για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

νέο αντεργατικό νομοσχέδιο: Διάλυση κάθε κανόνα στο ωράριο και στις συμβάσεις – στο στόχο ξανά το εργατικό κίνημα

Σε παροξυσμό επίθεσης βρίσκεται το σύστημα απέναντι στα υπολείμματα εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ο Νόμος 4808 (Χατζηδάκη), που αποτέλεσε τομή ενάντια σε δικαιώματα κατακτημένα με σκληρούς αγώνες από τους εργαζόμενους, βρίσκει ακόμα πιο φρικτή επέκταση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Γεωργιάδη. Οι προβλέψεις του περιληπτικά είναι οι ακόλουθες:
Θεσμοθετούν την λεγόμενη εργασία σε δύο εργοδότες έως 13 ώρες την ημέρα! Η υποτιθέμενη πρόβλεψη για 11ωρη συνεχή ανάπαυση, εκτός του ότι παραβιάζει τα απλά μαθηματικά, παραβιάζει ακόμα και την υφιστάμενη πραγματικότητα ακόμα και σε χώρους του Δημοσίου (νοσηλευτές κλπ).
Θεσμοθετούν τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών», σύμφωνα με τις οποίες ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί όσες ώρες θεωρεί ότι χρειάζεται τον εργαζόμενο, έχοντας τον προειδοποιήσει 24 ώρες πριν, «πλην περιπτώσεων που δικαιολογούν αντικειμενικά μικρότερο χρόνο προειδοποίησης»! Στην πράξη, ο εργοδότης… «κατά παραγγελία» καλεί τον εργαζόμενο σήμερα το βράδυ ότι τον χρειάζεται αύριο μιάμιση ώρα! Και όλα αυτά με κοινοτική οδηγία της ΕΕ!
Νομιμοποιούν πλήρως την εξαήμερη εργασία που σε συνδυασμό με το Νόμο Χατζηδάκη διευρύνει το εβδομαδιαίο ωράριο από 5 ημέρες x 8 ώρες την ημέρα = 40 ώρες την εβδομάδα σε 6 ημέρες x 10 ώρες την ημέρα = 60 ώρες την εβδομάδα!
Δημιουργούν την λεγόμενη ψηφιακή Κάρτα εργασίας, καταργώντας για μια σειρά επιχειρήσεις την εργοδοτική υποχρέωση να καταχωρήσουν εκ των προτέρων στην ΕΡΓΑΝΗ αλλαγές στο ωράριο ή στις υπερωρίες.
Θεσμοθετούν την λεγόμενη κατάρτιση για τους εργαζόμενους, η οποία θα πραγματοποιείται «ει δυνατόν» (ξέρουμε όλοι να διαβάζουμε τι θα σημαίνει αυτό) κατά την διάρκεια των ωρών εργασίας – δηλαδή και άλλη επέκταση του ωραρίου, χωρίς καν να λέγεται έτσι.
Ποινικοποιούν ακόμα πιο φασιστικά το δικαίωμα των απεργών εργαζομένων να οργανώνουν απεργιακές περιφρουρήσεις, ορίζοντας έξι μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε απεργούς που ασκούν «σωματική ή ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες.
Ισχυρίζεται ο Γεωργιάδης ότι απλώς θεσμοθετεί αυτό που είναι ήδη πραγματικότητα. Σε μεγάλο βαθμό λέει αλήθεια. Αυτό που δεν λέει είναι ότι ακριβώς η πολιτική των αστικών κομμάτων ήταν αυτή που έκανε πλάτες στο κεφάλαιο να καταπατάει κάθε εργατική κατάκτηση.
Και το άλλο που δεν λέει είναι ότι η θεσμοθέτηση αυτής της άθλιας πραγματικότητας, απλώς θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη αποθράσυνση των εργοδοσιών: Στο άμεσο μέλλον η μοναδική πραγματικότητα θα είναι η απόλυτη εξουσία της εργοδοσίας στους εργαζόμενους σε όλες τις πτυχές της εργασιακής ζωής – στο ωράριο, στο μεροκάματο, στην άδεια, στην ασφάλιση.
Εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα:
Συμπέρασμα πρώτο: Ο στόχος για μια, μόνιμη, πλήρη, με σταθερό ωράριο, με πλήρη ασφάλιση δουλειά πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο για το κίνημα των εργαζομένων. Ακριβώς αντίστροφα, δηλαδή από το στόχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Συμπέρασμα δεύτερο: Το σύστημα επιδιώκει την ολοκληρωτική συντριβή της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας. Θυμίζουμε ότι οι πιο ηρωικές στιγμές τους εργατικού κινήματος σχετίζονται ακριβώς με την οργάνωση απεργιακών περιφρουρήσεων κόντρα στην εργοδοτική βία και τους απεργοπαστικούς εργοδοτικούς μηχανισμούς.
Ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή, μια εποχή όπου το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι στο DNA του η καταστροφή, η απόλυτη εκμετάλλευση και η φρίκη.
Ο αγώνας για την οργάνωση των εργαζομένων και των αντιστάσεών τους δεν είναι πολιτικολογία – είναι ανάγκη ζωής. Αυτόν τον αγώνα δεν μπορούν ούτε θέλουν να τον δώσουν οι διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες που παζαρεύουν το ρόλο διαμεσολάβησης – παζαριών με τον αντίπαλο, αλλά και την πολιτική τους ανέλιξη στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι ανάγκη ζωής η οργάνωση των εργαζομένων, το στήσιμο αγωνιστικών σωματείων, επιτροπών αγώνα και κάθε λογής συλλογικοτήτων αγώνα.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 21/9
Να μην περάσει το νέο αντεργατικό έκτρωμα – Κάτω ο Νόμος 4808 (Νόμος Χατζηδάκη)
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 5ΗΜΕΡΟ-8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΠΛΗΡΗΣ, ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου