για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

αγρότες: «τους νικήσαμε, δεν μας νίκησαν»;;;

Σύσκεψη «για αποτίμηση των κινητοποιήσεων και προγραμματισμό νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών» έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (7 μμ στην αίθουσα της ΤΕΔΚ) από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο πρόεδρος βέβαια της ΕΟΑΣΚ Β.Μπούτας δεν περίμενε τη σύσκεψη για να κάνει τη δική του αποτίμηση: «τους νικήσαμε, δεν μας νίκησαν» δήλωσε στην ΕΡΤ τη μέρα που αποχωρούσαν τα μπλόκα! Και αλλοίμονο αν στο μέλλον ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «νίκες»…
Μπορεί βέβαια σε κάποιους να αρέσει να ωραιοποιούν την κατάσταση και «να βλογάνε τα γένια τους» όμως οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι δεν είναι έτσι. Οι κινητοποιήσεις τέλειωσαν χωρίς η κυβέρνηση να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά τους. Μετά από 25 ημέρες στη Νίκαια, τελικά γύρισαν στα χωριά τους με «άδεια χέρια». Και μπορεί τα μπλόκα να έληξαν αλλά τα προβλήματα «είναι εδώ», παραμένουν και χειροτερεύουν. Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα καλλιεργητικά εφόδια, η δυσβάστακτη έμμεση φορολογία, το 24% στο ΦΠΑ, η κερδοσκοπία των εμπόρων και των μεσαζόντων, η τραπεζική τοκογλυφία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η αντιαγροτική ΚΑΠ, οι μειώσεις-τσεκούρωμα των επιδοτήσεων κλπ βάζουν πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Και το σίγουρο είναι ότι η τέτοια κατάληξη των φετινών κινητοποιήσεων «ανοίγει την όρεξη» στη κυβέρνηση για νέα αντιαγροτικά μέτρα (μείωση αγροτικού αφορολόγητου κλπ). 
Λίγο-πολύ η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και φανερή από την αρχή. Οι φετινές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από τα πάνω και πέρασαν μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων («φύλλο συκής» του Περισσού) χωρίς να οικοδομηθούν όροι και προϋποθέσεις, με από τα πριν «ημερομηνία λήξης» και μόνο για να τηρηθεί ο κομματικός προγραμματισμός. Αυτό επηρέασε και τη μαζικότητα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κινητοποίηση στο 1/5 της περσινής αφού πέρυσι την πρώτη μέρα μετρήθηκαν 1.170 τρακτέρ ενώ φέτος δεν ξεπέρασαν τα 230-250. Μικρή ήταν η μαζικότητα και στο απογευματινό συλλαλητήριο της Λάρισας (3 φλεβάρη), στο μισό και η συμμετοχή στη πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια (7 Φλεβάρη) που από 63 πέρυσι, φέτος συμμετείχαν μόνο 35 μπλόκα (που τα περισσότερα ήταν «μπλόκα» των 10-20 τρακτέρ…).

Βασικό χαρακτηριστικό των φετινών κινητοποιήσεων (στη Νίκαια αλλά και πανελλαδικά) ήταν η απουσία κεντρικού στόχου πάλης που να συσπείρωνε-συνένωνε τη πλειοψηφία των αγροτών κόντρα στην κυβέρνηση και κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική. Αντίθετα, υπήρχαν «κατεβατά» από αιτήματα, άλλα σωστά-άλλα λάθος, που «θόλωναν» και διασπούσαν το αγροτικό μέτωπο. Ενώ πέρσι κεντρικός στόχος πάλης αναδείχτηκε το ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα μέτρα της κυβέρνησης (ασφαλιστικό-φορολογικό), φέτος έλειπε το στοιχείο της διεκδίκησης και οι κινητοποιήσεις είχαν χαρακτήρα «ανάδειξης» και «καταγραφής» των αγροτικών προβλημάτων-αιτημάτων. Από τις φετινές κινητοποιήσεις έλειπε η γραμμή της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ με την κυβέρνηση και την αντιαγροτική πολιτική της.
Αντί για μαζικό αγροτικό κίνημα που να διεκδικεί και να αντιπαλεύει την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του ξεκληρίσματος είχαμε εικονικό κίνημα και συμβολικές ενέργειες. Αντί για πλατιά μαζική κινητοποίηση αγροτών και εργαζόμενων είχαμε «κομματοκεντρικές» κινητοποιήσεις και ελεγχόμενες «συμπαρατάξεις». Αντί για παλλαϊκό ΜΕΤΩΠΟ αντίστασης και διεκδίκησης είχαμε τις παραταξιακές συγκολλήσεις του ΠΑΜΕ και των μετωπικών του σχημάτων. Αντί για προοπτική και κλιμάκωση είχαμε την από τα πριν «ημερομηνία λήξης» με τον -όπως κάθε χρόνο- «αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ» στις 19 Μάρτη…
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποδείχτηκαν σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής-αντιαγροτικής μνημονιακής πολιτικής. Ο Αποστόλου σε όλες τις συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών ξεκαθάρισε ότι ούτε καν συζητά αιτήματα που έχουν «δημοσιονομικό κόστος» αλλά μόνο διάφορα διαδικαστικά. Για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και δεν τολμά ούτε μολύβι να σηκώσει για να υπογράψει το παραμικρό που μπορεί να τη φέρει σε αντίθεση με τους επικυρίαρχους ιμπεριαλιστές. Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία που όλο αυτό το διάστημα δεν ψέλλισε το παραμικρό υπέρ των αγροτών. Ο Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε μια δήλωση συμπαράστασης να κάνει για τους αγρότες ενώ από την άλλη δεν δεσμεύεται και δεν  ανακοινώνει το παραμικρό που μπορεί να ταράξει την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής. Μια πολιτική που φτωχοποιεί και ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους. Που οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Που φέρνει εγκατάλειψη και εξαθλίωση στα χωριά. Μια πολιτική που δεν έχει στόχο την «ανάπτυξη» και την «ανασυγκρότηση» του πρωτογενή τομέα όπως υποκριτικά λένε ΕΕ και κυβέρνηση, αλλά την παραπέρα αποδιάρθρωση, την παραπέρα υποβάθμισή του. Έχουν στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τη συγκέντρωση-συγκεντροποίηση της αγροτοδιατροφικής παραγωγής στα χέρια του κεφάλαιου και των πολυεθνικών. Μέσα από το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, τη συρρίκνωση του γεωργικού ΑΕΠ κλπ έχουμε ενίσχυση της διατροφικής εξάρτησης, παραρτημοποίηση της οικονομίας και βάθεμα συνολικά της εξάρτησης από τους ευρωπαίους και αμερικάνους ληστές-ιμπεριαλιστές.
Σ’ αυτήν την άσχημη κατάσταση, η διέξοδος δεν είναι στα διάφορα ΕΣΠΑ, στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, στους νέους -«δημοκρατικούς» ή «παραγωγικούς»- συνεταιρισμούς, στις «εναλλακτικές» καλλιέργειες και στο μοντέλο του «αγρότη-επιχειρηματία»  που προτείνουν ΕΕ και κυβέρνηση και ακούστηκαν και εν μέσω κινητοποιήσεων. Όλα αυτά αποδείχτηκαν αποπροσανατολιστικά, κοντόθωρα και αδιέξοδα που ευνοούν λίγους μεγαλοαγρότες και όχι την πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Η διέξοδος  για τους φτωχομεσαίους αγρότες είναι στον αγώνα ενάντια στο ξεκληρισμά τους, μέσα από τα διεκδικητικά όργανα πάλης τους. Και αυτά τα διεκδικητικά όργανα πάλης πρέπει να αναγεννηθούν και να ξαναγίνουν από την αρχή. Δημοκρατικά, συλλογικά, από τα κάτω πρέπει να ζωντανέψουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι ομοσπονδίες, να γίνουν νέοι όπου δεν υπάρχουν, να στηθούν πραγματικά όργανα πάλης των φτωχομεσαίων αγροτών. Με τη γραμμή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, με τη γραμμή της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ! Κόντρα στη γραμμή του συμβιβασμού, των «συμβολικών» ενεργειών και του «εικονικού» κινήματος. Κόντρα στους στημένους «διάλογους» της κυβέρνησης! Κόντρα σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και κόντρα στον υπονομευτικό-διαλυτικό ρόλο των αγροτοπατέρων. Για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, για την επιβίωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. 
ΣΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου