για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

οι αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο δεν ξεπλένουν τις κυβερνητικές ευθύνες

Το είπε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (10/8), το είπε και στη συνέντευξη Τύπου για τους πυρόπληκτους (12/8) και, ως είθισται, άρχισαν στη συνέχεια να το αναπαράγουν αμάσητα και τα διάφορα συστημικά ΜΜΕ: “Αν πάτε και κάνετε ένα ρεπορτάζ στη Καρδίτσα, θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα η αρχική οργή και αγανάκτηση μετατράπηκε σε αισιοδοξία γιατί η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της” (ΒΗΜΑ 22/8).

Δεν ξέρουμε που την είδε την “αισιοδοξία” και την “τήρηση των δεσμεύσεων” ο Μητσοτάκης, αλλά σήμερα, έναν σχεδόν χρόνο μετά τον περσυνό Σεπτέμβρη που η Καρδίτσα πνίγηκε από τη βροχή και τα λασπόνερα, οι ζημιές ακόμα δεν επουλώθηκαν και χιλιάδες Καρδιτσιώτες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Από τις 2.350 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που χτυπήθηκαν από τον “Ιανό”, καμιά μέχρι σήμερα δεν εισέπραξε την αποζημίωση (55% επί της εκτιμηθείσας ζημίας) που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Αλλά και την προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης που η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δίνονταν με fast track διαδικασίες (20% από το 55%), ακόμα δεν την έχουν πληρωθεί όλες οι επιχειρήσεις, παρά μόνο 1.641 από τις 2.350 που εγκρίθηκαν! Μόλις προχθές (ΦΕΚ Β’ 3882/ 20.08.2021) βγήκε απόφαση (ΕΔΩ) για να πληρωθούν την προκαταβολή του 20% άλλοι 709 δικαιούχοι. Και χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που έκαναν αίτηση αλλά "κόπηκαν"...

Αλλά και οι “δεσμεύσεις” για αποζημιώσεις στο 70% και 80% των ζημιών (όπως διέδιδαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τις πρώτες μέρες μετά τη πλημμύρα για να καταλαγιάσουν την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου) γρήγορα ξεχάστηκαν και αντί για 70-80% έχουμε αποζημιώσεις στο 55%. Μάλιστα, αυτό το 55% υπολογίζεται όχι επί της  πραγματικής αλλά επί της εκτιμηθείσας ζημιάς. Που κι αυτό το 55% πέφτει στο μισό (27,5%) για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Όσο για τα σπίτια που έπεσαν ή κρίθηκαν ακατάλληλα; Για κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί η “στεγαστική συνδρομή” που μιλάει η κυβέρνηση (1.000 € ανά τ.μ.). Που κι αυτή όμως η “στεγαστική συνδρομή” μόνο 60% θα είναι κρατική επιχορήγηση ενώ το υπόλοιπο 40% θα είναι τραπεζικό δάνειο, δηλαδή σαν να μην έφτανε που έχασαν το σπίτι τους θα βρεθούν να χρωστάνε και στις τράπεζες!  Αλλά κι αυτή η κρατική επιχορήγηση είναι στο 60% αντί για 80% όπως λέγονταν και γράφονταν από τα κυβερνητικά παπαγαλάκια τις πρώτες μέρες μετά το “Ιανό” (και όπως 80% είναι η “στεγαστική συνδρομή” που ανακοινώθηκε για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας…).

Τα ίδια και με τους αγρότες: Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις καλλιέργειες που “πάτησε” το νερό δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς αλλά, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, εφαρμόζονται “κόφτες” που ψαλιδίζουν την αποζημίωση στα 3/4 και ακόμα παρακάτω. Έτσι, πολλοί αγρότες που εισέπραξαν την προκαταβολή αποζημίωσης των 100 € ανά στρέμμα, σήμερα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα!

Για τις καταστροφές που άφησε πίσω ο “Ιανός” σε υποδομές (δρόμους, γέφυρες κλπ), μόλις τον Ιούλιο του ‘21, δηλ. 8 μήνες μετά τις πλημμύρες (!), βγήκε η απόφαση για έργα 143 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ!). Μιλάμε μόνο για έργα αποκατάστασης των ζημιών (και όχι για τα αναγκαία και απαραίτητα έργα που λείπουν από το νομό…) που δόθηκαν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (δηλ. χωρίς δημόσια προκήρυξη) και με μειοδότη τη γνωστή και μη εξαιρετέα ΤΕΡΝΑ που πρόσφερε ποσοστό έκπτωσης το δυσθεώρητο… 6%! 143 εκατ. ευρώ που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του νομού για να μην ξαναπνιγούμε.          

Τα 5χίλιαρα και το 8χίλιαρα που μοιράστηκα ως οριζόντιες αποζημιώσεις σε περίπου 5.000  δικαιούχους για τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αξιοποιούνται κυρίως επικοινωνιακά από την κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται για να ξεχαστούν οι ευθύνες της αλλά και οι ευθύνες Αγοραστού, Τσιάκου και λοιπών κυβερνητικών. Για να πάψουν οι κριτικές και για “να κλείσουν στόματα”. Και από την άλλη χρησιμοποιούνται και ως το άλλοθι για την  “απόσυρση” του κράτους από τα αναγκαία έργα υποδομής, άλλοθι για την εγκατάλειψη-υποχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων πρόληψης και έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ). Και όπως είναι φανερό, τα πολλά και μεγάλα κονδύλια απαιτούνται για τέτοια έργα υποδομής και όχι τόσο για τις όποιες μικρές και οριζόντιες αποζημιώσεις.

Νυν (ΝΔ) και πρώην διαχειριστές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) είναι συνυπεύθυνοι. Γι’ αυτό και όλοι τους το παίζουν “υπεύθυνοι” και χωρίς πολλά-πολλά αντιπολιτευτικά… Νυν και πρώην ευθύνονται που ο λαός απροστάτευτος, πότε στις πλημμύρες-πότε στις φωτιές, βλέπει να λεηλατείται η ζωή του, το βιός του, το μέλλον του από τις “θεομηνίες”. Θεομηνία για το λαό είναι η πολιτική τους. Κι απέναντι σ’ αυτή τη θεομηνία, ο λαός οφείλει να πάρει τα μέτρα του. Για να “αποζημιώσει” όπως τους αξίζει αυτούς που του στερούν τη ζωή και το μέλλον του.

ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου