για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

για επικοινωνία: aristerastikarditsa@gmail.com

αριστερά στην Καρδίτσα | facebook

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

για την ΕΑΣ Καρδίτσας: ποια τα πραγματικά επίδικα;

Από τις 29 Ιούλη που έγινε η συνέλευση των αντιπροσώπων της, η ΕΑΣ Καρδίτσας βρίσκεται τυπικά σε καθεστώς εκκαθάρισης. Τυπικά, διότι επί της ουσίας ούτε οι εκκαθαριστές ανέλαβαν, ούτε η παλιά διοίκηση αποσύρθηκε, ούτε η διαδικασία της εκκαθάρισης δρομολογήθηκε. Βέβαια, τις τελευταίες μέρες το όλο ζήτημα επικεντρώνεται στην επαναλειτουργία του οινοποιείου και μόνο. Και όλοι, κόμματα και φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές, δεξιοί και αριστεροί φαίνεται να συμφωνούν να αναλάβει τη λειτουργία του ο Αμπελοοινικός Συνεταιρισμός Ν. Καρδίτσας «Διόνυσος».  Έτσι, μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με τους εργαζόμενους πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Φυσικά και δεν πρέπει να κλείσει το οινοποιείο. Όχι στο όνομα μιας κάποιας αόριστης – και στη ζωή χρεοκοπημένης – «συνεταιριστικής ιδέας», αλλά κυρίως για να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων από τη μια και από την άλλη να αποτραπεί η λεηλασία και το πλιάτσικο της – όποιας απόμεινε – συνεταιριστικής περιουσίας. Και φυσικά η όλη συζήτηση δεν μπορεί να (απο)προσανατολίζεται μόνο και μόνο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του οινοποιείου, αν δηλαδή θα το λειτουργήσει ο «Διόνυσος» ή η «Νέα Ένωση» ή – όπως ακούστηκε – η ΕΑΣ Τρικάλων κλπ. Έτσι και αλλιώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα λειτουργεί και για μια κλασσική καπιταλιστική επιχείρηση θα πρόκειται.

Θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων; Θα πληρωθούν οι υπάλληλοι της ΕΑΣ τα δεκάδες χιλιάδες δεδουλευμένα που τους οφείλονται; Θα διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα; Οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού μας θα μπορέσουν να διαθέσουν την παραγωγή τους; Θα πουλήσουν σε καλές τιμές και όχι κοψοχρονιά τα σταφύλια τους; Θα πληρωθούν στην ώρα τους και όχι μετά από 1-1,5 χρόνο όπως συνηθίζονταν μέχρι σήμερα; Με δυο λόγια θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα εργαζόμενων και σταφυλοπαραγωγών ή αυτά θα «κουρευτούν» στο όνομα της επαναλειτουργίας του οινοποιείου και της όποιας «βιωσιμότητάς» του; Αυτά είναι τα ερωτήματα. Και σ’ αυτά τα ερωτήματα οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν αντί να τα παρακάμπτουν με πομφόλυγες για «αυτοδιαχειριστικά πειράματα» και «καρδιτσιώτικες Μαριναλέντες».   

ΥΓ: Τι να εννοεί άραγε η ανακοίνωση της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ όταν λέει «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η απόλυση των εργαζομένων (για όσο διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης προϊόντων και παραγωγής εμπορευμάτων)»;

Αναδημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΕΑΣ και του οινοποιείου
Η χθεσινή κινητοποίηση των αμπελουργών με την παρουσία τους έξω από το κλειστό οινοποιείο της ΕΑΣΚ τόνισε όχι μόνο την διακοπή της πιο κερδοφόρας δραστηριότητας της Ένωσης, λόγω του καθεστώτος εκκαθάρισης της, στο οποίο αυτή  βρίσκεται, αλλά και τα συνολικότερα θέματα που συνδέονται μ΄ αυτήν.
Το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από την όλη κατάσταση στην ΕΑΣ Καρδίτσας που αποτελεί  περιουσία όλων των αγροτών του νομού και το «σφράγισμα» του οινοποιείου  της είναι πράγματι πολύ μεγάλο. Αποτελεί απότοκο των πολιτικών της πλουτοκρατίας και της προέλασης του ακραίου καπιταλισμού που στο όνομα του κέρδους των λίγων επιτρέπει την εφαρμογή αντιαγροτικών και αντεργατικών πολιτικών μέσω του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που ευνοεί  το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την κυριαρχία παντού  μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών μεθοδεύτηκε και η διάλυση της ΕΑΣΚ και οι αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με την εκκαθάρισή της, ενδεχομένως για να καλυφθούν και  ατασθαλίες, αφού βέβαια αυτή πρώτα απαξιώθηκε και λεηλατήθηκε.   Υπάρχουν ευθύνες γι΄ αυτήν την κατάσταση που οπωσδήποτε δεν ανήκουν ούτε στους αγρότες ούτε στους εργαζόμενους. Καιρός είναι πια να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις και οι αυθαιρεσίες που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ΕΑΣΚ και το ξεπούλημα της περιουσίας της έναντι πινακίου φακής. Είναι ανάγκη να διασωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, όσα τουλάχιστον απέμειναν και αμφισβητείται έντονα κατά πόσο νομιμοποιείται  η «Νέα Ένωση» να τα καρπωθεί, όταν οι διαδικασίες σύστασής της έγιναν εν κρυπτώ και μόνο από ομάδα μελών της παλιάς Ένωσης.  
Ο αγώνας των εργαζομένων που εναντιώνεται σε κάθε απόφαση  που λαμβάνεται ερήμην τους και εις βάρος τους είναι δίκαιος και πρέπει να τύχει στήριξης και συμπαράστασης από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται σεβαστά τα εργασιακά τους δικαιώματα, να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν με οριστική απόλυση.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας βρίσκεται στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό των αμπελουργών  που με τις κινητοποιήσεις τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διαφυλάξουν τη λειτουργία του οινοποιείου και να παρεμποδίσουν την απαξίωσή του προκειμένου να μη μετατραπεί σε εύκολη λεία έχοντας κι αυτό ανάλογη τύχη με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣΚ. Πολύ περισσότερο που αυτό γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον αμπελοοινικό κλάδο , την περίοδο του τρύγου δηλαδή. Τέτοιες μεθοδεύσεις ισοδυναμούν με την ταφόπλακά της αμπελουργίας  για την περιοχή μας, αφού τα προϊόντα της θα χάσουν τη θέση που κατέχουν στην αγορά και οι παραγωγοί δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τη σοδειά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται  σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αποδυνάμωση  της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη μνημονιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η  κατάσταση στην ΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  είναι συνολικό πρόβλημα της κατεύθυνσης της αγροτικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δυστυχώς για να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί θα πρέπει να εφαρμοστεί μια διαφορετική αγροτική αναπτυξιακή πολιτική με έμφαση στην αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος.
Ο παραγωγικός συνεταιρισμός των αμπελουργών μπορεί να λειτουργήσει με επίγνωση και ευθύνη το οινοποιείο προς όφελος όχι μόνο των ίδιων, αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών της περιοχής μας.
ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
13/08/2013


Επί δυόμιση χρόνια, από την ψήφιση του ν.4015/11 για τους συνεταιρισμούς, με την ανοχή των συγκυβερνήσεων, οι διοικήσεις των Ενώσεων λεηλατούν και διαλύουν ό,τι υπήρχε και είχε φτιαχτεί με τον ιδρώτα γενεών και γενεών, δίνοντας χώρο για μεγάλα κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες επενδυτές, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.
Στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, σε συνθήκες βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, προωθείται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα επιχειρηματικά χέρια.
Το ΚΚΕ ήδη, τόσο πριν, αλλά και μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, κατήγγειλε και προειδοποίησε για το πλιάτσικο της περιουσίας των συνεταιρισμών που ήδη γίνεται στην ΕΑΣΚ, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για “κανόνια” που ετοιμάζονταν, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με την αδυναμία απορρόφησης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στο συνεταιριστικό κίνημα, επανειλημμένα – και στο νομό μας – έχουν καταγγείλει τις μεθοδεύσεις των διοικήσεων της ΕΑΣ Καρδίτσας και τον τρόπο άσκησης της διοίκησης με αδιαφάνεια και μυστικότητα (όπως και οι ίδιοι παραδέχονται) και απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών (ή και ιδίων) συμφερόντων, όπως με την ενοικίαση των εκκοκκιστηρίων, το ξεπούλημα του Σούπερ Μάρκετ (και του οικοπέδου) της Τρικάλων, το ξήλωμα τμήματος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων -εξοπλισμού και το ξεπούλημά τους σαν “παλιοσίδερα”, όπως καταγγέλθηκε και από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Οι λιγοστές αυτές δυνάμεις μας (αφού φρόντισαν με τον προηγούμενο νόμο –2810/2000- να αποκλείσουν τους αντιπροσώπους του ΚΚΕ εφαρμόζοντας ενιαίο – πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο) αντιστάθηκαν και στην Γ.Σ. της 29/6/13, που τελικά αποφάσισε την εκκαθάριση, δηλ. την διάλυση της ΕΑΣΚ και μάλιστα, όταν υπάρχει πλήρης συσκότιση και παραπληροφόρηση για το τι πρόκειται να γίνει με τα εργοστάσια, κυρίως με το Οινοποιείο, που αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για τους αμπελουργούς του νομού μας, σε περίοδο μάλιστα που πλησιάζει ο τρυγητός. Τα εργοστάσια της ΕΑΣΚ φτιάχτηκαν με τον μόχθο όλων των αγροτών του νομού μας, που στήριξαν για δεκαετίες, πουλώντας τα προϊόντα τους και αγοράζοντας εφόδια από την Ένωση, ακριβοπληρώνοντας χρόνια τώρα τις δηλώσεις ΟΣΔΕ (“δωρεάν” κατά τα άλλα, για το υπουργείο και την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως και η υγεία, η παιδεία …). Καμιά εμπιστοσύνη στις όποιες επίδοξες “ομάδες”, νυν και πρώην προέδρων ή συμβούλων που θολώνουν τα νερά, παραπληροφορώντας για δήθεν μεταβατικά σχήματα και βελούδινες μεταβάσεις, που θα λύσουν το πρόβλημα με το να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.
Σήμερα, ούτε η Διοίκηση της ΕΑΣΚ (που διεκδικεί μέσω της “Νέας Ένωσης” να συνεχίσει το πλιάτσικο), ούτε οι διορισμένοι ειδικοί εκκαθαριστές έχουν δικαίωμα να παραδώσουν την περιουσία των αγροτών του νομού, σε συγκεκριμένα συμφέροντα μιας χούφτας όψιμων “αγροτοσυνεταιριστών” (όπως “η Νέα Ένωση”) ή πολύ περισσότερο σε ιδιώτες. Το Οινοποιείο, κάτω από τις συνθήκες αυτές, πρέπει να λειτουργήσει με την ευθύνη του Αμπελοοινικού Συνεταιρισμού ν. Καρδίτσας “Διόνυσος” και μόνο – χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών ή άλλων σχημάτων- με συμβολικό ενοίκιο, μακριά από τις πρακτικές που γνωρίσαμε και έδιωξαν τους μικρομεσαίους παραγωγούς από τους συνεταιρισμούς. Χωρίς αυταπάτες ότι το νέο πλαίσιο, που κινείται στη λογική της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, δεν θα επιδιώξει να εξυπηρετήσει συμφέροντα του κεφαλαίου, που θα οδηγήσει ξανά τη μικρομεσαία αγροτιά σε ακόμα πιο δεινή θέση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η απόλυση των εργαζομένων (για όσο διάστημα θα υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης προϊόντων και παραγωγής εμπορευμάτων) που κατέχουν την τεχνογνωσία της παραγωγικής διαδικασίας, είναι για χρόνια τώρα οι άμεσοι συνεργάτες- στήριγμα των παραγωγών, και μάλιστα δουλεύοντας και για χρόνια απλήρωτοι (και πρόσφατα μάλιστα και ανασφάλιστοι).
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να πείσει τους μικρομεσαίους αγρότες, ότι το συμφέρον τους βρίσκεται στον πανεθνικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, στο κρατικό εμπόριο, που θα εξασφαλίζει την πώληση και την άμεση πληρωμή των προϊόντων, την πλήρη ασφάλιση της παραγωγής, με εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων στην εργατική-λαϊκή οικογένεια.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, αγρότη, επαγγελματο-βιοτέχνη και έμπορο, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να κάνουν υπόθεσή τους την λαϊκή συμμαχία, για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει.
 9/8/2013
Γραφείο τύπου της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου