για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

πότε πλημμυροπαθής, πότε πυρόπληκτος, ο λαός αντιμέτωπος με αυτούς που του στερούν τη ζωή και το μέλλον του!

Μέτρα για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε προχθές ο Μητσοτάκης και στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο θυμήθηκε και τον Ιανό που πριν ένα περίπου χρόνο χτύπησε και την Καρδίτσα. Αναμενόμενα και λίγο-πολύ γνωστά τα όσα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης που άλλωστε προβλέπονται από την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία και που ανάλογα εφαρμόζονται σε «φυσικές καταστροφές» σαν τον Ιανό ή τις φωτιές. Μέτρα που σε  καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν τη λαϊκή απαίτηση για πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις και από την άλλη αξιοποιούνται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση για να αποσείσει τις εγκληματικές της ευθύνες. Μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής οργής και χειρισμού της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης.

-        Για  τα σπίτια που κάηκαν, η κυβέρνηση υπόσχεται «στεγαστική συνδρομή» έως 150.000 ευρώ, δηλ. 1.000 €/τμ και μέχρι 150 τμ, όταν οι πραγματικές τιμές που ισχύουν στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 1.000 €/τμ. Αλλά και από αυτά μόνο το 80% θα είναι αποζημίωση ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι άτοκο δάνειο! Με άλλα λόγια, εκατοντάδες οικογένειες, σαν να μην έφτανε που έχασαν το σπίτι τους θα βρεθούν να χρωστάνε και στις τράπεζες! Αν υπολογίσουμε και τα επιμέρους κριτήρια-«κόφτες» όπως π.χ. παλαιότητα

οικίας, τετραγωνικά κλπ, αυτή η «στεγαστική συνδρομή» θα βγει τελικά πολύ πιο κάτω απ΄ όσα υπόσχεται η κυβέρνηση.   

-        Για τις επιχειρήσεις που κάηκαν, η κυβέρνηση υπόσχεται αποζημίωση-επιχορήγηση έως 70% (για εξοπλισμό, κεφάλαιο, αποθέματα κλπ). Που όμως κι αυτό το «έως 70%» θα υπολογιστεί επί της «εκτιμηθείσας» και όχι επί της πραγματικής ζημιάς που θα δηλωθεί. Και για τους πλημμυροπαθείς του Ιανού, ίδιες ήταν οι κυβερνητικές υποσχέσεις (έως 70%) που όμως τελικά είδαν το 70% να γίνεται 55% (και πάντα επί της «εκτιμηθείσας» και όχι επί της πραγματικής ζημιάς).

-        Μιλάει η κυβέρνηση για αποζημιώσεις με fast track διαδικασίες, όταν για παράδειγμα στην περίπτωση του Ιανού (σε Καρδίτσα, Ζάκυνθο, Φάρσαλα, Ευρυτανία κλπ) σχεδόν ένα χρόνο μετά τις περσινές πλημμύρες της 18-19 Σεπτέμβρη, ακόμα εκκρεμούν αποζημιώσεις (μέχρι πριν λίγες βδομάδες ανακοινώνονταν λίστες με δικαιούχους) και ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και τις αγρο-κτηνοτροφικές μονάδες (παρά μόνο η προκαταβολή του 20%)! Και ας μη μιλήσουμε για τα γκρεμισμένα σπίτια που ακόμα περιμένουν τη «στεγαστική συνδρομή».


-        Οι οριζόντιες αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν (από 2.000 έως 6.000 ευρώ ανά
οικοσκευή, από 2.000 έως 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση και από 1.000 έως 4.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση) σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών. Αξιοποιούνται κυρίως επικοινωνιακά από την κυβέρνηση για να πάψουν οι κριτικές και για «να κλείσουν στόματα». Στην Καρδίτσα, τα διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια (αυτοί που τις πρώτες μέρες της πλημμύρας ασκούσαν «κριτική» και αναζητούσαν «ευθύνες» για να βγουν οι ίδιοι από το κάδρο των ευθυνών) φτάνουν τώρα  να λένε «ένας ακόμη Ιανός θα μας έσωζε»!!! Οι όποιες οριζόντιες αποζημιώσεις χρησιμοποιούνται για να ξεχαστούν οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειάρχη και δημάρχων. Και από την άλλη χρησιμοποιούνται και ως το άλλοθι, για να συγκαλυφθεί η «απόσυρση» του κράτους από τα αναγκαία έργα υποδομής, άλλοθι για την εγκατάλειψη-υποχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων πρόληψης και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού (έργα πυροπροστασίας, πυρόσβεσης, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ). Και όπως είναι φανερό, τα πολλά και μεγάλα κονδύλια απαιτούνται για τέτοια έργα αποκατάστασης και υποδομής και όχι τόσο για τις όποιες αποζημιώσεις. Για αυτό άλλωστε κι ο Μητσοτάκης προχωράει σε ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση δασών καλώντας την «κοινωνία των πολιτών» και ιδιώτες «αναδόχους» να αναλάβουν περιοχές και μέρος του κόστους αναδάσωσης.  Όπως π.χ. για τις αγροτικές υποδομές που καταστράφηκαν από τον Ιανό (φράγματα, δίκτυα άρδευσης κλπ) που για την αποκατάστασή τους ο Μητσοτάκης παρέπεμψε σε συμπράξεις με ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ (Καρδίτσα 30/1/21).   

-        Όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης κλπ, εδώ είναι που πάλι αποκαλύπτεται η επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται από την μεριά της κυβέρνησης: ανακοινώνονται εκατομμύρια πριν καν σβήσουν οι φωτιές, πριν καν γίνει η όποια καταγραφή ζημιών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν… Το είδαμε και στον Ιανό, όπου αυτά που τελικά θα δοθούν θα είναι πολύ πιο κάτω από τις πραγματικές ανάγκες. Για παράδειγμα στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας ανακοινώθηκαν 143 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από τον Ιανό σε έργα υποδομής και οδοποιίας όταν οι Δήμοι και οι τεχνικές υπηρεσίες τους εκτιμούσαν τις ζημιές πολλά εκατομμύρια παραπάνω. Και φυσικά μιλάμε για γιορτή εργολάβων και πανηγύρι απ’ ευθείας αναθέσεων (με τη γνωστή ΤΕΡΝΑ να σέρνει πρώτη το χορό…)

Για τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν, το χειρότερο θα είναι να λυγίσουν από το βάρος της καταστροφής και, με το χέρι απλωμένο, να περιμένουν από το κράτος, την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και το «πονόψυχο» κεφάλαιο να τους ενισχύσει για να σταθούν στα πόδια τους.  Ο λαός θα κερδίσει πίσω τη ζωή του με διεκδίκηση, με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγώνες και όχι με παρακάλια. Ο πόνος και η αγανάκτηση πρέπει και μπορούν να γίνουν διεκδίκηση και αγώνας. Για άμεση και πλήρη αποκατάσταση ζημιών και πληγέντων. Για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς δάνεια, έντοκα ή άτοκα. Για μέτρα προστασίας της ζωής, του μόχθου και του βιός του λαού. Ενάντια σ’ αυτούς που μας κλέβουν τη ζωή και το μέλλον. 

ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου