των και των άλλων πυλώνων, δηλαδή τη συνεχή μείωση των μισθών – μεροκάματων και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτή τους την αποθράσυνση το βασικό ρόλο έχει παίξει η μακρόχρονη κυριαρχία αστικών και ρεφορμιστικών αντιλήψεων (δηλαδή συστημικών) που έκαναν τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις όχι πυλώνα ανάπτυξης λαϊκών αγώνων, αλλά αρωγό του συστήματος στην εκστρατεία του να επιβάλει κοινωνική ειρήνη (δηλ. υποταγή των εργαζομένων στα συμφέροντα του κεφαλαίου) και να ξεδοντιάσει τις λαϊκές και εργατικές δυνάμεις.
Από το ψέμα ότι η ένα αντιασφαλιστική επίθεση επιβάλλεται από δημοσιονομικές ανάγκες, ακόμα πιο τερατώδες είναι το ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ _ΑΝΕΛ, ότι οι νέες ρυθμίσεις δε θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα:
l  Ήδη από τον Αύγουστο έχουν ψηφιστεί δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και νέες περικοπές σε συντάξεις, επικουρικές, ΕΚΑΣ και εφάπαξ, που προστέθηκαν στις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νέα όρια ηλικίας, σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται (με δεδομένη την ανεργία και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων) σημαίνουν δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ταυτόχρονα αποτελούν δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
l  Ο χωρισμός της σύνταξης σε "εθνική" και "ανταποδοτική" περιορίζει την υποχρέωση του αστικού κράτους να δίνει ένα μηδαμινό ποσό-επίδομα που δεν διασφαλίζει ούτε καν την επιβίωση των συνταξιούχων. Επιπλέον, μετατρέπει το συλλογικό δικαίωμα στη σύνταξη σε "προσωπική" υπόθεση. Ο νέος τρόπος υπολογισμού βασίζεται στις αποδοχές όλων των χρόνων δουλειάς του ασφαλισμένου, με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να καταλήγει σε σύνταξη πολύ μικρότερη από τη σημερινή.
l  Το κόλπο με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» αποτελεί απόδειξη των μειώσεων που θα γίνουν στις συντάξεις. Δραστική είναι και η περικοπή των επικουρικών με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μετονομάζεται σε "συντελεστή βιωσιμότητας". Παράλληλα, αυξάνονται οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους με άλλοθι την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. 
l  Και βέβαια, η υποτιθέμενη κυβερνητική εκτίμηση ότι με την... ανάπτυξη που θα έρθει το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις δεν είναι τίποτα άλλο από την κωμωδία της επικοινωνιακής κυβερνητικής πολιτικής. Το αντίθετο θα συμβεί. Νέες και νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι μπροστά.
Με όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί την αντιλαϊκή της πολιτική, σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Εφαρμόζοντας, νομιμοποιώντας και δικαιώνοντας τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.
Αυτή την κατάσταση, οι συμβιβασμένες αστικές και ρεφορμιστικές συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε θέλουν και ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Θα ξαναβγούν στα κανάλια, θα αποπροσανατολίσουν, θα “απαιτήσουν” να “γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα” για να πείσουν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση γίνεται επειδή, δήθεν, δεν υπάρχουν χρήματα. Με τον τρόπο αυτό βοηθούν το επικοινωνιακό έργο της κυβέρνησης που λέει ότι είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα “γιατί οι προηγούμενοι έριξαν έξω το ασφαλιστικό σύστημα”. Θα μιλήσουν για “αιτία πολέμου”, θα κάνουν και καμιά τηλεοπτική θεαματική ενέργεια για να κάνουν το δικό τους μάρκετινγκ, αποθαρρύνοντας όμως ουσιαστικά να ξεδιπλωθεί πραγματικό κίνημα και επιδιώκοντας, τελικά, να στείλουν εμάς τους εργαζόμενους ήσυχα ήσυχα στα σπίτια μας. Το έργο τους το ξέρουμε καλά.
Μόνη ελπίδα μας, η κατάσταση να φύγει από τον έλεγχο των ηγεσιών αυτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι εργαζόμενοι πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια μας. Μόνο αν γίνουν πραγματικά βήματα ουσιαστικής συζήτησης και οργάνωσης του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς – μόνο τότε η άνεση που δείχνουν ξένα και ντόπια αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό μπορεί να γίνει φόβος ότι η επίθεση θα μπλοκαριστεί!
Να μην περάσει η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή
 Όλοι στις συνελεύσεις, στις απεργίες και στους δρόμους να τους σταματήσουμε
Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινους μισθούς, με ασφάλιση-περίθαλψη για όλους.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 4 Φλεβάρη, 10 πμ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ


Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου