για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

εκδήλωση για τη Παλαιστίνη

Με συμμετοχή του παλαιστίνιου αγωνιστή, συγγραφέα και δημοσιογράφου Nasim Alatrash έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 9/12, στην αίθουσα της Δημοτικής βιβλιοθήκης Καρδίτσας, η βιβλιοπαρουσίαση-εκδήλωση για την Παλαιστίνη που διοργάνωσε το blog Αριστερά στην Καρδίτσα. Με αφορμή το βιβλίο του Nasim Alatrash «Παλαιστίνη, Αιτίες και μύθοι: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή από το 1917», άνοιξε μια χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το Παλαιστινιακό και αναδείχτηκαν πλευρές του ζητήματος.
Ο Ν. Alatrash στην ομιλία του αναφέρθηκε στην για δεκαετίες καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού και το δίκιο της Παλαιστινιακής αντίστασης κόντρα στην προπαγάνδα και τη λάσπη των ΜΜΕ και του συστήματος. Αναφέρθηκε στο ρόλο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης του Ισραήλ, στο ρόλο των αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων της περιοχής, στη Παλαιστινιακή Αρχή και τον Μαχμούντ Αμπάς («έχει εξουσίες δημάρχου…»), στην ένοπλη αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το “from the river to the sea”, στο στόχο της Παλαιστινιακής αντίστασης για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο, κόντρα στο αποπροσανατολιστικό και υπονομευτικό «αίτημα» για «Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», «αίτημα» που προβάλλεται τόσο από ιμπεριαλιστικά επιτελεία όσο και από κόμματα και οργανώσεις της αριστερά «μας».
Στη δεύτερη ομιλία, ο Νίκος Φιλίππου αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά ζητήματα γύρω από το Παλαιστινιακό, στο αιματηρό κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Μέση Ανατολή αλλά και παγκόσμια, στην αντιδραστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε πλατφόρμα εξόρμησης για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν στη γειτονιά μας, στους κινδύνους που συσσωρεύονται για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής… 
Κοινή επίσης ήταν και η διαπίστωση ότι στη χώρα μας, το κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και συνολικά το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται πίσω από τις αναγκαιότητες της περιόδου και πίσω από ότι ήταν προηγούμενες εποχές. Όμως παρά την υποχώρηση του κινήματος, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, παρά την ήττα του κομμουνιστικού κινήματος, όπως δεν «τελείωσε» ο Παλαιστινιακός λαός έτσι δεν καταργείται ούτε μπαίνει σε «τείχη» και η πάλη των λαών. Είναι και αυτό ένα από τα πολύτιμα και ελπιδοφόρα διδάγματα που μας προσφέρει η ηρωική παλαιστινιακή αντίσταση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου