για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

γιγαντοπανό ή αλατόνερο;

15-1-2018:
γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στη κ.πλατεία της Καρδίτσας
Ρουβίκωνας ή ΠΑΜΕ; ΠΑΜΕ ή Ρουβίκωνας; Ποιος άραγε είναι ο καλύτερος στους ακτιβισμούς και στις θεαματικές ενέργειες; Ποιος «γράφει» καλύτερα στις τηλεοπτικές κάμερες και στους φωτογραφικούς φακούς; Ποιος έρχεται πρώτος σε φαντεζί δράσεις και εντυπωσιασμούς; Αν και διίστανται οι απόψεις, προσωπικά είμαι με τη ρήση του μακαρίτη Χαρίλαου: «Ένα είναι το κόμμα». Είναι άλλωστε και οι πρώτοι διδάξαντες με τα γιγαντοπανό στην Ακρόπολη και τα κτισίματα εισόδων σε υπουργεία.  Όπως επιβεβαιώθηκε και χθες στην πόλη μας με το γιγαντοπανό στην κεντρική πλατεία και το γκράφιτι με συνθήματα στο Εργατικό Κέντρο.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι ούτε τα γιγαντοπανό, ούτε τα συνθήματα. Το πρόβλημα είναι ότι σε μια περίοδο κινηματικής ύφεσης και υποχώρησης κάποιοι θεωρούν ότι η απάντηση βρίσκεται στα γιγαντοπανό ή στο αλατόνερο. Όσο υποχωρούν οι αγώνες και οι αντιστάσεις του λαού, όσο αραιώνουν οι κινητοποιήσεις και όσο λιγοστεύει ο κόσμος που συμμετέχει, τόσο βλέπουμε να πυκνώνουν οι ακτιβισμοί και οι θεαματικές ενέργειες τύπου ΠΑΜΕ ή Ρουβίκωνα. Όσο οι μάζες είναι στο περιθώριο, όσο κυριαρχεί η ιδιώτευση και η απογοήτευση, όσο ο κόσμος είναι απών από κινητοποιήσεις τόσο και πιο συχνές έχουμε τέτοιες δράσεις που αποβλέπουν μόνο στη δημοσιότητα και στο θεαθήναι. Το είδαμε και χθες στην Καρδίτσα όπου είχαμε τη χειρότερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών και από την άλλη το μεγαλύτερο γιγαντοπανό των τελευταίων ετών.
Δημιουργούν άραγε αυτοί οι ακτιβισμοί πρόβλημα στην κυβέρνηση; Κάθε άλλο. Μήπως συγκινούν και εμπνέουν το λαό; Ίσα-ίσα. Αντίθετα, υποτιμούν το λαό γιατί τον θεωρούν ανάξιο να κάνει ο ίδιος αυτό που πραγματικά χρειάζεται. «Αφυπνίζουν» μήπως το λαό ή αντίθετα τον παροπλίζουν και τον καθηλώνουν μετατρέποντάς τον σε θεατή που απλά παρακολουθεί και επιδοκιμάζει (;) τις παραδειγματικές δράσεις είτε του ΠΑΜΕ είτε του Ρουβίκωνα; Χρειάζεται άραγε μαζικό λαϊκό κίνημα ή αρκούν κάποιοι «πρωτοπόροι» που «τα ξέρουν» και «καθαρίζουν» για πάρτι μας;
Οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε δεν βρίσκονται ούτε στις συμβολικές-παραδειγματικές ενέργειες ούτε στην παραγωγή θεάματος. Όσο πιο γρήγορα αυτό κατανοηθεί, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούμε να μιλάμε όχι για εικονικούς αλλά για πραγματικούς αγώνες και για πραγματικό κίνημα. Μαζικό λαϊκό κίνημα που θα αποτελεί πραγματικά αντίπαλο δέος για το σύστημα.       

            ΣΚ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου