για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

βιβλίο: «Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός και το δίκιο των λαών»

Μια επίκαιρη συλλογική έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών, με τίτλο «Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός και το δίκιο των λαών».
Οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτό που εμείς ονομάζουμε αντιδραστικό ανταγωνισμό μεταξύ τούρκικης και ντόπιας αστικής τάξης, υπογραμμίζουν τους κινδύνους που μεγαλώνουν για το λαό και τα παιδιά του. Τα σφιχταγκαλιάσματα και οι θερμές υποδοχές των δυο πρωθυπουργών, σε μια ανάγκη Δύσης- Αμερικάνων να τα βρουν προσωρινά ελέω Ουκρανικού μετώπου, διαδέχονται οι απειλές εκατέρωθεν και φυσικά οι κούρσες εξοπλιστικών.
Σε ότι αφορά τη δική μας πλευρά, την ώρα που ο λαός μας ματώνει για να βγάλει ένα μισθό που γίνεται από φτώχειας μισθός πείνας, τα δις για νέα όπλα, οι γαλλικές φρεγάτες, τα γερμανικά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά αλλά κυρίως και τα νέα F35 που δρομολογούνται αποτελούν πρόκληση. Όπως φυσικά και το γεγονός ότι πλέον όλη η χώρα μετατρέπεται πλέον σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους αμερικάνους φονιάδες, με πρόσφατη τη νέα συμφωνία για τις βάσεις που επεκτείνονται και πληθύνονται. Σαν να μην φτάνουν αυτά, η αστική τάξη πλέον διεκδικεί και το ρόλο του πρωτεργάτη αμερικανονατοϊκών συμφερόντων, χώρα πρώτης γραμμής σε ένα πόλεμο Δύσης-Ρωσίας, που συμμετέχει σε κάθε πιθανή νατοική άσκηση σε όλα τα πλάτη και μήκη και που στέλνει μάλιστα και πολεμικό υλικό και τεθωρακισμένα στην εμπόλεμη ζώνη!
Αντίστοιχη είναι και η προσπάθεια της τούρκικης αστικής τάξης, να επιβάλλει τα δικά της θέλω και το δικό της «δίκαιο», οξύνοντας τη ρητορική και την αντιπαράθεση, καταγγέλλοντας την στρατιωτικοποίηση των νησιών και θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας(!), την κούρσα εξοπλιστικών της χώρας μας αλλά και την προσπάθεια απομόνωσής της με αφορμή και τις συναντήσεις Μητσοτάκη-Μπάιντεν και με Σολτς.
Με αυτά ως δεδομένα και με επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών για τις λαϊκές δυνάμεις, πρέπει να καταφέρει ο λαός να μην παρασυρθεί από τα αστικά αφηγήματα, το κλίμα εθνικής ομοψυχίας και την «αντικειμενική ανάγκη» για προστάτες και πολεμικούς εξοπλισμούς και να αντιπαραβάλλει την πάλη του για ζωή με δικαιώματα και ειρήνη.(https://antigeitonies3.blogspot.com/2022/06/blog-post_37.html )
Όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η ελληνοτουρκική διένεξη, για όποιον κατέχει στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις, ποτέ δεν ήταν «φιλολογικό» ζήτημα, μιας και, ενώ ακουμπά τους όρους συγκρότησης των δύο κρατών, έχει σύγχρονες βάσεις. Ωστόσο, εδώ και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ολοφάνερα πια έχει μετατραπεί σε καίριο πολιτικό ζήτημα για την εργατική τάξη και τους λαούς εκατέρωθεν του Αιγαίου. Έχει μπει στην ημερήσια διάταξη προς αντιμετώπιση για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην χώρα μας, έχει μετατραπεί σε πεδίο έως και οξύτατης διαμάχης μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά και στο κομμουνιστικό κίνημα. Γι’ αυτό, θεωρήσαμε αναγκαία και μια συμπυκνωμένη και ουσιαστική –θέλουμε να ελπίζουμε– παρουσίαση της ιστορικοπολιτικής διαδρομής αυτού του ανταγωνισμού, πριν αναλύσουμε τις σύγχρονες πλευρές του. Αλλά και «αναγκαστήκαμε» να εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα ακόμα και το λεγόμενο «Δίκαιο της Θάλασσας», προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουμε από την πλευρά του κινήματος και της αγωνιστικής κοσμοαντίληψης για τα πράγματα.».
Κεντρική διάθεση: Αθήνα: Βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών», Γραβιάς 10-12
Καρδίτσα: 6976688241 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου