για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

αλληλεγγύη στους πρόσφυγες! Με κοινό μέτωπο λαών ενάντια σε ιμπεριαλισμό, πόλεμο και φασισμό!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες συγκροτήθηκε και στην Καρδίτσα από το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ, τον σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ, το Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αλληλεγγύης κλπ Σίγουρα η συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους πρόσφυγες αποτελεί μια κίνηση με θετικό πρόσημο στον αντίποδα μάλιστα ρατσιστικών και φασιστικών συμπεριφορών. Στο όνομα όμως μιας γενικής και αόριστης «έμπρακτης» αλληλεγγύης δεν μπορούμε ούτε να προσπερνάμε, ούτε να υποβαθμίζουμε, ούτε να θεωρούμε δευτερεύοντα κάποια βασικά  και «εκ των ων ουκ άνευ» ζητήματα.
Όσο οι ιμπεριαλιστές ανάβουν φωτιές και οι ανταγωνισμοί τους παροξύνονται, όσο  αιματηρά γεγονότα σαν αυτό στο Παρίσι θα πυκνώνουν, οι λαοί της περιοχής μαζί και ο λαός μας, θα υποστούν τις συνέπειες αντιδραστικών και αιματηρών εξελίξεων. Και φυσικά θα μεγαλώνουν τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, θα διογκώνονται τα προβλήματα, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους λαούς στις «χώρες υποδοχής», με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να γεννήσει.
Χρειάζεται λοιπόν ν’ αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα καταδεικνύει και θα καταγγέλλει τους υπαίτιους της προσφυγιάς των λαών, τους ιμπεριαλιστές, προβάλλοντας ταυτόχρονα πως αυτοί είναι εχθροί και του δικού μας λαού. Που θα ονοματίζει τους ενόχους των εγκλημάτων ΗΠΑ-ΕΕ- Ρωσία που μάλιστα οι δύο πρώτοι ως «εταίροι», «σύμμαχοι» και «δανειστές» επιβάλλουν συνεχώς νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, εκμετάλλευση, καταπίεση, στρατιωτικές βάσεις, εμπλοκή στα πολεμικά τους σχέδια.
Που θα ονοματίζει ως συνένοχους στο έγκλημα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τη μνημονιακή αντιπολίτευση, που υιοθετεί όλα τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ, και παραδίδει τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα της χώρας στα αμερικανονατοϊκά γεράκια.
Που θα καταδείχνει το γεγονός πως ο ελληνικός λαός έχει κοινά υλικά συμφέροντα και δίκαια με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και με όλους τους λαούς της περιοχής, και που θα προβάλλει το μέτωπο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Που θα βάζει το ζήτημα της αντίθεσης σε όλες τις αντιδραστικές συμφωνίες των ιμπεριαλιστών, όπως του Δουβλίνου και του Σένγκεν, ενώ θα επιδιώκει την ανάπτυξη κινήματος διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλα τα νομιμοποιητικά χαρτιά για τους πρόσφυγες (ταξιδιωτικά ή ασύλου, σύμφωνα μ΄ αυτό που επιθυμούν).
Που θα κινείται στη λογική της αντίθεσης και της αντίστασης στην καπιταλιστική υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμα, την οποία βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στους μετανάστες, προβάλλοντας την ταξική αλληλεγγύη Ελλήνων και «ξένων» εργατών, η οποία αποτελεί και την αποτελεσματικότερη απάντηση στο ρατσιστικό δηλητήριο.
Η αποκοπή του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών από κάθε πολιτική, ταξική και αντιιμπεριαλιστική αναφορά, η προσπάθεια «απο-πολιτικοποίησής» του, κάνει την αλληλεγγύη κολοβή,  ανάπηρη, σαν να μη διαφέρει μ’ αυτή των εμπόρων της φιλανθρωπίας (ΜΚΟ, ΣΚΑΙ κλπ). Την εγκλωβίζει στην αδιέξοδη κατεύθυνση μιας φιλανθρωπίας που εύκολα ταυτίζεται μ’ αυτή της εκκλησίας ή των συνοριοφυλάκων κλπ που και αυτοί επιδίδονται στην «έμπρακτη αλληλεγγύη». Και σε κάθε περίπτωση βοηθάει την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τις ευθύνες περίθαλψης του κόσμου αυτού, ενώ αυτά πρέπει να αποτελούν βασικά αιτήματα διεκδίκησης και πάλης.
Εν κατακλείδι, σαφώς και χρειάζεται η αλληλεγγύη με συγκέντρωση υλικού για την άμεση στήριξη των προσφύγων, με κυρίαρχη όμως την πολιτική αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική-διεκδικητική χροιά, η οποία διαλύει απολίτικες λογικές και αυταπάτες και αποτρέπει τη χρησιμοποίηση της αλληλεγγύης από πλευρές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Και όσο χρήσιμες είναι οι δράσεις που προγραμμάτισε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (προβολή ταινίας, συναυλία κλπ) αλλά τόσο και περισσότερο χρήσιμο θάταν ένα συλλαλητήριο, συγκέντρωση και πορεία (που μπορεί να καταλήγει σε συναυλία) για να τεθούν με μαζικό και κινηματικό τρόπο τα πραγματικά επίδικα για το ζήτημα των προσφύγων.  

Α.Φ.

1 σχόλιο:

  1. πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
    (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΤ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ)
    Μόλις την Δευτέρα 16/11 ακόμα τέσσερα παιδιά, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, πρόσφυγες όλοι τους, ανασύρθηκαν νεκροί στην ΚΩ. Το περιστατικό καταγράφηκε ως «ατύχημα», ως περιστατικό μόνο με θύματα. Για αυτό το «ατύχημα» όμως, που έχει γίνει καθημερινότητα στα σύνορά μας, υπάρχουν και θύτες.
    Είναι οι πόλεμοι, οι στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και Αφρική, η λεηλασία των φυσικών πόρων, που εντατικοποιούνται λόγω της κρίσης και οδηγούν σε περαιτέρω φτώχεια, εξαθλίωση και τη φυγή. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιμέρους κράτη, μαζί με την κυβέρνησή μας, που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν την προσφυγιά ως «έγκλημα» και να εφαρμόζουν ακραίες κατασταλτικές πολιτικές στα σύνορα σηκώνοντας φράκτες, σαν του Έβρου. Όσο δεν θα υπάρχει κανένας ασφαλής δρόμος, όσο θα λειτουργούν ανενόχλητοι οι σύγχρονοι δουλέμποροι και όσο οι απελάσεις, τα τείχη, τα κέντρα κράτησης, θα αποτελούν τον τρόπο «αντιμετώπισής» των προσφύγων στα σύνορα, τόσο θα επιμένουμε πως τα «ατυχήματα» είναι ωμές δολοφονίες.Είναι όμοιες δολοφονίες με αυτές που διέπραξαν οι Ισλαμοφασίστες πριν λίγες ημέρες σε Γαλλία, Λίβανο, Τουρκία, Αίγυπτο , τις οποίες προσπαθούνε να εκμεταλλευτούνε οι ακροδεξιές φωνές της Ευρώπης και να κατηγορήσουνε ως υπαίτιους τους πρόσφυγες. Δεν θα υποκύψουμε στον φόβο. Ο πόλεμος είναι δικός τους , τα θύματα είναι δικά μας.
    ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
    ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟ ΕΒΡΟ
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ MΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή