για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Όχι στη φοροεξόντωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Η  χθεσινή (Τετάρτη 5/8) επίσκεψη και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί πραγματική πρόκληση και εμπαιγμό για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες της χώρας μας.
Αποτελεί πρόκληση ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και τετριμμένα ευχολόγια για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έγκαιρες πληρωμές, χτύπημα των κυκλωμάτων στη διακίνηση κλπ κλπ και την ίδια στιγμή να φέρνει το 3ο μνημόνιο που περιλαμβάνει νέα μέτρα φοροεξόντωσης και ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Είναι πρόκληση ο πρωθυπουργός να ωραιοποιεί τους «θεσμούς» και να αποπροσανατολίζει τους αγρότες μιλώντας για «πακέτα», «προγράμματα» και «κοινοτικές ενισχύσεις» δισεκατομμυρίων που τάχα θα «πέσουν» στο αγροτικό τομέα την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του εφαρμόζει τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική και είναι οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ που λεηλατούν τη χώρα, που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν το λαό.
Είναι πρόκληση να πασάρει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ότι τάχα θα φέρουν αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου, ισχυρό και βιώσιμο αγροτοδιατροφικό τομέα κλπ κλπ όταν είναι η ΕΕ, η ΚΑΠ και τα διάφορα τέτοια προγράμματά τους που οδήγησαν στην παραγωγική διάλυση-συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, στο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, στην παραρτημοποίηση και τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου να ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο-φοροεξόντωσης των αγροτών, να διπλασιάζει το φορολογικό συντελεστή από 13 στο 26%, να υπερτριπλασιάζει την προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 100%, να καταργεί το αφορολόγητο των 12.000 € για τις επιδοτήσεις κ.ά. και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός να μοιράζει ΘΑ και υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις (που «ΘΑ διεκδικήσει» και «ΘΑ διαπραγματευτεί» με τους θεσμούς), μόνο όμως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οδηγώντας στον καιάδα και στο ξεκλήρισμα τους φτωχούς και μεσαίους που για να επιβιώσουν εξαναγκάζονται σε εξωαγροτικά μεροκάματα. 
Από την άλλη, στην μισάωρη ομιλία του, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για την φοροληστεία του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα κλπ  που αυξήθηκε από 13 στο 23%. Δεν είπε τίποτα για την σχεδιαζόμενη νέα αύξηση (υπερτριπλασιασμός) των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Δεν είπε τίποτα για τα πάνω από 160 εκατ.ευρώ που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των αγροτών με την κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο (επιστροφή ΕΦΚ). Δεν είπε τίποτα για την κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις. Δεν είπε τίποτα για τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις των μεγαλοαγροτών που ενώ πέρυσι φορολογήθηκαν  με 22%, 32% ή ακόμα και 42% (σύμφωνα με την προοδευτική φορολογική κλίμακα που ίσχυε για τους μισθωτούς), φέτος θα φορολογηθούν μόνο με 13%, αφού εφαρμόζεται ένας, ενιαίος και οριζόντιος φορολογικός συντελεστής (13%), ανεξάρτητα από το ύψος του αγροτικού εισοδήματος! Δεν είπε τίποτα για τις μειώσεις στις επιδοτήσεις που φέρνει η αντιαγροτική ΚΑΠ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζει και εφαρμόζει κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων αλλά την προχωρά παραπέρα και με το 3ο μνημόνιο φέρνει νέα χειρότερα φοροληστρικά μέτρα που θα οδηγήσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής, θα βαθύνουν τη ταξική διαστρωμάτωση στην ύπαιθρο.
Σχέδια για «ανάπτυξη», «ανάταξη» και «παραγωγική ανασυγκρότηση» της υπαίθρου και της χώρας, όπως αυτά που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, δεν μπορούν να υπάρξουν όσο παραμένει το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και κηδεμονίας. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα δουν άσπρη μέρα μόνο μέσα από την οργάνωση της πάλης τους για να μην περάσουν τα νέα φορομπηχτικά μέτρα, για να ανατραπούν παλιά και νέα μνημόνια, για να ανατραπεί η αντιαγροτική ΚΑΠ, για να διώξουμε τη ξένη ακρίδα από τη χώρα, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στο τόπο του. Για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

6/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου