για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση: 21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821

Με επιτυχία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου η βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση που οργάνωσε το blog “αριστερά στην Καρδίτσα” με αφορμή το βιβλίο του Σπύρου Αλεξίου “21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821”. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις των ομιλητών και πλούσια η συζήτηση που ακολούθησε. Μια βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση που δεν περιορίστηκε μόνο σε “στενά”  ιστορικά ζητήματα αλλά επεκτάθηκε και σε γενικότερα ζητήματα γύρω από την επανάσταση του 1821 καθώς επίσης και σε σημερινά επίδικα σχετικά  την επέτειο των 200 χρόνων, τα παλιά και σύγχρονα αστικά αφηγήματα για το ‘21, το ρεύμα του δεξιού αναθεωρητισμού, τη στάση της αριστεράς κλπ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Φιλίππου που παρουσίασε τους ομιλητές και έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιβλίο. Η φιλόλογος και εκπαιδευτικός Ελένη Καραμήτρου έκανε στη συνέχεια μια εκτενή παρουσίαση του βιβλίου συσχετίζοντας μάλιστα τις “21 ρωγμές” του Σπ.Αλεξίου με την επίσημη διδασκαλία της Ιστορίας για το ’21 όπως αυτή γίνεται σήμερα στα γυμνάσια και τα λύκεια μέσα από τα επίσημα σχολικά βιβλία. Ο Δημήτρης Μάνος εστίασε στις προσεγγίσεις της αριστεράς για το 1821, παλιότερες και σημερινές, για το χαρακτήρα της επανάστασης, τη διαμάχη Ζεύγου-Κορδάτου, τη στάση του επαναστατικού ΚΚΕ, τη στάση-γραμμή του σημερινού ΚΚΕ κ.α. όπως και τις λαθεμένες και επιζήμιες απλουστεύσεις-σχηματοποιήσεις για το ’21 στις οποίες κατά καιρούς κατέφυγε και η αριστερά. Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Αλεξίου αναφέρθηκε κυρίως στην ιδεολογική χρήση της ιστορίας από την αστική τάξη προκειμένου να συγκροτήσει το εθνικό της αφήγημα καθώς επίσης και στις “σύγχρονες” προσεγγίσεις που γίνονται από το ρεύμα του δεξιού αναθεωρητισμού που επιχειρούν να “επαναδιατυπώσουν” και να “αναβαπτίσουν” το ανιστόρητο και αντιδραστικό αστικό αφήγημα για το 1821. 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σημαντικά ζητήματα που αγγίζουν τις τωρινές πολιτικές γραμμές, τις συνειδήσεις των λαικων ανθρώπων. Και όπως λέει και ένα ρητο ...πρεπει να ξέρουμε καλα τον (ταξικο) εχθρο για να μπορουμε να νικήσουμε, να μπορουμε να βοηθήσουμε να αντιληφθεί ο λαος (δεξιος αριστερος ο,τι) το ταξικο του συμφέρον και να αντισταθεί. Πρεπει η εξωκοινοβουλευτικη αριστερα( εκεινη χωρις καμια κοινοβουλετικη αυταπατη δλδ) και τα προοδευτικα μερη του α/α χωρου με τιμιοτητα και πολιτικη ωριμοτητα(οπως οριζουν τα ιδεωδη τους) να αρχιζει να συζητά σοβαρά, να δρα σοβαρα αλλιώς απλα εμποδίζουμε τον λαο να ορθοποδησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή