για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

συλλαλητήριο αγανάκτησης και διεκδίκησης

Εκατοντάδες Καρδιτσιώτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε σήμερα Δευτέρα 5/10 στη κεντρική πλατεία. Το πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο διοργανώθηκε μετά από σύσκεψη που κάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ) και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης και στηρίχθηκε από όλους σχεδόν τους φορείς, συλλόγους, σωματεία κλπ του νομού. Ένα συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη γραμμή του «όλοι μαζί» και στη βάση «κοινών» αιτημάτων, χωρίς δηλαδή πολιτικό πλαίσιο ή πολιτικές αναφορές, χωρίς δηλαδή να αναδεικνύονται οι πολιτικά υπεύθυνοι και οι πολιτικές ευθύνες για τη καταστροφή που χτύπησε τους Καρδιτσιώτες. Αυτό εκφράστηκε και από τους ομιλητές αφού από το ίδιο βήμα από τη μια άκουγες για «διαχρονικές ευθύνες δήμου-περιφέρειας-κυβέρνησης» (εκπρόσωπος ΕΟΑΣΚ) και από την άλλη ότι «η πολιτεία στάθηκε στο πλευρό μας» (!) όπως είπε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου!
Όσο για την «άμεση ανταπόκριση» φαίνεται από τα επίσημα νούμερα: Είκοσι σχεδόν μέρες μετά την πλημμύρα (18/9-5/10) και είναι μόνο 599 (!)αυτοί που πληρώθηκαν το 600άρι όταν οι ίδιοι μιλάνε  για πάνω από 3.000 σπίτια και πάνω από 3.200 μαγαζιά (το 80% των επιχειρήσεων) που πλημμύρισαν. Όσο για τα 5χίλιαρα και τα 8χίλιαρα που ανακοινώνονται ακόμα τίποτα σε κανέναν. Τα δε 4 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στο Δήμο είναι φραγκοδίφραγκα μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς.
Η συγκέντρωση ήταν μαζική αν και αναντίστοιχη με το εύρος της καταστροφής αλλά και με το εύρος των φορέων που καλούσαν. Ελάχιστοι αγρότες, περισσότεροι μαγαζάτορες, πλημμυροπαθείς, εργαζόμενοι, υπάλληλοι καθώς και αρκετοί μαθητές. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία που πέρασε από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας (πρώην Νομαρχία), όχι όμως από το δημαρχείο, αφήνοντας «εκτός κάδρου ευθυνών» το δήμαρχο. Με ξεχωριστό μπλοκ και πανό παρέμβηκε το ΚΚΕ(μ-λ) ενώ με πανό επίσης συμμετείχαν η ΕΟΑΣΚ, το Εργατικό Κέντρο, οι επιτροπές πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείο, το συνδικάτο οικοδόμων, το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα κ.α.
Πέρα από τις ομιλίες αυτό που καταγράφτηκε με το συλλαλητήριο ήταν η οργή και η αγανάκτηση των Καρδιτσιωτών για μια πολιτική που δεκαετίες τώρα πνίγει την Καρδίτσα, άλλοτε τα χωράφια τώρα και την πόλη. Μια αντιλαϊκή πολιτική – πραγματική θεομηνία – που δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα του κεφάλαιου και των ιμπεριαλιστών χωρίς να νοιάζεται για τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, λεηλατεί τη φύση, υποβαθμίζει τη ζωή μας, φτωχοποιεί το λαό και τον τόπο…   Μια πολιτική που αφήνει ανοχύρωτη  τη πόλη και τα χωριά με ανύπαρκτο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με επιφανειακά (μόνο «για τη φωτογραφία»…) αντιπλημμυρικά έργα, με ανεπαρκή αναχώματα στα ποτάμια, με μπαζωμένα ρέματα και χείμαρρους, με ασυντήρητο αντιπλημμυρικό δίκτυο, με υποχρηματοδότηση των έργων, με απαρχαιωμένο μηχανικό εξοπλισμό,  με υποστελέχωση των υπηρεσιών, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό...
Από τους ομιλητές ακούστηκαν βέβαια και πολλά για «έργα», για «αναπτυξιακά σχέδια», για «προγράμματα», «μελέτες» κλπ Αυτό που λείπει δεν είναι ούτε τα σχέδια, ούτε τα προγράμματα και οι μελέτες – είναι άλλωστε γεμάτα από τέτοια τα συρτάρια των υπουργείων. Αυτό που λείπει η λαϊκή ενεργοποίηση και παρέμβαση, ο αγώνας και η διεκδίκηση. Με από τα κάτω οργάνωση, με επιτροπές αγώνα, με επιτροπές πλημμυροπαθών. Για άμεση και πλήρη αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων. Για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, χωρίς δάνεια, έντοκα ή άτοκα. Για έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού.  Για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου