για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

αγρότες: αντιμέτωποι με οξυμένα παλιά και νέα προβλήματα

Επιστολή της ΕΟΑΣΚ σε Βαρουφάκη, Αποστόλου και τα κόμματα της Βουλής
Επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας Γ. Βαρουφάκη με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Υπ/γό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στα κόμματα της Βουλής -πλην Χ.Α.- απέστειλε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας γνωστοποιώντας τα σημαντικότερα προβλήματα των αγροτών όπως κατατέθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά.
Αναλυτικά η επιστολή της ΕΟΑΣΚ:
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών στις 6/4/2015 στον Παλαμά Καρδίτσας με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ όπου πήραν μέρος είκοσι (20) αγροτικοί σύλλογοι και πλήθος αγροτών.
Έγινε ενημέρωση από το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό γεωργίας και τον υφυπουργό κ. Αποστόλου και κ. Σγουρίδη στις 26/3/2015. Μετά τη διεξοδική συζήτηση  καταλήξαμε ομόφωνα στις παρακάτω διαπιστώσεις και διεκδικήσεις:

1. Η συνέχιση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ) όπως αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2014, που προβλέπει τη μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, με ταυτόχρονη μείωση των καλλιεργειών, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος (ξεκλήρισμα το λέμε).
2. Τα συνεχόμενα παλιά και πολλά χαράτσια σε ΟΓΑ-ΕΛΓΑ-ΟΣΔΕ, οι παρακρατήσεις έναντι χρεών από ΕΜΦΙΑ-ΕΛΓΑ-ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ-ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ κλπ από επιστροφές ΦΠΑ κλπ πνίγουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.
3. Η φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55% επί φόρου που προκύπτει για το 2014 όταν η κυβέρνηση υπόσχεται αφορολόγητο στα 12.000 €. Προς τι η προκαταβολή φόρου;
4. Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς για αφορολόγητο 20.000 € και 5.000 € για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 € που είναι άδικο και οικονομικά καταστροφικό για τους μικρομεσαίους αγρότες.
5. Η φορολόγηση των ενισχύσεων της ΕΕ και αποζημιώσεων (π.χ. ΕΛΓΑ) σε αγρότες και κτηνοτρόφους αυτοτελώς που εκτινάσσει την φορολογία από το πρώτο ευρώ καθαρό εισόδημα σε πάνω από 20%, επιφέρει πολλαπλή καταστροφή. Γιατί από την μια μειώνονται οι ενισχύσεις έως 60% και από την άλλη πληρώνουμε χαράτσια ακόμα και άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων και για ΚΤΕΟ σε ψεκαστικά. Καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες 25 € τώρα σε παράβολο που θα γίνει 100 € ως το τέλος του έτους και για παρακολούθηση σεμιναρίων στα αρπακτικά (πχ ΚΕΚ) έως 60 € και για το λεγόμενο ΚΤΕΟ ψεκαστικών 150 € κάθε τρία χρόνια.(50 ευρώ ανά χρόνο)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Να απαλλαγούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για  τα 2500€ ως έκπτωση από το σύνολο των φόρων.
2. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου 55% και  να αφαιρεθούν τα 2500€ μείωσης φόρου, όπως υποσχέθηκαν κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2014 και ακόμα δεν διευθετήθηκε με εγκύκλιο.
3. Να καταργηθεί η διάταξη του νόμου που προβλέπει την φορολόγηση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.
4. Την πιστοποίηση για άδεια χρήσης γεωργικών φαρμάκων και καταλληλότητας ψεκαστικών να την παραχωρούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ δωρεάν για τους αγρότες-χρήστες
                     ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΚ
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ                        ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΕΛΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου