για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

απεργία 24/9: κακός καιρός…


Πρώτη απεργία με ΝΔ  στη κυβέρνηση αλλά κι αυτή -όπως και τα προηγούμενα χρόνια με ΣΥΡΙΖΑ- ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την επίθεση που ασταμάτητα εξελίσσεται ενάντια στον κόσμο της εργασίας.
Το κλίμα στους χώρους δουλειάς πριν την απεργία προϊδέαζε για αυτή την κατάληξη. Κανένας χώρος-σωματείο δεν έκανε Γενική Συνέλευση για να συζητήσει τα νέα μέτρα. Στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας δεν μαζεύτηκαν ούτε τα μέλη του ΔΣ (!!), ενώ τέθηκε από εκπρόσωπο του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων να υπάρξει κοινή απεργιακή συγκέντρωση των τριών σωματείων με αναφορά στο ΠΑΜΕ (ιδιωτικοί υπάλληλοι-οικοδόμοι-συνταξιούχοι ΙΚΑ) με την ΕΛΜΕ το σύλλογο δασκάλων, ΟΤΑ κλπ με δικαίωμα λόγου και όχι ταμπέλα ΠΑΜΕ (βέβαια η Λαϊκή Συσπείρωση Λίμνης Πλαστήρα δεν είχε ...ενημερωθεί και καλούσε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ!). Η πρόταση έγινε ...περίπου δεκτή. Αποφασίστηκε αρχικά συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο, μετά επίδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη και μετά η κοινή συγκέντρωση.

Δεν έχουμε υπόψη μας ανάλογη στάση του ΠΑΜΕ στη χώρα, αλλά δε νομίζουμε ότι σημαίνει και αλλαγή στάσης στο εργατικό κίνημα. Απλά με  το “άνοιγμα” επιδίωξε  την απομόνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου – μετά την κατάπτυστη-απεργοσπαστική απόφασή του  για απεργία στις 25/9 που έγινε τελικά 2/10 – από τους “συμμάχους” της (ΝΤ ΑΔΕΔΥ κλπ). Και φυσικά να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ ενωτικό, “ψαρεύοντας”  όσους εργαζόμενους δεν αντέχουν τις τοπικές συνδικαλιστικές ηγεσίες (κύρια ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, και λίγο ΣΥΡΙΖΑ) και το ρόλο τους.
Τελικά ο βροχερός καιρός εμπόδισε την απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της πόλης. Έτσι τα τρία σωματεία συγκεντρώθηκαν στη δημοτική αγορά και μετά έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και οι υπόλοιποι στο Εργατικό Κέντρο, έδωσαν το ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη και ...τέλος. Λίγοι οι απεργοί στη συγκέντρωση (μονοψήφια ποσοστά σε ΕΛΜΕ -Σύλλογο Αθμιας) περισσότεροι οι συνταξιούχοι, σύλλογοι γυναικών κλπ.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών κινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την επιτυχία της απεργίας με επισκέψεις σε σχολεία, μοίρασμα προκήρυξης και αφισοκόλληση της κοινής αφίσας με την Ταξική Πορεία.
Δεν είναι ο κακός καιρός το πρόβλημα για την άσχημη αυτή εικόνα. Φταίει ο “κακός μας καιρός” που έχει επικρατήσει καιρό τώρα και το χειρότερο δεν αντιμετωπίζεται. Είτε επιδιώκεται να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή (συνδικαλιστικές ηγεσίες), είτε κυριαρχεί η αποδοχή της μοιρολατρικά περιμένοντας ένα θαύμα για να αλλάξει, είτε αρκούνται ότι απλά κυριαρχούν σε ένα τοπίο έρημο και εγκαταλειμμένο από τη πλειοψηφία των εργαζομένων. 
Δύσκολα τα πράγματα αλλά η μάχη για να αλλάξουν πρέπει και μπορεί να δοθεί.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ Α/ΘΜΙΑΣ: 5%
    ΕΛΜΕ : 3,34%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κουίζ: θα ξαναυπάρξει στο μέλλον πρόταση του ΠΑΜΕ για συνδιοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή