για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ούτε ΟΧΙ, ούτε ΝΑΙ. ΑΠΟΧΗ απ’ το κάλπικο δημοψήφισμα


του Στέφανου Καραμήτρου
Οι μέρες είναι κρίσιμες. Μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής τα ξένα και ντόπια κέντρα εκβιάζουν και απειλούν το λαό και τους εργαζόμενους σε πρωτόγνωρο βαθμό. Καθημερινές και απροκάλυπτες είναι οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ώστε να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας και να πείσουν τον κόσμο της εργασίας να στηρίξει το «ΝΑΙ» της υποταγής. Από κοντά και τα εγχώρια τσιράκια τους, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και άλλοι πρόθυμοι, που καθημερινά αφηνιάζουν στα διάφορα ΜΜΕ. Όλοι αυτοί που προώθησαν και συντάχθηκαν με κάθε τρόπο με τα μνημόνια, αυτοί που βύθισαν το λαό στην φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση, που έκαναν τη ζωή μας κόλαση, που στέρησαν το μέλλον από τα παιδιά μας, έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο. Αυτοί που προώθησαν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων, σήμερα προσπαθούν να εμφανιστούν «δικαιωμένοι» και «υπεύθυνοι», και μάλιστα με τη δήθεν λαϊκή υποστήριξη των στημένων φιλο-ΕΕ συγκεντρώσεων.
Από την «άλλη», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και διάφοροι νεροκουβαλητές της, καλούν στην υπερψήφιση του «ηρωικού» ΟΧΙ. Τι σημαίνει όμως τελικά αυτό το «ΟΧΙ»;
Σήμερα, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φάνηκε ξεκάθαρα πόσο κάλπικες ήταν οι «ελπίδες», που… ήρθαν. Οι αμερικανονατοϊκοί μακελάρηδες βαφτίστηκαν «σύμμαχοι», οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έγιναν «εταίροι», η μισητή τρόικα έγινε «θεσμοί»  και το νέο μνημόνιο υποταγής το βάφτισαν «συμφωνία»! Από τις προεκλογικές εξαγγελίες και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», η κυβέρνηση πέρασε στην «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία, μετά στον «έντιμο συμβιβασμό», μετά στον «επώδυνο συμβιβασμό», για να καταλήξει να προτείνει η ίδια στους ιμπεριαλιστές ένα νέο δικό της αντιλαϊκό μνημόνιο (47 σελίδων!) που προβλέπει νέα ακόμα μεγαλύτερη φορομπηξία, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσα από αυξήσεις εισφορών, νέες ιδιωτικοποιήσεις και ένα σωρό ακόμη αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι με βάση τον τρόπο που τίθεται το δημοψήφισμα, ακόμα και ψηφίζοντας «όχι» οδηγεί στη συμφωνία με την πρόταση των 47 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, δηλαδή, που είναι απλά μια πιο ήπια εκδοχή της πρότασης των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. ΟΧΙ λοιπόν στη νέα συμφωνία, αλλά ΝΑΙ στην πρόταση των 47 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό καλείται να ψηφίσει ο λαός.

Το δημοψήφισμα δεν είναι η «δημοκρατική λύση» όπως μας λέει η κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής και αποτέλεσμα της επιμονής των ιμπεριαλιστών για ολοκληρωτική υποταγή στις απαιτήσεις τους. Είναι ένα δημοψήφισμα κάλπικο που θέλει να κάνει το λαό συνένοχο στα νέα μέτρα που έτσι και αλλιώς θέλουν να μας φέρουν. Κάλπικα επίσης είναι και τα κηρύγματα «εθνικής υπερηφάνειας» της κυβέρνησης. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου είναι να χρησιμοποιήσει το λαό στις ενδοϊμπεριαλιστικές ανταγωνισμούς, να τον εμπλέξει στις κόντρες και τις αντιθέσεις αμερικάνων και ευρωπαίων, ΔΝΤ και ΕΕ. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, το δημοψήφισμα θα χρησιμοποιηθεί (χρησιμοποιείται ήδη…) ως εισιτήριο επιστροφής στη διαπραγμάτευση και «πράσινο φως» για μια νέα συμφωνία, για ένα νέο μνημόνιο, για νέα μέτρα και δεινά για το λαό και τη χώρα.    
Δεν βρίσκεται στην κάλπη, λοιπόν, η διέξοδος. Βρίσκεται στην εναντίωση σε παλιά και νέα μνημόνια. Για να μην περάσει η νέα συμφωνία. Για να μην νομιμοποιήσουμε με τη ψήφο μας ούτε τους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς ούτε τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες για δουλειά, για ασφάλιση, για περίθαλψη, για εκπαίδευση…  Στους αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική κυριαρχία. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σε μια χώρα χωρίς τη ξένη ακρίδα, με το λαό αφέντη στο τόπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου