για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ανάσα αξιοπρέπειας ή «πνίξιμο» προσδοκιών;

του Αλέξη Φυτσιλή -καθηγητή
Και στην Καρδίτσα λοιπόν – όπως ήταν αναμενόμενο – θάχουμε σήμερα συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους «εταίρους». Συγκέντρωση που διοργανώνεται μέσω του γνωστού και «αυθόρμητου» τρόπου των social media όπου βέβαια πρωτεργάτες και πρωτοστατούντες είναι στελέχη του τοπικής Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Και για άλλη μια φορά καλούνται οι Καρδιτσιώτες, όπως και συνολικά ο ελληνικός λαός να γεμίσει ξανά τις πλατείες.
Καλούνται  όσοι τα προηγούμενα χρόνια φώναζαν «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από ‘δω» να ζητήσουν τώρα να κρατηθεί το 70% και να έρθει πάλι ο ΟΟΣΑ με τα «εργαλεία» του, για να προσθέσει και το υπόλοιπο 30%.
Καλούνται όσοι τα προηγούμενα χρόνια φώναζαν «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» να δηλώσουν ότι και χρωστάμε, και θα το «εξυπηρετούμε-ξεπληρώνουμε» στο …διηνεκές (αλλά με κάποιες διευκολύνσεις…), και θα «αξιοποιούμε» τη δημόσια περιουσία, και «φυσικά και πρέπει να πληρώνουμε» και να διάγουμε «λιτό βίο».
Καλούνται όσοι τα προηγούμενα χρόνια φώναζαν «ή εμείς ή αυτοί» να το προσαρμόσουν τώρα στο «και εμείς και αυτοί» και κυρίως αυτοί. Γιατί τώρα δεν είναι «η ώρα της ανατροπής» αλλά του έντιμου και επωφελούς (για ποιον;;) συμβιβασμού.
Καλούνται όσοι τα προηγούμενα χρόνια φώναζαν «ληστές-ληστές, τράπεζες κεφάλαιο και ιμπεριαλιστές» να τους αποκαλούν τώρα συμμάχους, εταίρους, φίλους, μετόχους...
Ναι, πρέπει ο λαός να βγει στους δρόμους και στις πλατείες αρνούμενος να υποταχθεί στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς.
Ναι, πρέπει ο λαός να διαδηλώσει, αγωνιζόμενος όμως κάτω από τις δικές του σημαίες, προτάσσοντας τα δικά του συμφέροντα.
Ούτε θεατής, ούτε όμως και κομπάρσος ή  αποτελώντας το ντεκόρ στο κυβερνητικό έργο «η διαπραγμάτευση ξεκίνησε -η συμφωνία έρχεται».

Ο λαός μας δε πρέπει να γίνει συνιστώσα (έστω και «αριστερή») της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά πρέπει να χαράξει τη δική του ανεξάρτητη πορεία.
Γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με τους ληστές της χώρας.
Γιατί σπέρνοντας αυταπάτες για διαπραγμάτευση, θα θερίσεις υποταγή και συνθηκολόγηση.
Γιατί δεν παλεύεις ενάντια στη λιτότητα όταν αποδέχεσαι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και τους δρακόντειους όρους του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ.
Γιατί από τη μεσοπρόθεσμη «γέφυρα» που επιχειρειται να συμφωνηθεί για να στηθεί, είναι απαγορευμένη η διέλευση για τα λαϊκα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία.
Γιατί δε μπορείς να εκφράσεις τα λαϊκά δικαιώματα δίνοντας διαρκώς, όρκους πίστης στην ΕΕ και το ευρώ, αποκηρύσσοντας κάθε «μονομερή ενέργεια».
Γιατί δε μπορεί να υπάρξει εντός της Ε.Ε. καμιά φιλολαϊκή πολιτική, όπως και δεν μπορεί να υπάρξει εντός του ΝΑΤΟ φιλειρηνική πολιτική.
Γιατί δε μπορεί να υπάρξει λαϊκή κυριαρχία, όταν διαβεβαιώνεις πως «οι κανόνες της ΕΕ μας δεσμεύουν, θα τους σεβαστούμε» και «στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ενεργητικός ρόλος στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ»
Ο λαός πρέπει να βγει στους δρόμους φωνάζοντας
Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΕΞΩ Η ΕΕ, ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.
Για να ανοίξει το δικό του δρόμο σπάζοντας τα ιμπεριαλιστικά δεσμά. Για να γίνει αφεντικό στον τόπο του.
Τέλος για όσους απλά ζητούν μια ανάσα-αν και ο άνθρωπος δεν είναι μόνο απλά για να αναπνέει- για να συνεχίσουμε να ανασαίνουμε, για να ζήσουμε καλύτερα, ανθρωπινότερα, με αξιοπρέπεια στο σύστημα της εξάρτησης και εκμετάλλευσης, στην εποχή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και του καπιταλιστικού μεσαίωνα, πρέπει να έρθουμε σε ΡΗΞΗ με τους δυνάστες μας, να ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΟΥΜΕ με τους εκμεταλλευτές και φορείς της εξαθλίωσης μας, χωρίς αυταπάτες για περιθώρια κατευνασμού, συμβιβασμού η διαπραγμάτευσης.
Γιατί η ιστορία γράφεται με ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου