για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση

του Συλλόγου Γυναικών Ν. Καρδίτσας
Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι καινούριο, καθώς εδώ και πολλά χρόνια δρομολογείται η διάλυση του δημόσιου συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και η κυριαρχία των ιδιωτικών εταιριών στον τομέα αυτό.
Ειδικότερα εδώ και χρόνια η γυναίκα χτυπιέται ιδιαίτερα σκληρά στο ζήτημα αυτό εξαιτίας του αναπαραγωγικού της ρόλου.

Θα πρέπει να τονίσουμε την παντελή απουσία της πρόληψης νοσημάτων που «καίνε» τη σημερινή γυναίκα, την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας του νομού μας, καθώς και την ανεπάρκεια των δημόσιων εξεταστικών κέντρων για τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία.
Μάλιστα ακόμα και ασφαλισμένη να είναι κάποια, οφείλει να πληρώσει σε συμβεβλημένο γιατρό, αφού υπάρχει το πλαφόν των 200 επισκέψεων και αν πάει στο νοσοκομείο φυσικά τα έξοδα των διαφόρων εξετάσεων είναι του ασθενούς.
Επιπλέον η γυναίκα είναι αυτή που χρειάζεται και μεγαλύτερη ψυχική στήριξη, που κι αυτό λείπει, εφόσον είναι αυτή που καλείται να παίξει το ρόλο του στηρίγματος της οικογένειας.
Τι γίνεται όμως όταν καλείται να ανταπεξέλθει στους διάφορους απαιτητικούς της ρόλους (μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά, νοσοκόμα κ.λπ.) δουλεύοντας ταυτόχρονα ως τα 67 της χρόνια; Η κατάσταση είναι τραγική ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου η πλειοψηφία των γυναικών στα χωριά είναι αγρότισσες ή εργάτριες γης και στην καλύτερη των περιπτώσεων στα σαράντα τους χρόνια έχουν προβλήματα υγείας, κυρίως με τη μέση τους.
Οι γυναίκες αυτές συνήθως και ιδιαίτερα τώρα στην κρίση είναι αυτές που μένουν ανασφάλιστες, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο στο μέσο αγρότη να πληρώσει δύο ασφάλειες ΟΓΑ ταυτόχρονα.
Να σημειωθεί ότι  το τελευταίο διάστημα έχει επισημανθεί μετά και το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ πως πολλά παιδιά με γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ και στον  ΟΑΕΕ μένουν ανεμβολίαστα, αφού το  νοσοκομείο ζητά χρήματα για το εμβόλιο και το ΙΚΑ (ΕΟΠΠΥ) δεν τα δέχεται.
Αντίστοιχα χτυπιέται και η αναπαραγωγική ικανότητα των νέων ζευγαριών, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι και ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες είναι άνεργες, όταν δουλεύουν είναι συνήθως ανασφάλιστοι, ενώ οι λίγοι που ασφαλίζονται και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν δικαιούνται το συρρικνωμένο επίδομα τοκετού μόνο εφόσον γεννήσουν σπίτι τους! Δεδομένου λοιπόν ότι και στο νομό μας η γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου έχει διαλυθεί εδώ και καιρό αντιλαμβανόμαστε ότι τα νέα ζευγάρια οδηγούνται αυτόματα στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά την απόκτηση ενός παιδιού.
Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους ακόμα  η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά άμεσα και θέλουμε να συμβάλουμε ως σύλλογος γυναικών, ώστε να αναδειχτεί η σημασία του δημόσιου χαρακτήρα της, της ενίσχυσης των ταμείων, αλλά κυρίως να αναδειχτεί η ουσία του προβλήματος που για μας είναι καθαρά πολιτικό και ταξικό και επιδέχεται μόνο αντίστοιχης λύσης. Γι’ αυτό ο λόγο συμμετείχαμε στην μαζική σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ.
Γι’ αυτό και  απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες του νομού μας, μαζικά, δυναμικά να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας και να γεμίσουμε ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 8.30 για να σταματήσουμε την βαρβαρότητα που ζούμε καθημερινά και στο θέμα αυτό.
ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΗ 8.30 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου