για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

για την απεργία και τις κινητοποιήσεις στη Καρδίτσα

από την κοινή παρέμβαση το πρωί του Σαββάτου
Η γραμμή-πρόταση του ΠΑΜΕ για «κλιμάκωση με 48ωρη απεργία τις μέρες ψήφισης του ασφαλιστικού-φορολογικού», μια πρόταση που ήρθε «κουτί» στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και την υιοθέτησαν ασμένως για να βγουν από τα δύσκολα, αποδείχτηκε – όπως αναμένονταν – παραλυτική για το κίνημα. Εκτόνωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις που είχαν εκφραστεί στη μεγάλη απεργία της 4 Φλεβάρη αλλά και στα αγροτικά μπλόκα, φρέναρε την όποια μετωπική συμπόρευση αυτών των αντιστάσεων και έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μεθοδεύσει το πέρασμα των μέτρων. Μια γραμμή-πρόταση που δεν βοήθησε αλλά αντίθετα υπονόμευσε την ανάπτυξη κινήματος. Και φάνηκε αυτό περίτρανα όταν ήρθε η στιγμή γι αυτήν την περίφημη «κλιμάκωση»: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν «στο παραπέντε» και «για τα μάτια» μια 48ωρη απεργία-τουφεκιά στον αέρα όταν όλο το προηγούμενο διάστημα, σε κοινή γραμμή με το ΠΑΜΕ, φρόντισαν να βάλουν στον πάγο τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού.  Έτσι στην Καρδίτσα είχαμε μια 48ωρη απεργία χωρίς απεργιακή συγκέντρωση! Όπου την πρώτη μέρα (Παρασκευή 6/5) το μεν Εργατικό Κέντρο δεν κάλεσε καν σε απεργιακή συγκέντρωση το δε ΠΑΜΕ αρκέστηκε το πρωί σε μια «μαζική και δυναμική» πικετοφορία (!!!) και το απόγευμα σε μια ποδηλατοπορεία 20-30 μελών του!  Όχι απεργοί αλλά ούτε καν ο κόσμος του κινήματος δεν ανταποκρίθηκε στην «κορύφωση» των εργατοπατέρων. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας (Σάββατο 7/5), από ΑΝΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ και ΛΑΕ οργανώθηκε κοινή παρέμβαση στην κεντρική πλατεία με προκήρυξη και μικροφωνική.
Ίδια άσχημη εικόνα είχαμε και την Κυριακή 8/5 στις συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά. Καμιά 30αριά όλοι και όλοι στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, δηλαδή ούτε καν τα μέλη των ΔΣ. Σαφώς μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που και αυτή όμως δεν έφτανε ούτε το μισό προηγούμενων πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων. Άφαντοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι που πλέον δεν ξεμυτίζουν ούτε σε «επετειακές» εκδηλώσεις όπως αυτή της πρωτομαγιάς.
Μία από τα ίδια και στους αγρότες. Το «συνεχίζουμε με άλλες μορφές αγώνα» που έλεγε ο Μπούτας όταν κέρναγε τα τσίπουρα στον Τσίπρα και έδινε το σινιάλο για κλείσιμο των μπλόκων, ήταν οι ελάχιστοι αγρότες που πήγαν στην Αθήνα για να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα.
Γενικά, αυτό που κατέγραψε αυτή η 3ημερη «κλιμάκωση» είναι η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο κίνημα. Μια διαλυτική κατάσταση, αναντίστοιχη των αναγκών της περιόδου, που διευκολύνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και από την άλλη θέτει αυξημένες απαιτήσεις για την ανατροπή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου