για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΟΧΙ στη λεηλασία της φύσης, στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της ενέργειας, στην ενεργειακή εξάρτηση

Κινητοποίηση στο Μουζάκι έγινε το απόγευμα της Τρίτης 2/8 με αφορμή την επιχειρούμενη μεταφορά υλικού (πυλώνες, πτερύγια κλπ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Τύμπανος Αργιθέας. Μιλάμε για τεράστια εξαρτήματα, με φτερά πάνω από 60 μέτρα, που για τη μεταφορά τους οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση από την Τροχαία με πολύωρες διακοπές της κυκλοφορίας σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, διαπλατύνσεις στο οδικό δίκτυο, αστυνομική κινητοποίηση κλπ.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που έγινε στις 30/7 στο Μουζάκι με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα και το κάλεσμα υπογράφεται από πληθώρα φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Η συγκέντρωση και η διαδήλωση που ακολούθησε ήταν αρκετά μαζική για τα δεδομένα της περιόδου και της περιοχής, αλλά για άλλη μια φορά, παρά τις δεκάδες υπογραφές τοπικών φορέων, συλλόγων κλπ είχαμε μια συγκέντρωση που στηρίχτηκε κυρίως από μεταφερόμενο κόσμο και με απούσα την τοπική κοινωνία.
Με πανό συμμετείχαν το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η ΕΟΑΣΚ, το Θερινό Εργαστήρι κοινωνικής οικολογίας κλπ. Με πανό συμμετείχε και στήριξε την κινητοποίηση και το ΚΚΕ(μ-λ).
Με την μεταφορά των πτερυγίων στο Τύμπανο μπαίνουμε στην τελευταία φάση (μετά τις διαμορφώσεις των γηπέδων, τις ισοπεδώσεις, τα χιλιάδες κυβικά μπετό για τις βάσεις κλπ) για να δούμε την πρώτη ανεμογεννήτρια στα βουνά της Καρδίτσας. Παρά τις αναπροσαρμογές και τις ανακατατάξεις στο ζήτημα της ενέργειας που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία (είσοδος στο ενεργειακό παιχνίδι και των αμερικάνων με το LNG, επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, επαναφορά στο προσκήνιο της πυρηνικής ενέργειας κλπ), οι ΑΠΕ και η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» είναι ένα σχέδιο που δεν εγκαταλείφτηκε ούτε από την ΕΕ (διάβαζε: Γερμανία, που κυριαρχεί στην τεχνογνωσία, στην παραγωγή και στην προώθηση των α/γ) ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν με πρόσχημα το περιβάλλον. Και βέβαια η λεηλασία της φύσης, οι ανεμογεννήτριες, οι ΑΠΕ, το ενεργειακό κλπ δεν είναι απλά και μόνο ένα στενά «οικολογικό» ζήτημα όπως το προσεγγίζουν/υποβαθμίζουν μια σειρά απόψεις, αλλά έχει να κάνει με το ενεργειακό μοντέλο, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενεργειακή πρόσδεση/εξάρτηση της χώρας, με την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της ενέργειας, με τους ανταγωνισμούς και τον πόλεμο μερίδων του κεφαλαίου κλπ Όλα αυτά πληρώνει ο λαός μας με την ακρίβεια στους λογαριασμούς και τη φτωχοποίησή του, την ενεργειακή φτώχεια, την λεηλασία της φύσης, το βάθεμα της εξάρτησης… Και όλα αυτά πρέπει να αντιπαλέψει. 
  


















 
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου