για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ο αγώνας στα χέρια των αγροτών, η σπίθα να γίνει φλόγα

Από την Πέμπτη 8/12 οι αγρότες του νομού Καρδίτσας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Έχουν παραταχθεί περίπου 200 τρακτέρ (εργαλεία δουλειάς αλλά και πάλης) σε παράδρομο του Ε-65 έξω από την Καρδίτσα. Τη Δευτέρα 12/12 και για δύο περίπου ώρες πραγματοποιήθηκε συμβολικό κλείσιμο του Ε-65 και κάλεσμα συμπαράστασης σε φορείς και σωματεία του νομού. Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση μάλιστα, δεν έλειψε κι ο Δήμαρχος Καρδίτσας Τσιάκος, ο οποίος μας κάλεσε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ενωμένοι, πιστός στην κυβερνητική γραμμή ότι δήθεν τα προβλήματα των αγροτών μεγάλων και φτωχομεσαίων είναι κοινά.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα με τους βαμβακοκαλλιεργητές, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών του νομού, καθώς η τιμή του βαμβακιού έχει πάρει την κατιούσα (ΕΔΩ). Σε σχέση με πέρυσι, η τιμή πώλησης του βαμβακιού έπεσε στα 0,68 €/κιλό όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 0,79€/κιλό, μιλάμε δηλαδή για τεράστια απώλεια εισοδήματος. Σε σχέση με το κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα ένα σάκος 50 κιλών πέρυσι είχε κόστος αγοράς 24 έως 28€ ενώ φέτος εκτοξεύτηκε στα 50€. Το κόστος συλλογής από 20 με 22€/στρέμμα το 2021 αυξήθηκε φέτος στα 30 με 32€/στρέμμα ενώ αν προσθέσουμε σ’ αυτά την τιμή του πετρελαίου που με βάση αυτή πραγματοποιήθηκαν όλες οι εργασίες αλλά και τον τριπλασιασμό του ηλεκτρικού ρεύματος τότε μπορούμε να μιλήσουμε για εξοντωτικό για τη φτωχομεσαία αγροτιά κόστος παραγωγής.
Σαν να μην έφταναν αυτά, με νέα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται συνέχιση των αντιαγροτικών πολιτικών με τη βασική ενίσχυση να μειώνεται στα 21,5€/στρέμμα (από τα 30€ που ήταν κατά μέσο όρο στο νομό Καρδίτσας). Ακόμη, το 90% του νομού έχει αποκλειστεί από τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι (βλ. Χάρτης) όπως προβλέπει η νέα ΚΑΠ, που μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος στην τοπική οικονομία, σε ένα νομό που έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα λόγω της κακοκαιρίας του Ιανού.
Η επιχείρηση θαψίματος του αγώνα από τα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά κι από τα τοπικά δεν έχουμε δει κάτι καλύτερο. Τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος έτσι όπως διατυπώνονται(;) για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και κάλυψη του κόστους παραγωγής είναι τουλάχιστον προβληματικά, καθώς άλλο κόστος παραγωγής έχει ο φτωχομεσαίος αγρότης και άλλο ο μεγάλος ενώ απουσιάζει το κεντρικό ΑΙΤΗΜΑ ΑΙΧΜΗΣ που μπορεί να ενώσει την αγροτιά σε ταξική βάση. Αντί να επιδιωχθεί μαζικό ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην πόλη της Καρδίτσας για την  ανάδειξη των προβλημάτων, προκρίνονται συμβολικές κινητοποιήσεις (όπως την Τετάρτη 14/12) από ολιγομελείς εκπροσώπους του μπλόκου!
Παρ’ όλα αυτά, δεν κρύβεται η ανησυχία της κυβέρνησης μην η σπίθα γίνει φλόγα και ο αγροτικός αναβρασμός εξαπλωθεί πέρα από την Καρδίτσα, με τον Υπουργό Γεωργίας Γεωργαντά να αποδέχεται άρον άρον συνάντηση με εκπροσώπους του μπλόκου την Πέμπτη 15/12. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ συνέχιση των κινητοποιήσεων, δυνάμωμα του αγώνα, μαζικοποίηση του μπλόκου. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να περιμένει από τις συναντήσεις με εκπροσώπους του συστήματος. Τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για τιμές-εισόδημα που να καλύπτει το ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ χρειάζεται να αναδειχθούν και να παλευτούν πλατιά μέσα στην αγροτιά. Η γραμμή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική και στην διατροφική εξάρτηση της χώρας είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την αγροτιά σε νικηφόρους αγώνες. Το σύστημα ήδη φοβάται τη σπίθα που μπορεί να ανάψει φωτιά στον κάμπο.
Β.Τ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου