για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«ε, νάχουμε τουλάχιστον την υγειά μας…»

με αφορμή τις καταγγελίες
των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας
για την κατάσταση του Νοσοκομείου
«ε, νάχουμε τουλάχιστον την υγειά μας…» Το ακούμε καθημερινά, από πολλούς, όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πυκνά. Σαν μια παρηγοριά… Αφού δεν έχουμε δουλειά, αφού δεν έχουμε μισθούς και συντάξεις, αφού μας γονάτισαν οι φόροι και τα χαράτσια, αφού δεν έχουμε δικαιώματα, ζωή, μέλλον… «ε, νάχουμε τουλάχιστον την υγειά μας…». Αλλά πως νάχουμε την υγειά μας όταν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν, όταν δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, όταν κλινικές κλείνουν και συγχωνεύονται, όταν τομογράφοι και άλλα ιατρικά μηχανήματα δεν λειτουργούν «λόγω έλλειψης κονδυλίων», όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε στοιχειώδη φάρμακα και αναλώσιμα, όταν προγραμματισμένα χειρουργεία αναστέλλονται λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού, όταν… όταν…;;; Πως νάχουμε την υγειά μας λοιπόν όταν η κυβέρνηση του κεφάλαιου και των ιμπεριαλιστών μας στερεί το δικαίωμα στην Υγεία και την Περίθαλψη, όταν η υγεία γίνεται εμπόρευμα, πανάκριβη για το λαό και δικαίωμα μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες; Αλλά και εδώ στη Καρδίτσα, πώς  νάχουμε την υγειά μας με ένα Νοσοκομείο συνεχώς υποβαθμιζόμενο,  υποχρηματοδοτούμενο, υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις, που καταφέρνει και λειτουργεί μόνο χάρη στο φιλότιμο των γιατρών και των νοσηλευτών; Δεν φτάνουν λοιπόν μόνο οι ευχές. Ούτε μόνο οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα. Για νάχουμε την υγειά μας χρειάζεται να τη διεκδικήσουμε. Με κοινή δράση, με πλατιές πρωτοβουλίες, με μέτωπο αγώνα-αντίστασης-διεκδίκησης μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.
ΣΚ
Παρακάτω, ολόκληρη η απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των γιατρών των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Καρδίτσας:

ΑΠΟΦΑΣΗ Της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  11 – 6 – 2014 ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.
Με αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του Νομού μας, για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καρδίτσας με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης
Η μειωμένη χρηματοδότηση  από την Πολιτεία, ή έλλειψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, τα κενά στις εφημερίες  πολλών ειδικοτήτων  και η έλλειψη κατά καιρούς υλικών και αντιδραστηρίων καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη.
Αποτέλεσμα αυτών, είναι η απαξίωση του Νοσοκομείου και η αναγκαστική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Το Νοσοκομείο οφείλει την λειτουργία του στις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του Ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.
Το Νοσοκομείο λειτουργεί 365 ημέρες σε καθεστώς ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, χωρίς Νευρολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ψυχίατρο, Δερματολόγο. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Παιδίατρος και η επικουρική βοηθός της, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Γυναικολόγος, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ Οφθαλμίατρος και οι δύο (2) Ουρολόγοι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια και τις αντοχές τους. Η Μ.Τ.Ν. λειτουργεί με ένα επικουρικό Νεφρολόγο και αποσπασμένους Γενικούς Ιατρούς.
Από τις 15 θέσεις επικουρικών γιατρών που ζητήθηκαν εκ μέρους της Διοίκησης από το Υπουργείο, καλύφθηκαν μόνο δύο (2) και παραμένουν σε προκήρυξη άλλες τρείς(3). Για κάλυψη μόνιμων οργανικών θέσεων ιατρών φυσικά ούτε λέξη.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του ΓΝΚ αναγκάστηκε (λόγω έλλειψης κονδυλίων ) να αναστείλει ΟΛΑ τα προγραμματισμένα χειρουργεία (ολικές αρθροπλαστικές) της Ορθοπεδικής Κλινικής μέχρι να βρεθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση………
Μέχρι τότε θα καλύπτονται ΜΟΝΟ τα επείγοντα περιστατικά. Είναι αυτονόητη η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συνάνθρωποι μας. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται και το επιστημονικό έργο της Ορθοπεδικής κλινικής με ειδικευόμενους γιατρούς που χρήζουν εκπαίδευσης, μιας και  το έργο τους περιορίζεται μόνο στα επείγοντα.
Η σοβαρή βλάβη στον αξονικό τομογράφο, σε συνδυασμό με την χρονοβόρα διαδικασία  απόκτησης νέου αξονικού 16 τομών ενταγμένου στο ΕΣΠΑ, δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο των κλινικών ιατρών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-   Άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας
-   Κάλυψη ΟΛΩΝ  των κενών οργανικών θέσεων ιατρών
-   Αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού
-   Άμεση προκήρυξη και κάλυψη των κενών θέσεων με επικουρικούς ιατρούς
-   Άμεση αποκατάσταση και λειτουργία του αξονικού τομογράφου καθώς και του υπόλοιπου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
ΚΑΛΟΥΜΕ :
-   Την κα. Διοικητή, το Δ.Σ. του ΓΝΚ και την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ  να ενεργήσουν δυναμικά και αποτελεσματικά προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση των προβλημάτων.
-   Τους βουλευτές του Νομού και ιδιαίτερα του Κυβερνητικούς να πράξουν τα οφειλόμενα απέναντι στους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν. Σε αντίθεση περίπτωση, η κατάρρευση του Νοσοκομείου Καρδίτσας, θα έχει και την δική τους υπογραφή, πράξη η οποία θα παραμείνει στην συνείδηση των πολιτών.
ΔΕΝ υπάρχει  πλέον άλλο περιθώριο ανοχής σε υποσχέσεις και αναβολές.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους πολίτες του Νομού Καρδίτσας σε ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάλειψη της δημοσίας υγείας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ για άλλη μια φορά από όλους τους υπεύθυνους της πολιτικής ζωής του τόπου μας την ΑΜΕΣΗ κινητοποίηση για οριστική λύση του προβλήματος.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                       ΣΙΔΕΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου