για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

αλληλεγγύη στον δάσκαλο Στέφανο Γκουλιώνη

Τμήμα Παιδείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σε αναγκαστική αργία έχει τεθεί ο δάσκαλος Στέφανος Γκουλιώνης, διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ο οποίος παραπέμφθηκε με το πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», στερούμενος έτσι, τη δουλειά του και τα 3/4 του μισθού του, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση του στο πειθαρχικό όργανο. Το «έγκλημά» του είναι η συμμετοχή στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα, μια κινητοποίηση που πραγματοποίησαν συλλογικότητες και σωματεία ενάντια στη λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, η παραπομπή και μόνο ενώπιον δικαστηρίου αρκεί για την ταυτόχρονη παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο της υπηρεσίας με την ερώτηση της αργίας. Βάσει των μνημονιακών νόμων 4057/2012 και 4093/2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι – προφανώς και οι εκπαιδευτικοί – οι οποίοι παραπέμπονται ακόμα και για πλημμελήματαμπορούν να τεθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια εκτός υπηρεσίας ως επίορκοι χωρίς να απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στον Νέο Πειθαρχικό Κώδικα (Ν4057/2012) αναφέρεται ότι σε περίπτωση «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» (χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς)  ο υπάλληλος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την ερώτηση της «αυτοδίκαιης αργίας» και εγγράφεται στον κατάλογο των επιόρκων, όπως προβλέπεται από τον ν 4093/2012.
Ο νέος πειθαρχικός κώδικας στην ουσία ακυρώνει τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του δημοσίου υπάλληλου και του εκπαιδευτικού αφού με την αόριστη αυτή κατηγορία στην ουσία δίνει την δυνατότητα να διωχθεί το φρόνημα και η πολιτική συμπεριφορά ενώ τον υπάλληλο τον κατατάσσει στους επίορκους. Με το νόμο 4093/2012 καταργείται, ουσιαστικά, το τεκμήριο της αθωότητας! Είναι προφανές ότι στην μνημονιακή τάξη πραγμάτων, όποιος εκπαιδευτικός και γενικότερα όποιος δημόσιος λειτουργός τολμά να εναντιωθεί στις πολιτικές που του επιβάλλονται, κινδυνεύει να απολυθεί με προσχηματικές κατηγορίες και συνοπτικές διαδικασίες. Ανάλογες διώξεις έχουν καταγραφεί και σε τουλάχιστον άλλες 3 περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, σημειώνοντας πως «η δίωξη του εν λόγω δασκάλου είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα, ενώ στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να δώσει το μήνυμα και σε άλλους εργαζομένους ότι πλέον, η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όσων αντιστέκονται». Η βουλευτίνα Λάρισας Ηρώ Διώτη, ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα «ποια συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας θεωρείται  “ανάρμοστη” και δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δ.Υ.», υποστηρίζοντας ότι «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να “τσουβαλιάζονται” Δ.Υ. που μπορεί να έχουν μια αντιδικία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές κτλ., αφού οι Ν. 4057 και 4093 του 2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο». Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει αναρμόδιος να απαντήσει τη στιγμή που ο ίδιος είναι ο νομοθέτης του 4057/2012!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για αποκατάσταση του δικαίου προστασίας όλων των εργαζομένων από κατασκευασμένες κατηγορίες και πειθαρχικές διώξεις και δεσμεύεται ότι στην επερχόμενη αριστερή διακυβέρνηση ο τερατώδης μηχανισμός απολύσεων που εισάγει ο νέος πειθαρχικός κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, θα έχει ακριβώς την ίδια τύχη με όλα τα υπόλοιπά μνημονιακά νομοθετήματα που απειλούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Χαιρετίζουμε, τέλος, και ενώνουμε τη φωνή μας με τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης στον Θεσσαλό εκπαιδευτικό και τις σχετικές αποφάσεις συνελεύσεων από τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Δασκάλων αλλά και αρκετών φορέων εκτός της εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.
Τμήμα Παιδείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
20-06-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου