για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

εκδήλωση-συζήτηση για δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες, καταστολή

«Δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες, καταστολή» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης-συζήτησης που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (10/12) στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας με ομιλητή τον μάχιμο δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα (συνδικαλιστικό σχήμα στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας) και την Αγωνιστική Ενότητα (συνδικαλιστικό σχήμα στο Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ). Στην εισήγηση του Κ.Παπαδάκη έγινε εκτενή αναφορά στην νομοθετική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες: Από την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Άσυλου και την κατάργηση της εργοδοτικής υποχρέωσης για αιτιολόγηση των απολύσεων (νόμος 4623/2019) μέχρι την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με τον κακόφημο «νόμο Κεραμέως» (ν.4777/2021). Από την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα που έφερε αυξήσεις ποινών και αυστηροποίηση διατάξεων πχ για παράνομη είσοδο ή παραμονή σε δημόσια υπηρεσία, διατάραξη κοινής ειρήνης σε συναθροίσεις, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, αυτεπάγγελτη δίωξη σωματικών βλαβών κατά υπαλλήλων πλειστηριασμού κ.α. (ν.4623/2019) μέχρι τη διεύρυνση της βάσης για τα λεγόμενα «τρομοκρατικά αδικήματα» (ν.4689/2020) που ποινικοποιεί έως και τα… ταξίδια (!). Από τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη με τον οποίο προτάσσονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε επενδύσεις ΑΠΕ και καθιερώνονται fast-track διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ν.4685/2020) μέχρι την επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με κατάργηση υπερωριών, διευκόλυνση απολύσεων, ελάφρυνση συνεπειών άκυρης απόλυσης, χτύπημα της  συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος κλπ που πέρασαν επίσης με νόμο του Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Από τις απαγορεύσεις δημόσιων συναθροίσεων, τις εκατοντάδες προσαγωγές, συλλήψεις και πρόστιμα σε βάρος διαδηλωτών με πρόσχημα την πανδημία (ΠΝΠ της 20/3/2020) μέχρι την κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος των συναθροίσεων με το ν.4703/2020 ο οποίος βάζει όρους και προϋποθέσεις για τις κινητοποιήσεις-διαδηλώσεις όπως άδεια από την αστυνομία, δήλωση-ορισμό υπεύθυνου εκπροσώπου των διαδηλωτών, αστυνομική «ομάδα διαχείρισης» μέσα στην πορεία κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε τοπικά ζητήματα όπου τα τελευταία χρόνια και στην Καρδίτσα έχουμε έξαρση της καταστολής με σωρεία διώξεων και δικών σε βάρος αγωνιστών για την κινηματική τους δράση.
Κοινός τόπος τόσο της εισήγησης όσο και της συζήτησης που ακολούθησε, ότι λαός και νεολαία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κλιμακούμενη επίθεση των δυνάμεων του συστήματος με στόχο το χτύπημα-συρρίκνωση-αφαίρεση δημοκρατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στη συζήτηση βέβαια αναδείχτηκαν και διαφορετικές απόψεις/προσεγγίσεις πάνω στα ζητήματα: Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού αφορά συνολικά την εργατική τάξη και το λαό ή μόνο κάποια μειοψηφικά κομμάτια; Η κλιμακούμενη
φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής είναι επιλογή κάποιων προσώπων, κάποιων «ακραίων» τάσεων των αστικών κομμάτων ή είναι κεντρική και συνολική επιλογή του συστήματος; Είμαστε σε μια φάση «αντεπίθεσης» και ακύρωσης-ανατροπής στην πράξη των αντιδημοκρατικών νόμων ή βρισκόμαστε σε μια φάση που οι συσχετισμοί παραμένουν δυσμενείς/αρνητικοί για το λαό, που το κίνημα συνεχίζει να μετράει ήττες, παρά τις όποιες θετικές και ελπιδοφόρες αντιστάσεις και νίκες σε επιμέρους μέτωπα; Ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας είναι ζήτημα «θεσμικό» και ζήτημα «προτάσεων» (πχ αλλαγές στη σύνθεση των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων) ή είναι προϊόν της ταξικής πάλης και αντανάκλαση των κατακτήσεων του λαού; Όπως ξεκαθάρισε και ο ομιλητής «το σίγουρο είναι ότι χωρίς εκλογικές αυταπάτες, με συνειδητοποίηση της ανάγκης πάλης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αυτό που διδάσκει η κινηματική εμπειρία από τα παλιά χρόνια είναι ένα: Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο !».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου