για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

τα ερωτήματα των εκλογών της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

του Αλέξη Φυτσιλή
από τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οι εκλογές στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας διεξάγονται σε μια περίοδο που γινόμαστε για ακόμη μια φορά θεατές του έργου “σκληρή διαπραγμάτευση”. Παρά τη χωρίς όρια επιχείρηση πολιτικού ψεύδους και απατεωνιάς είναι πια ξεκάθαρο: Η κρίση θα περάσει. Από πάνω μας.
Η αλήθεια είναι πως πράγματι δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε σε “σταθεροποίηση” της βαρβαρότητας. Η αλήθεια είναι πως είναι μάταιο να περιμένουμε από τους εχθρούς των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας, “μια κάποια λύση”! Είτε παραμείνει ο Τσίπρας, είτε πάρει προαγωγή ο Μητσοτάκης, είτε οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή, με ατέλειωτα μέτρα θα συνεχίζουν να νομοθετούν μόνιμους κόφτες δικαιωμάτων, μόνιμο γδάρτη της ζωής μας. Θα “αλείφουν με λάδι” την κατακαμένη ζωή του λαού μας, την ίδια στιγμή που ανάβουν νέες φωτιές εμπρησμού των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.  
Από την άλλη στο σωματείο, έρημο και εγκαταλελειμμένο το συνδικαλιστικό τοπίο. ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και ΔΑΚΕ αγκαζέ (αντίστοιχα ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ) αποτελούν τους “δίδυμους πύργους” της παραμονής του κλάδου στο καθεστώς της ήττας και της υποταγής, της συντήρησης της διαλυτικής κατάστασης στο εσωτερικό του.
Νυν και πρώην κυβερνητικοί συνδικαλιστές παρότι ανταλλάσουν σκληρές(!!) ανακοινώσεις και επιπλήξεις, έχουν επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Βέβαια οι έμπειροι του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ) με μαστοριά έχουν αποφύγει τα “ξεσαλώματα” των εκπροσώπων της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ που με μπόλικο θράσος και αμοραλισμό, αλλά και με στιλ που είναι πιστό αντίγραφο όλων των κυβερνητικών συνδικαλιστών, τριγυρνάνε στα σχολεία και διαφημίζουν (ναι, διαφημίζουν!) το… κυβερνητικό έργο. “Ντρέπονται έτσι τα ψέμματα, μια και δεν ντρέπονται τα στόματα που τα λένε”.
Αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο, ότι ο «συνδικαλισμός που γνωρίσαμε» ενσωματώθηκε, ηττήθηκε, εκφυλίστηκε. Γιατί κυριάρχησε σε αυτόν η γραμμή της συνδιαλλαγής με τον αντίπαλο. Όμως δεν ηττήθηκε η ιδέα και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενώνονται και να παλεύουν τα συμφέροντα τους! Αυτό το συνδικαλισμό, αυτά τα σωματεία τα ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και όπλα στα χέρια των εργαζομένων, χρειάζεται να συγκροτήσουμε «από την αρχή».
 Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα των εκλογών της ΕΛΜΕ προκύπτουν αβίαστα:

Θα αποδεχτούμε την ήττα, την υποταγή, τη μοιρολατρία;
Θα “μαυρίσουμε” την πολιτική ξετσιπωσιά των παλιών και νέων υποστηρικτών των μνημονίων;
Θα αποδοκιμάσουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (νέο και παλιό); Αυτούς που χρησιμοποίησαν τους αγώνες των εκπαιδευτικών μόνο και μόνο για να γίνουν αυτοί που θα είναι ο φορέας της αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτούς που τόσα χρόνια έχουν συκοφαντήσει την έννοια του συνδικαλισμού και τον έχουν αντικαταστήσει από τους εκβιασμούς και τις συνδιαλλαγές παραγόντων.
Θα στείλουμε μήνυμα για να χτιστεί ένας άλλος, πραγματικός αγωνιστικός, ταξικός και δημοκρατικός συνδικαλισμός; Που θα συζητάει, θα βγάζει συμπεράσματα, θα οργανώνει αγώνες και όχι «διαλόγους» των λύκων με τα αρνιά. Που δε θα νομίζει ότι συνδιοικεί με τον αντίπαλο, που δε θα βρίσκει κοινό γήπεδο με αυτόν.
Οι απαντήσεις βρίσκονται στο δρόμο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ-ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ. Στον αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, της σύγκρουσης με τη κυβέρνηση, τα ξένα και ντόπια αφεντικά της και τα δεκανίκια της. Αυτό τον δρόμο πρέπει να χαράξουμε-ανοίξουμε-βαδίσουμε. Είναι δύσκολος και βασανιστικός κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς αλλά και ο μόνος πραγματικός και αποτελεσματικός. Γιατί το εύκολο, το άμεσο, το “εδώ και τώρα” αποδείχτηκε ψεύτικο και απατηλό. Κόντρα στις (αυτ)απάτες που μας ”ψεκάζουν” με χρεοκοπημένες λογικές που στέλνουν τον κόσμο να ψηφίζει διευθυντές στα σχολεία και “εκπροσώπους” (!) στα κρατικά όργανα (ΠΥΣΔΕ) και να αναζητά λύση στα προβλήματα του από τον «αιρετό του», ή με προτάσεις νόμου στη Βουλή ή με δικαστικές προσφυγές και διαβουλεύσεις στα υπουργεία.
Οι απαντήσεις βρίσκονται στη μαζική συμμετοχή των καθηγητών στις εκλογές την Τετάρτη 21/12. Για να ενισχύσουμε τα δικά μας συνδικαλιστικά-διεκδικητικά όργανα, για να έρθουμε σε ρήξη με τα κρατικά όργανα και τις λογικές ενσωμάτωσης και συνδιαχείρισης. Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο το ίδιο νήμα συνδέει την άποψή μας να απέχουμε από τις εκλογές των ΠΥΣΔΕ και την εκλογή διευθυντών, με τη στήριξη του σωματείου μας, της ΕΛΜΕ και των διαδικασιών της.

Μ’ αυτές τις σκέψεις οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καλούμε τους συναδέλφους να αψηφήσουν πιέσεις και εκβιασμούς και να μας ψηφίσουν, ώστε αυτή η φωνή, αυτές οι απόψεις, να εκπροσωπούνται  στο επόμενο ΔΣ. Και αυτό που “τάζουμε” είναι οτι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε έμπρακτα τη λογική του ανυποχώρητου αγώνα και την ανασυγκρότηση του σωματείου σε αγωνιστική κατεύθυνση χωρίς πάρε δώσε με τους διαδρόμους και τη συνδιαλλαγή.

1 σχόλιο: