για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

ενίσχυση της περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών (με υπογραφή Κ.Τσιάρα)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4947/2022, με τον οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/713 για την «καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών». Με νέες τροποποιήσεις στους πολλάκις τροποποιημένους τα τελευταία έτη Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο σκοπός σε καμία περίπτωση δεν είναι η… προστασία των πολιτών που πέφτουν θύματα απάτης. Αντιθέτως, ενισχύεται η συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, κυρίως μέσω της διεύρυνσης του αξιοποίνου για την «τρομοκρατία».
Συγκεκριμένα, τροποποιείται το άρθρο 187Α ΠΚ, ως εξής: α) ενώ έως τώρα τιμωρούνταν «όποιος προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ή για τέλεση ορισμένης τρομοκρατικής πράξης, παρέχοντας σε αυτόν οδηγίες, πληροφορίες ή κατευθύνσεις (στρατολόγηση)», πλέον τιμωρείται όποιος «υποκινεί» στην τέλεση ή συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικής πράξης- συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, β) διαγράφεται η λέξη «δημόσια» στην φράση «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».
Με άλλα λόγια, αρκεί για να κατηγορηθεί κάποιος ως τρομοκράτης, το γεγονός ότι προσπάθησε να «υποκινήσει» (κατά την κρίση ποιου;) στην τέλεση ή συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικής πράξης, ακόμα και αν κανένας δεν πειστεί και η πράξη δεν τελεστεί! Με την αφαίρεση, επιπλέον, της «δημόσιας απειλής», αρκεί οι αρχές να έχουν γνώση (πώς άραγε;) ακόμη και μίας ιδιωτικής συζήτησης, για να θεωρηθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ύποπτα για τρομοκρατική ενέργεια και στη συνέχεια να ακολουθηθεί η διαδικασία της έρευνας και της ποινικής δίωξης. Αποθέωση λοιπόν του χαφιεδισμού, αλλά και του κάθε είδους «μαγειρέματος» στοιχείων και κατασκευασμένων κατηγοριών...
Ενδεικτικό είναι ότι σε διάταξη του ίδιου νόμου προβλέπεται να κατεβαίνουν αστραπιαία από το διαδίκτυο σελίδες ή άρθρα που «προτρέπουν σε τρομοκρατική ενέργεια». Σε συνέχεια της πρόσφατης τροποποίησης στο άρθρο 191 ΠΚ περί «διασποράς ψευδών ειδήσεων» -με την οποία ομοίως διευρύνθηκε το αξιόποινο- με μία ακόμα διάταξη το κράτος και η αστική δικαιοσύνη κατοχυρώνουν νομοθετικά τη δυνατότητα δίωξης οποιουδήποτε αρθρογραφεί ή σχολιάζει ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φασιστικοποίηση της δημόσιας πολιτικής ζωής, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Συνολικά, το άρθρο 187 ΠΚ αποκτά «διευρυμένο κύκλο» και πλέον αφορά το σύνολο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής ενός πολίτη. Μετατρέπεται, δηλαδή, σε ένα εργαλείο προληπτικής χειραγώγησης και εκφοβισμού για οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα κριθεί από τις αρχές ως σχετιζόμενη με την «τρομοκρατία». Καθόλου τυχαία, άλλωστε, στα κείμενα της Ε.Ε ο όρος «ριζοσπαστικοποίηση» χρησιμοποιείται ως έννοια ταυτόσημη με την τρομοκρατική δράση ή τον σχεδιασμό της…
Στο σημείο εδώ πρέπει να επισημανθεί και η τροποποίηση των διατάξεων του ν. 3251/2004 για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Ο «θεσμός» αυτός επεκτείνεται ακόμη περισσότερο και πλέον μπορεί να εκτελείται στην Ελλάδα, ακόμη και σε περιπτώσεις που με βάση το ελληνικό δίκαιο υπάρχει παραγραφή του αδικήματος ή ακόμη και αν η ελληνική δικαιοσύνη κρίνει πως το επίμαχο αδίκημα τελέστηκε πλήρως σε ελληνικό έδαφος. Επίσης, πλέον δεν υφίσταται η απαγόρευση εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος για λόγους που σχετίζονται με ζητήματα φύλου, καταγωγής, σεξουαλικής ταυτότητας αλλά και πολιτικών φρονημάτων, μάλιστα κατά ρητή αντίθεση και στο ίδιο το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι «απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της Ελευθερίας».
Για άλλη μία φορά, συνεπώς, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία των «ευάλωτων» πολιτών, περιστέλλονται τα δικονομικά και τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα και διευρύνεται το περιθώριο χαρακτηρισμού πράξεων ως εγκλημάτων. Φιμώνεται η διακίνηση των ιδεών, ποινικοποιούνται λόγοι, γραπτά, σχολιασμοί… Η ΝΔ, επικαλούμενη τις επιταγές των ευρωπαϊκών κανόνων και ευθυγραμμιζόμενη με τις σύγχρονες, ακόμα πιο ληστρικές ανάγκες του ξένου κεφαλαίου, εισάγει ακόμα αντιδραστικότερες ρυθμίσεις στο κρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, με σκοπό την αποτροπή δημιουργίας και την καταστολή κάθε εστίας αντίστασης, και την απρόσκοπτη συνέχιση της επέλασης στα εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα και του ξεπουλήματος της χώρας στους ιμπεριαλιστές.

(αντιγράψαμε από ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

  1. ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΣΙΑΡΑ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 7/7) ΕΒΓΑΛΕ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ «ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ…». ΚΑΙ Ο ΤΣΙΑΡΑΣ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ «ΕΡΓΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ… ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ… ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή