για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

εκδήλωση-συζήτηση

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα 
«Χρωστάει ο λαός; Διαγραφή του χρέους τώρα!» 
οργανώνει η Πρωτοβουλία Διαγραφής του Χρέους Καρδίτσας, 
την Τετάρτη 17 Ιούνη, 
στις 8:30 μμ στο θεατράκι της πλατείας Πλαστήρα (Παυσίλυπο) 
με ομιλητές τους 
Παναγιώτη Μαυροειδή από την Επιτροπή «Διαγραφή του χρέους τώρα», 
Νίκο Στραβελάκη, οικονομολόγο, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και 
Όθωνα Κουμαρέλλα, αρχιτέκτονα – συγγραφέα

1 σχόλιο:

  1. Το ζήτημα του χρέους και της – όποιας, όταν, εάν και εφόσον… – διαγραφής του αποτέλεσε και αποτελεί κεντρικό προπαγανδιστικό εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο «τσιμπάν» και μια σειρά πολιτικοί χώροι και παράγοντες. Από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι ακόμα και την ακροδεξιά. Στήνονται έτσι διάφορες επιτροπές και παραεπιτροπές και ένας κόσμος βραχυκυκλώνεται με «λογιστικούς ελέγχους», «διαγραφές», «κουρέματα», «αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης», «επαχθές χρέος», «παράνομο χρέος» κλπ Επιτροπές και παραεπιτροπές που κατά βάση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, πεδία συνεύρεσης, ώσμωσης ή/και ταύτισης της «αντικαπιταλιστικής» με την «κυβερνώσα» αριστερά (λέγε με ΣΥΡΙΖΑ).
    Το πρώτο που «καταφέρνουν» είναι να δίνουν άλλοθι στη μνημονιακή πολιτική. Με τα περί χρέους – εμμέσως και άθελά τους ίσως – παίζουν στο γήπεδο του αντίπαλου και συντηρούν, έστω και από την «ανάποδη», το κυρίαρχο αφήγημα «έχουμε χρέος – χρειάζονται θυσίες». Σέρνουν ένα αγωνιστικό δυναμικό στην ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Καλλιεργούν στάση αναμονής στο λαό αφού υπονοούν ότι η διαγραφή του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για νικηφόρες λαϊκές και εργατικές διεκδικήσεις.
    Υπάρχει ζήτημα δημόσιου χρέους; Βεβαίως και υπάρχει. Ως εγγενές συστατικό της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. Ως μοχλός επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Ως μηχανισμός αφαίμαξης λαών και χωρών. Ως εργαλείο μεταφοράς πραγματικών αξιών (πλούτου) από την εργασία στο κεφάλαιο, από τις εξαρτημένες χώρες στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, από «κάτω» προς τα «πάνω» και από «μέσα» προς τα «έξω». Με την έννοια αυτή, τα πραγματικά μέτωπα του λαού παραμένουν αυτά που ήταν πάντα. Αντίσταση και διεκδίκηση για ψωμί, δουλειά, δικαιώματα, ελευθερίες. Για να σπάσουν τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Για ανεξαρτησία και σοσιαλισμό. Γιατί η εργατική τάξη και ο λαός, δηλ. οι πραγματικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, δεν έχουν χρέος, δεν χρωστάνε τίποτα και σε κανένα. Τους ανήκει ο κόσμος ολόκληρος.
    ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή